2024. június 19., szerda - Gyárfás

Hírek

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

2024-05-02 134

Az akadálymentesség szempontjának egyre fontosabb szerepe van az építészetben, világszerte egyre több vállalat törekszik arra, hogy inkluzív környezetet alakítson ki. A Skanska a befogadás és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségével összhangban szintén jelentős hangsúlyt fektet erre. A vállalat az átgondolt tervezés és megvalósítás érdekében együttműködik az Access4you-val azzal a céllal, hogy épületeiben a legmagasabb szintű access4you® tanúsító védjegyet szerezze meg.

A Nordic Light Trio fejlesztésével kezdődően a Skanska azt a célt tűzte ki maga elé, hogy épületei elérjék a legmagasabb akadálymentességi minősítést. Legutóbbi projektje, a H2Offices is folytatta ezt az utat, fenntartva és tovább fokozva az akadálymentesség magas színvonalát. A Skanska a projektjeinek tervezési fázisától kezdve figyelembe veszi az akadálymentességet hátráltató tényezők felszámolását, biztosítva, hogy épületei minden aspektusa, a külső környezettől a belső létesítményekig, mindenki számára könnyedén használható legyen. Ez magában foglalja a motoros bejárati ajtókat, az érintésmentes megoldásokat, a széles bejáratokat, a fogyatékossággal élő személyek számára fenntartott mellékhelyiségeket minden emeleten, valamint az olyan gyakorlati segítséget nyújtó technológiákat, mint a jelnyelvi tolmácsprogramok és a hordozható indukciós hurok a hallássérült személyek számára.

"A Skanska megközelítése az akadálymentességgel kapcsolatban túlmutat a megfelelőségen; az inklúziót minden egyes beruházás egyik fő pillérének tekintjük. Célunk, hogy a H2Offices első fázisával, amely az Access4you-tól arany minősítést kapott, ne csak teljesítsük, hanem túl is szárnyaljuk az Access4you által meghatározott akadálymentességi feltételeket” - mondta Ábrahám András, a Skanska magyarországi kereskedelmi fejlesztési egységének H2Offices projekt igazgatója. “Ezek által vezérelve folyamatosan új, praktikus és jelentős értéket teremtő akadálymentességi funkciókat térképezünk fel.” - tette hozzá.

Tervezési megfontolások a páratlan akadálymentességért

A Skanska az épületek akadálymentességének minden szempontját figyelembe veszi, többek között az alábbiakat:

• Külső környezet és megközelítés: Az épületek könnyű megközelíthetőségének biztosítása a tömegközlekedési eszközök közelsége, a biztonságos megközelítési útvonalak, szegélyrámpával ellátott parkolóhelyek, valamint a könnyű használhatóság érdekében kialakított rámpákkal és lépcsőkkel ellátott bejáratok révén.
• Függőleges és vízszintes közlekedés: Az épületeken belüli mozgás megkönnyítése jól megtervezett liftekkel, folyosókkal és nyitott terekkel, amelyek minden felhasználó számára navigálhatóak és biztonságosak.
• Létesítmények funkcionalitása: a tervezés során kiemelten fontos a rendelkezésre álló létesítmények önálló használhatósága mindenki számára, beleértve az egyszerű kommunikációt lehetővé tévő recepciós területeket és akadálymentesített mellékhelyiségeket.
• Belsőépítészeti kialakítás: A felhasználói élmény fokozása átgondolt belsőépítészeti tervezéssel, amely a navigációt, az egyszerű használatot és a biztonságot helyezi előtérbe.
• Evakuálás/vészhelyzetek: Minden felhasználó biztonságának megteremtése vészhelyzetekben jól elhelyezett vészhelyzeti berendezéseken és egyértelműen jelölt biztonsági zónákon keresztül

Ezeknek az intézkedéseknek a H2Offices-ben történő sikeres megvalósítása iparági mércét állít fel, és alapként szolgál a vállalat következő projektjének tervezéséhez és fejlesztéséhez.

Miért fontos az akadálymentesítés?

“Akadálymentesség nélkül nincs inklúzió. Az akadálymentesség és az erről szóló megbízható, részletes információ a fogyatékossággal élő emberek (re)integrációjának első lépése, amely azonban nem csak nekik, a népesség 16%-ának könnyíti meg az életét, hanem a babakocsival közlekedők, az idős, mozgásában korlátozott emberek és a baleset vagy műtét miatt átmenetileg sérült emberek számára is segítséget nyújt. Nagyra értékeljük a Skanska példamutató elkötelezettségét egy mindenki számára befogadóbb világ iránt.” - mondta Berecz Balázs, az Access4you International alapítója és ügyvezető igazgatója, aki maga is 15 éve kerekesszékkel közlekedik.

“Ha az épületeket mindenki számára könnyen hozzáférhetővé tesszük, az számos előnnyel jár. Először is, az akadálymentes környezet jelentősen kiszélesíti az elérhető potenciális munkavállalók körét a munkáltatók számára, lehetővé téve számukra, hogy a képzett munkavállalók sokféle csoportját megismerjék. Ez az inkluzivitás nemcsak a munkaerő-felvétel szempontjából előnyös, hanem az értékes, esetleg fogyatékossággal élő alkalmazottak megtartása szempontjából is, biztosítva, hogy hozzájárulhassanak a szervezet fejlődéséhez. Továbbá az akadálymentesség lehetővé teszi, hogy több fogyatékossággal élő ember férjen hozzá szolgáltatásokhoz és létesítményekhez, és vegye igénybe azokat, elősegítve ezzel a befogadóbb társadalom kialakulását. Az inkluzivitáson túl az akadálymentes tervezésben rejlő biztonsági fejlesztések a balesetek számának csökkenéséhez vezethetnek. Ez pedig az alacsonyabb kockázat miatt hozzájárulhat a biztosítási díjak csökkentéséhez. Mindezek nagyon kézzelfogható előnyök." - mondta Ábrahám András.

A jövő biztosítása az inkluzivitás révén

Az Access4you-val együttműködve a Skanska a tervezés és fejlesztés minden fázisába beépítette az akadálymentes használhatóság szempontjait. Ez a partnerség lehetővé teszi a fejlesztő számára, hogy kihasználja az Access4you szakértelmét a felhasználóbarát terek kialakításában, amelyek megfelelnek minden egyén változatos igényeinek. A H2Offices következő fázisaira és a Hold nevű legújabb projektjére készülve a Skanska továbbra is elkötelezett az iránt, hogy olyan irodai környezetet hozzon létre, amely nemcsak fenntartható és hatékony, hanem teljes mértékben akadálymentes is.

——————

A Skanska Magyarország

A Skanska Magyarország olyan zöld irodaházak innovatív fejlesztője és kivitelezője, amelyek barátságos környezetet teremtenek az üzleti növekedéshez. A cég nyitott, élettel
teli tereket hoz létre, ahol a munkatársak jól érezhetik magukat. A cég több mint 35 éve működik Magyarországon, és a Skanska Group része, mely a világ vezető projektfejlesztő és építő cége. A Skanska Hungary projektjei csúcsminőségű irodaterületeket kínálnak kiváló helyeken, amelyek hozzájárulnak a bérlők és befektetők sikerességéhez és elégedettségéhez. A Skanska Hungary valamennyi befektetése átmegy a LEED, WELL Core & Shell és WELL Health-Safety Rating tanúsítási folyamaton, ami megerősíti, hogy megfelelnek a fenntartható fejlődés, az optimális energiafelhasználás, valamint a biztonságos és kiváló minőségű munkahelyi környezet elveinek. Az elmúlt években mintegy 284 000 négyzetméter kereskedelmi területet fejlesztett a vállalat.

Kövesse a Skanskát a LinkedInen: www.linkedin.com/company/skanska/

További részletek: www.skanska.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

More details
Donald Trump Jr. telt ház előtt tartott nagysikerű előadást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdasági konferenciáján

Donald Trump Jr. telt ház előtt tartott nagysikerű előadást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdasági konferenciáján

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Rekordot dönt a külföldi magyar gyerekek táboroztatása itthon

Rekordot dönt a külföldi magyar gyerekek táboroztatása itthon

More details
Szerkezetkész az Univery, Józsefváros egyik legújabb társasház fejlesztése

Szerkezetkész az Univery, Józsefváros egyik legújabb társasház fejlesztése

More details
Ez a legerősebb márkával rendelkező szakmai szervezet Magyarországon

Ez a legerősebb márkával rendelkező szakmai szervezet Magyarországon

More details
Lehetnek zöldebbek a hűtési megoldások, de hogyan?!

Lehetnek zöldebbek a hűtési megoldások, de hogyan?!

More details
Okospad, okoszebra, okosjátszótér az Atomvárosban

Okospad, okoszebra, okosjátszótér az Atomvárosban

More details
Visszafogott bővülés májusban

Visszafogott bővülés májusban

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője