2020. december 4., péntek - Barbara, Borbála

Erős bérlői bizalom a regionális ipari és logisztikai piacon

2018-10-11 246

emeaA Colliers International EMEA ipari és logisztikai központokról szóló jelentése szerint az erős bérlői bizalomnak köszönhetően az ipari és raktáringatlanok iránti kereslet az EMEA piacok 50%-ában nőtt – a 2017 második félévében érvényes 35%-ról – az egész gazdaságban jelenlévő olyan kihívások ellenére, mint a protekcionizmustól való félelem, illetve az amerikai és az uniós kereskedelmi partnerek közötti kereskedelmi feszültségek.

Az európai piacokon uralkodó hanyatló ipari bizalom nem aknázta alá a raktárterületek iránti keresletet az EMEA régióban. A logisztikai szolgáltatásokat nyújtó cégek élénken versengenek az ingatlanokért, főként az infrastrukturális központokban és a lakott területekhez közel eső átvevőhelyeknél az e-kereskedelem terjedésének köszönhetően.

A kiadó helyek száma csökken az új építkezések hiánya miatt

„A kiadó helyek száma alacsony maradt 2018 első felében, minden piacon átlagosan 5,7%-os szintet mértek, illetve többek között Münchenben, Bukarestben, Koppenhágában, Prágában és Barcelonában ez az arány 3% alatti volt” – mondta Damian Harrington, a Colliers International EMEA kutatásért felelős vezetője. „Az erős kereslet azt takarta, hogy a megszorítás idején hanyatlást tapasztaló piacokon az arány a 2017 második félévében érvényes 54%-ról 46%-ra csökkent 2018 első felében. Ez a keresletnövekedés magasabb is lehetett volna, ha nem lett volna hiány a bérlők számára elérhető minőségi, modern helyekből.”

Az építkezési tevékenység gyenge volt, bár a feltételek 2017 végén javultak és azon piacok aránya, amelyek a fejlesztési időszakban visszaesésről számoltak be, 40%-ról 32%-ra csökkent. Nagy eltérések voltak a különböző EMEA piacok között: egyes közép-kelet-európai régiók, például Lengyelország középső része komoly építkezésekkel kapcsolatos terveket mutatott be, míg a nyugat-európai városokban, például Stockholmban, Münchenben vagy Berlinben a tervek száma nagyon alacsony szinten maradt, a 100.000 négyzetmétert sem érte el.

A bérlők által kedvelt piacok a teljes EMEA piac csupán 18%-át teszik ki

A bérleti növekedés csökkenésének ellenére a korlátozott számú fejlesztési terv és rendelkezésre állás továbbra is a bérbeadók által kedvelt piacok malmára hajtja a vizet. 2018 első félévének végén a piacok 41%-át tették ki, összevetve a két évvel ezelőtti csupán 31%-kal. A semleges piacok aránya nagyjából változatlan maradt a két éves időszak alatt, 2018. június végére a piacok 41%-át tették ki. Összességében ez azt jelenti, hogy a bérlők által kedvelt piacok relatív száma csupán 18%.

Kedvező marad a kilátás az EMEA régióban az ipari és logisztikai piac tekintetében

A raktárterületekért folytatott élénk verseny és a nagyon korlátozott elérhetőség komoly terhet rónak a tevékenységre 2018 hátralévő részében és minden bizonnyal 2019 elején is. A makrogazdasági képet tekintve számos bizonytalanság várható, amely súlyos terhet jelent az ipari és logisztikai ingatlanok kilátásaira. Az Egyesült Királyságban sok a nem ismert tény a Brexitről folytatott tárgyalások eredményét és az ellátási láncokra tett hatását illetően. Az EU27-ben Németországot és a kelet-európai autóipari régiókat aránytalanul érintenék az Egyesült Államokkal zajló kereskedelmi háborúk.

„Általában a kulcsfontosságú földrajzi helyeken, például Németországban, a Benelux államokban és Skandináviában ipari területet kereső bérlőknek kell felkészülniük a további bérleti fellendülésekre, de a piac egyes helyeken már stabilizálódik. Bizonyos városokban, például Stuttgartban, Münchenben, Barcelonában és Budapesten az egészséges kereslet nem lesz összhangban a csökkent kínálattal, de a lengyelországi Lodzhoz hasonló városokban az aktív projektek vissza tudják fogni a bérleti költségek emelkedését” – jegyezte meg Harrington.

“Magyarországon a jóI előkészített, spekulatív projektekből hiányának köszönhetően rövidesen új fejlesztések megjelenése várható. Az idei évben tapasztalt piaci felszívásnak köszönhetően az üresedési ráta rekordalacsony, 3,5%-os szintre csökkent. Bár a következő 1 év során várhatóan felszabadulnak területek meglévő épületekben, több fejlesztő is aktívan dolgozik új területek tervezésén / engedélyeztetésén / fejlesztésén. Legalább 123.000 négyzetméter spekulatív bárbeadható terület átadását várjuk 2019-ben, ahol 36.000 négyzetméter már előbérleti szerződés keretein belül már bérlőre is talált.” – tette hozzá Dobos Csaba, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának vezető tanácsadója.

(Forrás: Colliers International)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Új, korszerű ablakok két új támogatással

Új, korszerű ablakok két új támogatással

More details
Egyre több cég készül onilne karácsonyi ajándékokkal

Egyre több cég készül onilne karácsonyi ajándékokkal

More details
Új magyar applikáció számolja ki, mennyire éled környezettudatosan a napjaidat

Új magyar applikáció számolja ki, mennyire éled környezettudatosan a napjaidat

More details
Elkészült a botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is a Városligetben

Elkészült a botanikus kert, egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is a Városligetben

More details
Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

More details
Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

More details
Tovább él az ünnepi vásár

Tovább él az ünnepi vásár

More details
Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője