2020. december 4., péntek - Barbara, Borbála

A globális ingatlanbefektetések tendenciái

2018-10-15 281

emea capitalflow2A rövid és hosszú távú európai értékek várhatóan kedvezőek lesznek a belátható jövőben, csökkentve az ingatlanpiacokra tett negatív hatásokat az Egyesült Államokban nemrég bekövetkezett kötvényeladás ellenére, amely a jelenlegi ingatlanpiaci ciklusban uralkodó nagyon alacsony kamatláb végét jelezheti - értesült az OGH hírügynökség a Colliers International legfrissebb tőkeáramlásról szóló jelentéséből.

Az erőteljes bérlői terjeszkedés, az alacsony üresedési ráta, a kevés kiadó terület és a korlátozott számú fejlesztési projekt a bérlőknek kedvező piaci viszonyok fokozatos átalakulásához vezet, amely 2018 folyamán az európai piacok nagy részében bérleti díj emelkedést és stabilitást eredményezett. Ez jót tett az ingatlanértékeknek és a nyereségeknek is annak ellenére, hogy a hozamok ciklikus csúcson vannak, amely valószínűleg 2019-ben is így lesz.

„A jellegzetes késői ciklikus ingatlanpiaci viszonyok ellenére azt várjuk, hogy 2018 is egy erős év lesz Európában az ingatlanbefektetés területén. Számos szélesebb körű, a globális befektetői döntéshozatalt befolyásoló „makroprobléma” fedezhető fel, ideértve az amerikai kamatlábemelést, a globális kereskedelmi vitákat, az alacsony európai növekedést és a „kemény” vagy a „no-deal” Brexittől való félelmet. Bár egyre nyilvánvalóbb, hogy a befektetők körültekintőbbek a jövedelem minőségét, a valódi bérleti díj emelkedést és az aktív eszközkezelésre vonatkozó kezdeményezéseket tekintve, az ingatlanok célbavétele és a globális portfóliók diverzifikálása folytatódik” – mondta Richard Divall, a Colliers EMEA régiós, tőkepiacokért felelős vezetője.

emea capitalflow

A Colliers tőkeáramlásról szóló jelentésének rövid összefoglalója:

  • Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország áll az élen a befektetői tevékenység tekintetében, Franciaországban 2017-hez képest 30 százalékos a növekedés. Az Egyesült Királyságban a volumen változatlan.
  • Németország forgalma az öt éves átlag felett van és az előzetes eredmények is növekedést mutatnak 2017 harmadik negyedévéhez képest, az árazási nehézségek és a 2013-15 között uralkodó korlátozott fejlesztési tevékenységből származó minőségi termékek hiányának ellenére.
  • Hollandia, a Benelux államok, Finnország, Írország és Lengyelország megnövekedett befektetői figyelemnek voltak szemtanúi a késői ingatlanciklust javító tényezőkkel, mivel a befektetők a hozamra és a nyereségre hajtanak, valamint diverzifikálják portfólióikat.
  • Az ázsiai piacok expanzív befektetői tevékenységnek a szemtanúi 2018 eddig eltelt részében, amellyel jelentősen meghaladják az amerikai tevékenységet.
  • Jóval kiegyensúlyozottabb képről számolnak be a határokon átnyúló és a hazai tőke között, mivel mindkettő a tevékenység 50 százalékát teszi ki az év eddig eltelt részében.
  • A lakossági eszközökbe való befektetés az elmúlt 18 hónap összes tevékenységének 16 százalékát teszi ki, összevetve a 10 évvel ezelőtti csupán hat százalékkal.

Tőkeáramlás

Globális szinten a befektetési ügyletek az év eddig eltelt részében a 2017 végén megfigyelt trend folytatását tükrözik. A Colliers kutatása szerint az ázsiai–csendes-óceáni befektetési volumen az előrejelzés szerint 2018 vége előtt eléri a 808 milliárd dollárt (13 százalék-os növekedés tavalyhoz képest). Mindeközben az EMEA régióban a befektetési volumen 10 százalékkal esett összehasonlítva az 1 évvel ezelőtti értékkel, habár ez fejlődés az első negyedév sokkal gyengébb eredményeihez képest, amely majdnem 30 százalékkal volt kevesebb. Az amerikai befektetési volumen az előző évhez képest nem változott.

„Az ázsiai piacok 2017/2018-ban is expanzív befektetői tevékenységet mutatnak, míg a kamatlábak emelkedése, az amerikai dollár erősödése és a ciklikus ingatlanpiac robbanása kevesebb tevékenységet eredményezett Amerikában” – mondta Richard Divall. „Az EMEA befektetési volumene várhatóan kisebb lesz mint 2017-ben az aktuális árazás, a termékhiány és a politikai bizonytalanság miatt, ami miatt néhány befektető kénytelen rövid távon háttérbe húzódni.”

„Érdemes megjegyezni azonban, hogy az összmennyiség elfedi a tevékenység régiók közötti nagy különbségeit. Az ázsiai–csendes-óceáni területen például a tevékenységet a PRC Real Estate vállalatai uralják, a teljes tevékenység csaknem 10 százaléka e cégek házépítési projektekben való „landbanking” tevékenységének köszönhető. A tevékenység leginkább Hong-kongra összpontosult 2018 első felében, amely jelenleg többet tesz ki, mint Japán és Kína együttvéve” – tette hozzá Richard Divall. „Európában 2017 óta az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország jár az élen a teljes tevékenység tekintetében, megfelelve az ötéves kereskedelmi átlaguknak. Hollandia, a Benelux államok, Finnország, Írország és Lengyelország megnövekedett figyelmet tapasztal a késői ciklikus ingatlanpiacokat javító tényezőkkel, mivel a befektetők a hozamra és a nyereségre hajtanak, amelyekre egyre nehezebb rátalálni az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország vezető piacain.

„A teljes tevékenység csökkenése ellenére 2018 is egy erős év lesz Európában a beruházások területén. Egyre több piac szerepel jól, és azt tapasztaljuk, hogy a pénzeszközök áramlása tovább gyűrűzik Európa szívéből. Ez Hollandiának, Spanyolországnak, Finnországnak és Dániának kedvez, de még a Magyarországhoz, Portugáliához és Délkelet Európához hasonló, második szintű piacok is a legerősebb, gyorsan növekvő piacok az év eddig eltelt részében – mindezen országok a beruházások számának emelkedését tapasztalják az elmúlt évek késedelmes, de gyors gazdasági növekedésének és/vagy az ingatlanpiaci tényezők jelentős fordulatának köszönhetően.”

(Forrás: Colliers International)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Új, korszerű ablakok két új támogatással

Új, korszerű ablakok két új támogatással

More details
Egyre több cég készül onilne karácsonyi ajándékokkal

Egyre több cég készül onilne karácsonyi ajándékokkal

More details
Új magyar applikáció számolja ki, mennyire éled környezettudatosan a napjaidat

Új magyar applikáció számolja ki, mennyire éled környezettudatosan a napjaidat

More details
Elkészült a botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is a Városligetben

Elkészült a botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is a Városligetben

More details
Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

More details
Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

More details
Tovább él az ünnepi vásár

Tovább él az ünnepi vásár

More details
Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője