2020. június 5., péntek - Fatime

Hírek

Mennyire okosak a magyar irodaházak? Most megtudhattuk!

2019-11-22 86

A CBRE legújabb proptech kutatása 6 kelet-közép-európai országban arra kereste a választ, hogy a régiós fővárosok irodaházai mennyire fejlettek technológiai értelemben. Nem állunk rosszul, de például az amszterdami „The Edge” irodaháztól még fényévekre vagyunk.

A CBRE szakértői 30 vállalatnál 1800 alkalmazottat kérdeztek meg 79 irodaházban. A PropTech 2019 elemzés bemutatja, hogy a modern irodaházak mennyire fejlettek technológiai szempontból a Visegrádi négyek, valamint Ausztria és Románia fővárosában.

 
A dinamikus technológiai változások idején növekszenek az ügyfél szükségletek, a hangsúly a költségcsökkentésre és a környezettudatos tevékenységekre, technológiai innovációkra helyeződik az épületekben, az új digitális megoldások pedig a bérlők számára rendkívül fontosak.

Mit kínálnak a közép-európai irodaházak?


A CBRE-tanulmány első részében az irodaházak technológiai fejlettségét elemezték az energia és hatékonyság, valamint a bérlői élmény és biztonság témakörökben. Ezekkel a kritériumokkal jellemzik a világ legokosabb irodaházait, így most is kézenfekvőnek tűnt.

Az első témakörben a fő cél a fogyasztás optimalizálása az összes közmű (fűtés, hűtés, elektromos energia, víz) esetében. A legfejlettebb épületek nemcsak folyamatosan optimalizálják a rendszereket, hanem saját energiát is előállíthatnak olyan megoldásokkal, mint pl. a tetőre telepített napelemek vagy a geotermikus rendszerek. Ide tartozó fontos szempontok az árnyékolástechnika vagy éppen a külső redőnyök automatikus vezérlése is. Ezen felül a modern épületek irodáiban szenzorok mérik a fényt, a páratartalmat, a hőmérsékletet, a mozgást, illetve az egyes helyiségek kihasználtságát.

A második témakör kiterjed minden olyan technológiai megoldásra, amely képes növelni az irodaépületek napi rutinműveleteinek hatékonyságát. Itt említhetjük meg az integrált irodatér-kezelési rendszereket és funkciókat, mint például tárgyalófoglalási asszisztens, irodatér-elemzés, parkoló foglalási és beléptető rendszer stb. Mindez ma már egyetlen alkalmazáson keresztül kezelhető egy okostelefon segítségével.

Az elemzés kimutatta, hogy nincsenek lényeges különbségek a mintában szereplő kelet-közép-európai országok irodaházai között, amelyek rendelkeznek BREEAM vagy LEED minősítéssel.


Szinte az összes elemzett épület magas pontszámot kapott az energia és a hatékonyság szempontjából. A többség fejlett épületüzemeltetési rendszerrel (hűtés, fűtés, áram, víz) rendelkezik, az energiahatékonyság és az érzékelők jól működnek, amelyek jelentős költségmegtakarítást jelentenek az ingatlantulajdonosok számára.

A környezettudatosság jegyében a leggyakrabban használt megoldások: mozgásérzékelők a WC-kben, légtelenítők, esővíz gyűjtése és a szürke víz használata öblítéshez. A megújuló energiatechnológiák egyelőre nem olyan népszerűek az irodaépületekben, az intelligens homlokzatok sem jellemzők.

A bérlői élmény és biztonság szempontjából az eredmény némileg rosszabb, mivel csak a felhasználói személyre szabottság (pl. hőmérséklet és fény) és a gyors liftrendszer működik az elemzett épületek több mint 50% -ában. Az épületek többsége nem kínál integrált irodaterület-kezelési és fejlett beléptetési rendszert a bérlőknek. Ez utóbbiak egyébként Magyarországon a legnépszerűbbek. Az irodaházak nagyjából fele (48%) rendelkezik fejlett parkolási rendszerrel, de az intelligens evakuálási szisztéma szinte mindenhol hiányzik.

A tanulmány második része a Proptech Index, amely az épületeket értékeli a technológiai fejlettség szempontjából. Ez a számadat minden városban meghaladja az 50%-os értéket, Budapest esetében ez 51%, míg a legmagasabb Bécsben, ahol 58%-ot mértek. Budapest esetében az energia és hatékonyság 64%-ot, míg a bérlői élmény 37%-ot kapott, vagyis utóbbi esetében van még hová fejlődni, bár fejlesztői részről ezeket az igényeket folyamatosan próbálják kielégíteni.

Összességében


Az elemzett kelet-közép-európai országokban az  irodaépületek egyre fejlettebbek technológiailag, de a világ leginnovatívabb irodaházaival (pl. amszterdami The Edge) összehasonlítva még jelentős az elmaradás. Az ingatlanok többsége fejlett épületüzemeltetéssel rendelkezik energiahatékonysági technológiákkal és környezetelemző érzékelőkkel együtt.

A bérlői tapasztalatok vonatkozásában van már egy tudatosság a piacon, miszerint a modern, multifunkcionális, digitálisan fejlett irodaház fontos tényező a munkahely vonzereje tekintetében, vagyis a vállalatok már egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek erre a toborzás során. A tulajdonosoknak is versenyezniük kell az ügyfeleikért az új funkciók hozzáadásával, mint például az integrált iroda-irányítási rendszerek, applikációk a bérlők számára. Ma azonban az épületek többségében ez a szolgáltatás még kevésbé elérhető.

Azonban a legnagyobb fejlesztők (Skanska, CA Immo) már próbálnak testreszabott megoldásokkal beléptető- és irodatér-kezelő integrált alkalmazásokat telepíteni az épületeikbe. Az új megoldások telepítése az induló Proptech vállalkozásokkal és a globális technológiai szereplőkkel (például a Siemens) együtt fel fog gyorsulni a jövőben. Jelenleg azok a bérlők, akik felismerték már a technológia értékét az irodában, megpróbálnak új, független alkalmazásokat bevezetni, mert a kiválasztott funkciókra az épület által biztosított integrált megoldás még ritka. A bérlők azonban hosszú távon integrált megoldásokat keresnek, mivel jelenleg számos alkalmazást használnak párhuzamosan, ami nem teljesen hatékony módszer

(Forrás: realista.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Belvárosi ingatlanok: lehet 1 millió forint egy négyzetméter?

Belvárosi ingatlanok: lehet 1 millió forint egy négyzetméter?

More details
Magas szintű védelem rozsdaövezetekben – nem csak James Bondoknak

Magas szintű védelem rozsdaövezetekben – nem csak James Bondoknak

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 3.

RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 3.

More details
Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban  - FELMÉRÉS

Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban - FELMÉRÉS

More details
Nemcsak túllenénk már a víruson, hanem másról is olvasnánk

Nemcsak túllenénk már a víruson, hanem másról is olvasnánk

More details
Az Aréna Business Campus „A” Épület használatbavételi engedélyt kapott

Az Aréna Business Campus „A” Épület használatbavételi engedélyt kapott

More details
Az újrakezdés üzleti modellje, 2020. június 4. Videókonferencia

Az újrakezdés üzleti modellje, 2020. június 4. Videókonferencia

More details
Enyhítések az esküvők és lakodalmak valamint a nyári táborozás kapcsán

Enyhítések az esküvők és lakodalmak valamint a nyári táborozás kapcsán

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője