2024. március 3., vasárnap - Kornélia

Hírek

Nem csak a robotok jönnek: ezek a 2024-es év PR trendjei

2024-01-22 186

Számos új trend bontakozik ki a public relations (PR) területén a 2024-es évben, amelyekről nem csak a szakmának, de a vállalkozóknak is tudniuk kell. Gombamód szaporodnak a podcastok, sok a hibrid rendezvény, összekapcsolódik a PR és a SEO. Fontos a munkáltatói márka - és persze bele kell jönnünk a mesterséges intelligencia használatába is. Nézzük, mi vár ránk idén!

Folyamatosan voltak ilyen-olyan változások a médiában eltöltött eddigi 14 évem alatt, de úgy érzem, a 2024-es év minden eddiginél több meglepetést tartogat számunkra. A sokszor dinoszauruszként viselkedő PR-eseknek most fel kell venniük a versenyt a technológia fejlődésével, ami számos izgalmas újdonságot hozhat.

Mesterséges intelligencia

A digitális technológiák, mint az AI, a VR és az AR, egyre fontosabb szerepet kapnak a PR-iparágban. Ezek az eszközök új lehetőségeket teremtenek a márkák és a közönség közötti interakciókban. A generatív AI integrációja a PR gyakorlatokba egy másik kiemelkedő trend, amely hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a tartalomgyártást, miközben az emberi kreativitás továbbra is kulcsfontosságú marad. Meg kell tanulnunk jó utasításokat adni és jó szerkesztőnek lenni ahhoz, hogy az eddiginél gyorsabb, mégis minőségi tartalmakat készíthessünk, legyen szó blogcikkekről, sajtóközleményekről, vagy közösségi média posztokról.

A mesterséges intelligencia emellett segíthet médialisták, médiafigyelések, elemzések, videók, fotók készítésében, de akár a szóban hallott beszéd szöveggé alakításában, chatbot alapú ügyfélszolgálatok létrehozásában vagy közösségi felületek automatizált kezelésében is.

Az AI természetesen a “túloldalon”, a szerkesztőségeknél is jelen van. Itt az ideje, hogy feltegyünk egy furcsa, mégis fontos kérdést: lassan el kell kezdenünk alkalmazkodni a stratégiáinkkal a robotújságírókhoz? Ez nem csak a technológiai lépés tartásáról szól; hanem arról, hogy újra kell gondolnunk, hogyan kell majd híreket terjesztenünk és történeteket mesélnünk egy digitalizálódó világban. (Erről nemrég a blogomon is írtam egy hosszabb cikket, ami ide kattintva érhető el.)

Hibrid rendezvények

Két évvel a pandémia után a PR szektorban egyértelmű trendet figyelhetünk meg: a hibrid események, amelyek az élő és a virtuális elemek kombinációját jelentik, előtérbe kerültek. Bár a fizikai események újra visszatérnek a reflektorfénybe, a digitális elemek megőrzése továbbra is fontos, hiszen a virtuális események kényelme és elérhetősége megmaradt. Ez a hibrid megközelítés egyfajta "legjobb mindkét világból" megoldást kínál, ahol a résztvevők élvezhetik az élő események interaktivitását és közvetlenségét, miközben továbbra is hozzáférnek a digitális platformok nyújtotta rugalmassághoz és kiterjedt eléréshez.

Videók és podcastok

2024-ben a videók és podcastok kulcsfontosságú kommunikációs eszközök, mivel egyre növekvő népszerűségük és elérésük miatt lehetővé teszik a márkáknak, hogy szélesebb közönséget érjenek el és szűrők nélkül kommunikálják a saját üzeneteiket. A videók vizuális és interaktív jellege, valamint a podcastok kényelmes és mobilis formátuma tökéletesen illeszkedik a modern fogyasztók igényeihez, akik egyre inkább tartalomfogyasztáson keresztül kötődnek a márkákhoz.

Munkáltatói márka

A munkáltatói márkaépítés (employer branding) egyre fontosabbá válik, különösen a képzett munkaerő iránti növekvő igény miatt. Mindez nem csupán a munkahelyi kultúra és értékek kommunikációját jelenti, hanem magába foglalja azt is, hogyan jeleníti meg a vállalat magát, mint munkáltatót a potenciális jelöltek és a jelenlegi munkatársak felé. A hitelesség kritikus szerepet játszik, mivel a jelöltek és a munkatársak egyaránt keresik azokat a munkahelyeket, ahol a kommunikált értékek és ígéretek valósághűek és megvalósulnak. A médiamegjelenések, az erős LinkedIn profil, valamint a munkavállalók és vezetők által megosztott belső történetek megosztása segíthet egy erős és vonzó munkáltatói márkakép kialakításában.

Fontosak a mikroinfluenszerek

Az influencer marketing területén is folytatódik a fejlődés, itt most leginkább a kicsiken van a világ szeme, a mikroinfluencerek szerepe növekszik. A mikroinfluenszer olyan személy, aki kisebb, de rendkívül elkötelezett és specifikus közönséggel rendelkezik a közösségi médiában. Ezek az influenszerek általában kevesebb, mint 100 000, néha csak néhány ezer követővel rendelkeznek, de ezek a követők gyakran nagyon aktívak és befolyásolhatóak az influenszer által megosztott tartalmakra reagálva. Tipp: a rövid, tömör és figyelemfelkeltő üzenetek jobban eljutnak a közönséghez.

Értékes médiamegjelenések

Bár a digitális platformok és a közösségi média exponenciális növekedése új kommunikációs csatornákat nyitott meg, a hagyományos média – úgy, mint az online újságok, a televízió, a rádió, vagy a nyomtatott sajtó - továbbra is nagy befolyással bír a közvéleményre és a fogyasztói magatartásra. Fontosak az üzleti döntéshozók és más célcsoportok elérésében, akik gyakran ezen csatornák információira támaszkodnak. Emellett, egy jól sikerült hagyományos médiamegjelenés jelentős PR értéket képvisel, hiszen egyetlen cikk, riport vagy interjú képes jelentős márkaismeretet és pozitív közvéleményt generálni.

Összekapcsolódik a PR és a SEO

A 2024-es évben az SEO (keresőmotor-optimalizálás) és a digitális kampányok összehangolása egyre fontosabbá válik a PR stratégiákban, különösen a PPC (pay-per-click, azaz kattintás alapú fizetés) és az e-kereskedelem területén tapasztalható jelentős növekedés fényében. Az SEO szerepe a PR-ban kiemelkedően fontos, mivel segít a márkák online láthatóságának növelésében, amely közvetlenül hozzájárul a márkaismeret és az ügyfélbázis bővítéséhez. Az erős SEO jelenlét biztosítja, hogy a vállalatok weboldalai és tartalmai magas rangsorban jelenjenek meg a keresőmotorok találatai között, ami növeli a weboldal forgalmát és elősegíti a potenciális ügyfelek megszerzését.

A linképítés, mint az SEO egyik alapvető eleme, szorosan kapcsolódik a PR-hoz. A minőségi, releváns és megbízható forrásokból származó linkek nemcsak javítják a weboldalak SEO-ját, hanem hozzájárulnak a márkák hitelességének és megbízhatóságának növeléséhez is. A PR szakemberek szerepe itt abban rejlik, hogy értékes médiakapcsolatokat építenek ki és olyan tartalmakat hoznak létre, amelyek természetesen generálják ezeket a linkeket.

Amit leszűrhetünk a fentiekből, hogy kulcsfontosságú a rugalmasság és alkalmazkodóképesség. A technológiai fejlődések, mint az AI, valamint az új kommunikációs formák, például a hibrid események, új távlatokat nyitnak a cégek számára. Az értékes hagyományos médiamegjelenések mellett az SEO és a digitális kampányok összehangolása is létfontosságú a márkák online láthatóságának biztosítása érdekében. A munkáltatói márkaépítés és az influencer marketing is fókuszban van. Minden vállalatnak és vállalkozónak folyamatosan képben kell lennie és alkalmazkodnia kell a változó piaci trendekhez, hogy hatékonyan építsék és erősítsék a kommunikációjukat ebben az izgalmas és kihívásokkal teli időszakban.


Koczka Máté, PR tanácsadó

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Újabb bérlők költöznek nyáron a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb bérlők költöznek nyáron a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Várkonyi Balázs a jövőbe fektet, beszáll az Avokadoba

Várkonyi Balázs a jövőbe fektet, beszáll az Avokadoba

More details
Átadta 1000. lakását a LIVING

Átadta 1000. lakását a LIVING

More details
Egyre több városból érdeklődnek a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzés iránt

Egyre több városból érdeklődnek a Felsőfokú Logisztikai Menedzser képzés iránt

More details
Milyen vevői csoportok aktívak most az ingatlanpiacon?

Milyen vevői csoportok aktívak most az ingatlanpiacon?

More details
Milliókat bukhatnak a cégek a mesterséges intelligencia miatt

Milliókat bukhatnak a cégek a mesterséges intelligencia miatt

More details
FDI-engedélyeztetés: a szabály, ami nem vész el csak mindig átalakul

FDI-engedélyeztetés: a szabály, ami nem vész el csak mindig átalakul

More details
A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője