2020. december 1., kedd - Elza

Hírek

Jelentősebb változások a legnépszerűbb hazai zöld épület minősítési rendszerben

2020-07-22 281

A zöld épület minősítő rendszerek folyamatos fejlesztés alatt állnak, időről időre újabb verziót adnak ki belőlük. A változások reagálnak a technológiai fejlődésre, az alkalmazó szakemberek visszajelzéseire, új témákat emelnek be a környezettudatosságba és általában a korábbinál szigorúbb követelményeket támasztanak. Ilyen jelentősebb változás történt most a BREEAM In-Use, a már létező és üzemelő épületek minősítésére létrehozott rendszerben – derül ki Szircsák Norbert, a Colliers International zöld épület minősítési üzletág igazgatójának elemző cikkéből. 

Az épületek számos közvetlen és közvetett hatással bírnak a környezetünkre. Építésük, bontásuk, valamint üzemeltetésük során energiát, vizet és nyersanyagokat használnak fel, hulladékot termelnek, valamint potenciálisan káros gázokat bocsájtanak a légkörbe. Mindezek ösztönözték a zöldépület szabványok és minősítések létrejöttét, hogy az általuk megfogalmazott legjobb építési és üzemeltetési gyakorlatokon keresztül csökkentsék a környezet terhelését. Különböző minősítési rendszerek jöttek létre a világon, melyek két legismertebb és nemzetközileg elterjedt képviselője az Angliából indult BREEAM, valamint az amerikai gyökerekkel rendelkező LEED.

Magyarországon a BREEAM In-Use a leggyakrabban alkalmazott minősítés köszönhetően annak, hogy az épület függetlenül az üzemeltetéstől és a bérlőktől is minősíthető az ún. „Part 1 - Asset Performance” részben, valamint a minősítés költségvonzata is az alacsonyabbak közé tartozik.

A megújult, immár „Version 6”-nak keresztelt verzióban (korábban a kiadás évét használták a névben) történtek változások a „Part 2 – Management Performance” részben is, de ebben a cikkben csak az Asset Performance részre fókuszálunk.

colliers 2

Budapesti zöld minősített modern irodaállomány megoszlása (m- %)

A BREEAM In-Use minősítésben bizonyos követelmények, azaz kreditek teljesítéséért pontokat lehet szerezni, és minél több pontot szerez egy projekt annál magasabb minősítési szintet érhet el. Ezek a kreditek többféle fenntarthatósági kategóriába vannak sorolva (közlekedés, víz, energia stb.), mindegyik kategória más súlyozással szerepel a végső összesítésben, amelyek összesen 100%-ot tesznek ki.

Két új kategória került be, a „Resilience” valamint „Resources”. Valójában ezek nem sok újdonságot hordoznak, főként a korábbi „Materials” és „Waste” kategóriák megszűnéséből, és a korábban azok alá tartozó kreditek átstrukturálásáról van szó.

Ugyanakkor talán szimbolikus jelentése is van a reziliencia – vagyis alkalmazkodó képesség - megjelenésének önálló kategóriaként. Épületek esetében ez azt jelenti, hogy fel vannak készítve a különböző környezeti sokkhatásokra, úgy mint a szárazság, árvíz, tűz, földrengés stb. de ide érthetjük napjaink legfontosabb témáját a járvány és fertőzésveszélyt (bár ez utóbbiról még nincs szó ebben a BREEAM verzióban).

Az új kategóriák megjelenésével együtt a rendszeren belüli súlyozás is megváltozott. Jóval nagyobb súllyal szerepel a két új a korábbi megszűnők helyett (13,5%-ról 26%), és 3 százalékponttal nőtt a „Water” valamint „Health and Wellbeing” súlyozása. Jelentősebb csökkentés pedig a „Transport”, „Land use and Ecology” és „Pollution” kategóriákat érintette.

colliers 1

Az „Energy” kategória súlyozása csak kis mértékben változott, annál inkább a számítási modell, ami a legtöbb pontot adja, valamint több újdonságot is beemeltek.

A korábbinál több bemenő építészeti és gépészeti információt lehet megadni az értékelni kívánt épületről, amiből egy egyszerűsített energiamodell készül. Ez a modell aztán egy, az értékelni kívánt épülettel megegyező méretű és lokációjú, ámde 1980-as évekbeli energetikai jellemzővel rendelkező alapépülettel kerül összehasonlításra. A feltételezett energiamegtakarítás alapján kerül meghatározásra a szerezhető pontszám.

Néhány példa az összehasonlító épület paramétereire: falak U értéke 0.625, üvegezés U értéke: 2.32, hűtőgép hatékonysága (EER): 2.5, világítás T8-as fénycsövekkel stb.

Korábban nem vették figyelembe most viszont értékelésre kerülnek olyan tényezők, mint a frekvenciaváltó a légkezelőn, parkoló és kültéri világítás hatékonysága, energiatakarékos liftek, valamint a napelemek és napkollektorok.

A Health and well-being kategóriában olyan újdonságok jelentek meg, hogy van-e a dolgozóknak megfelelő kilátása a munkaállomástól, a lámpák okozta vibrálás, továbbá vannak-e szénmonoxid és széndioxid érzékelők elhelyezve a megfelelő helyeken.

colliers 3

Capital Square Irodaház – BREEAM In-Use Excellent minősítés

Szintén újdonság, hogy bevezették a minősítési szinttől függő minimum követelményeket, bár ezekből nagyon kevés van. Amit érdemes megemlíteni a már „Good” szinthez kötelező fő vízmérő óra épületfelügyeleti rendszerbe integrálhatósága (tényleges bekötést nem kell megvalósítani) valamint a „Very Good” szinthez szükséges úgynevezett Flood Risk Assessement (árvíz kockázati elemzés). Ez utóbbi valljuk be a hazai irodaházak 95%-ban nem releváns téma, most mégis kötelező lesz elkészíteni. Annyi könnyítés van benne, hogy elég a folyók által okozott potenciális elöntést vizsgálni egyéb tényezőket nem, de mindenképp egy ebben jártas szakember elemzése szükséges.

Bemutatkozik a New Construction minősítésből már ismert „Exemplary” kategória, mellyel a megszerzett pontok felett maximum +10% szerezhető bizonyos meglévő kreditekhez tartozó extra követelmények teljesítésével.

Elsősorban a minősítő szakembereket érinti, hogy sokkal részletesebbek lettek a követelmény leírások, magyarázatok, ugyanakkor sok követelmény a korábbinál jóval részletesebb számitásokat, dokumentációt igényel.

Ez utóbbi akár költség növekedést is okozhat, mert vagy a minősítő szakembernek kell több időt ráfordítania a részletes számítások, rajzok elkészítéséhez, vagy ha más konstrukcióban zajlik a minősítést akkor az adatot szolgáltatónak kell ezeket előállítania.

Fontos változás még, hogy bizonyos krediteket, amelyek nem relevánsak az adott ingatlanra ki lehet szűrni, így sem negatívan sem pozitívan nem befolyásolják a minősítést.

Valamint a minősítést immár nem szükséges évente megújítani, hanem 3 évre szól, aminek letelte után egy új audit szükséges.

Összegzés

Összességében mindenképpen pozitívnak értékelhetők a változások, a hangsúlyosabb „Health and well-being” kategória egyértelműen illeszkedik a zöldépület minősítések mostani trendjébe. Talán valamivel nehezebb lesz elérnie egy épületnek ugyanazt a minősítési szintet mint korábban, de ez együtt jár a fejlődéssel. A BREEAM In-Use a már korábban említett előnyök miatt várhatóan továbbra is a legnépszerűbb minősítés marad létező épületek esetében.

(Colliers.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Tartalom galéria

Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

Díjmentes Digitális Maszk mindenkinek

More details
Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

More details
Tovább él az ünnepi vásár

Tovább él az ünnepi vásár

More details
Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Külföldi szépségipari tematikájú kiállítások COVID-19 utánra

Külföldi szépségipari tematikájú kiállítások COVID-19 utánra

More details
Banki lehetőségek a hárommilliós támogatáshoz

Banki lehetőségek a hárommilliós támogatáshoz

More details
Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

More details
Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője