2021. február 28., vasárnap - Elemér

Hírek

Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

2021-02-23 29

Bár a COVID-19 járvány és annak hatásai jelentősen érintették, a prágai szállodapiac továbbra is a szállodaüzemeltetők figyelmének középpontjában áll. A közép- kelet és dél-kelet európai régióban a szállodaüzemeltetők legfőképpen Prága, Budapest és Varsó iránt mutatnak érdeklődést, emellett számos kisebb – főleg lengyel – regionális város is felkerült a lista első 30 helyére. Az üzemeltetők bíznak a piac mihamarabbi helyreállásában, és azt jósolják, hogy a kisebb városok már 2022-re, míg a nagyobb városok 2024-re érik el a 2019-es szintet.

A Cushman & Wakefield, vezető nemzetközi ingatlantanácsadó elkészítette a Hospitality Operator Beat 2020 negyedik negyedéves felmérését, amely a közép- és dél-kelet európai régióban aktív, nagy, nemzetközi szállodaüzemeltetők véleményét összegzi. Ez a felmérés a szállodaüzemeltetők legfrissebb preferenciáit, terveit és fejlesztéseit, valamint a COVID-19 járvány hatásaival és a piac helyreállásával kapcsolatos nézeteit foglalja össze. A felmérés elsődleges célja, hogy alapos betekintést nyújtson a közép- kelet és dél- kelet európai régió szállodapiacaiba, ezek várható fejlődésébe, továbbá, hogy ezzel regionálisan támogassa a piaci szereplőket és az iparágban érdekelteket.

Prága az útmutató, melyet Budapest és Varsó követ

Annak ellenére, hogy legjobban a prágai szállodapiacot vetette vissza a  járvány, mely 85%-os visszaesésről számolt be a szobánkénti átlagos árbevétel éves összehasonlításában (Str), a cseh főváros mégis a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában maradt. A válaszadók több, mint 81 százaléka mondta, hogy “nagyon” vagy “kifejezetten” érdekli őket ezen turisztikai desztináció. A “mérsékelten” érdeklődők közül is a legtöbben már jelen vannak a prágai piacon.

David Nath, a Cushman & Wakefield közép- kelet- és dél-kelet -európai régió Hospitality üzletágának vezetője elmondta:

 “Prága már régóta az összes szállodapiaci szereplő figyelmének a középpontjában áll, és úgy tűnik a COVID-19 válság sem változtat ezen. A cseh főváros egyedülálló turisztikai termékeket és élményeket kínál, melyek töretlenül, magas számban vonzzák a látogatókat, így korlátozások feloldása után sincs okunk kételkedni a válság előtti szint visszatérésében. Az utazási étvágy nem csökkent, Prága továbbra is a régió egyik legkedveltebb úticélja. Ezért is látjuk a folyamatos érdeklődést a prominens piaci szereplőktől a helyi szállodák vásárlása, bérbeadása vagy üzemeltetése iránt – a kereslet egyértelműen meghaladja a kínálatot.”

1.Táblázat: A szállodaüzemeltetők érdeklődés rangsora a közép- kelet- és dél- kelet európai régió főbb szállodapiacai iránt:

Helyezés

Város

Ország

Pontszám

1

Prága

Csehország

8.8

2

Budapest

Magyarország

8.3

3

Varsó

Lengyelország

8.1

4

Bukarest

Románia

7.6

5

Krakkó

Lengyelország

7.3

6

Dubrovnik

Horvátország

7.3

7

Gdansk

Lengyelország

7.2

8

Boroszló

Lengyelország

7.1

9

Szófia

Bulgária

6.7

10

Zágráb

Horvátország

6.6

Forrás: Cushman & Wakefield, Operator Beat

 

Lengyelország: a regionális városok választott országa

Lengyelország lett a régió legvonzóbb országa miután négy választott városával – Varsóval, Krakkóval, Gdansk- Hármasvárosával és Boroszlóval – a lista 30 célpontja közül az első 10-ben szerepel. A nemzetközi szállodaüzemeltetők továbbá Poznant, Lubint és Lództ emelték ki célpiacukként.

A fővárosok kulcsfontosságú célpontok, de néhány regionális város is felfelé ívelő tendenciát mutat

A felmérés szerint, az üzemeltetők preferenciái méretüktől és regionális lefedettségüktől függően változhatnak. Míg a kisebb szereplők elsősorban a főbb országok fővárosaira koncentrálnak, a nagyobb szolgáltatók tovább növelték hálójukat, és érdeklődést mutattak a közép- kelet és dél-kelet európai régió második és harmadik szintű városai, valamint az üdülőhelyek iránt is.

Két regionális város került a top 10-es listára: Krakkó, és szorosan utána Dubrovnik melyek olyan fővárosokat köröztek le, mint Szófia, Zágráb, Kijev, Tallinn, vagy Belgrád. Az, hogy egy viszonylag kisméretű mediterrán város, Dubrovnik a hatodik helyen áll. azt jelzi, hogy a tengerparti desztinációk egyre népszerűbbek az üzemeltetők körében.

A piac helyreállása 2022 és 2024 közöttre várható

A Cushman & Wakefield ezen felmérésben feltárta a piaci szereplők várakozásait és nézeteit a COVID-19-es válságból való kilábalással kapcsolatban. A legtöbben arra számítanak, hogy a piac 2022 és 2024 között tér vissza a 2019-hez hasonló szintre, függően a desztinációk méretétől és fontosságágától. Az előrejelzések szerint a fővárosok kilábalása tart majd a leghosszabb ideig: a válaszadók majdnem fele úgy gondolja, hogy ezen úticélok csak 2024-ben fognak visszatérni a válság előtti szintre. Ezek az elvárások összhangban állnak az Oxford Economics turisztikai keresletre vonatkozó előrejelzéseivel, amelyek szerint például Prága piaca 2024-re állna helyre.

A nagyobb és fontosabb regionális városok ellenben jobban járhatnak, mint a fővárosok, a válaszadók több mint fele, már 2023-ra várja ezek helyreállását. Ám a legkedvezőbb kilátásai a kisebb regionális, belföldi kereslettől függő városoknak van: a válaszadók többsége úgy gondolja, ezek akár már 2022-re is elérhetik a válság előtti szintet.

Természetesen a COVID-19 járvány a közép- kelet- és dél- kelet európai régió fejlesztési projektjeire is hatással volt. Bár ezek többsége a válság ellenére is halad, néhány deal késik vagy akár le is állították. Ez lelassítja a kínálat növekedését az elkövetkező években, és segíti a piac gyorsabb helyreállítását. Ezen ügyletek késedelmének vagy felfüggesztésének elsődleges okai a projektfinanszírozással kapcsolatos problémák, valamint az életképesebb alternatív felhasználási lehetőségek. .

David Nath, a Cushman & Wakefield közép- kelet és dél- kelet európai régiójának Hospitality üzletágvezetője hozzátette: „A szállodapiac érthető módon kihívásokkal szembesül. Manapság különösen nehéz finanszírozáshoz jutni, de nem lehetetlen, amint azt a közelmúltban saját kézből tapasztaltuk egy nagy, ötcsillagos, Prága belvárosában elhelyezkedő szálloda refinanszírozásának esetében.”

Előnyben részesített szerződéstípusok és változások

A COVID-19 válság a megállapodások kereskedelmi feltételeinek módosítását is ösztönzi: a válaszadók 75% -a jelzett bizonyos változásokat, 31% pedig azt állította, hogy jelentős módosításokat alkalmaznak, melyek a pandémiához köthetők. Ennek ellenére a szállodaüzemeltetők továbbra is keresik a terjeszkedési lehetőségeket a régióban, a válaszadók mintegy 47% -a továbbra is kínál bérleti szerződést, bár egyesek ezt kiválasztott piacokra és fontosabb helyekre szűkítették. Ezen felül az üzemeltetők közel 35% -a hajlandó megfontolni a tőkebefektetést (tulajdonosi / Joint Venture alapon), bár kétharmaduk jelzi, hogy ezt csak bizonyos piacokon és helyeken tenné.

A negyedik negyedéves Marketbeat elemzést itt érheti el >>

(Cushman & Wakefield)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Február 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Leipziger Buchmesse 2022

Leipziger Buchmesse 2022

More details
Robot segíti a térdprotézis beépítését

Robot segíti a térdprotézis beépítését

More details
A budapesti Green Court Office-ban nyitja meg legújabb bemutatótermét az olasz Vagheggi

A budapesti Green Court Office-ban nyitja meg legújabb bemutatótermét az olasz Vagheggi

More details
Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

More details

"Egyedül nem megy!" – beszélgetés Seifert Ibolyával, az Interpress Kiállítások Kft. ügyvezetőjével

More details
Karanténkultúra Meetup, 2021. február 23. Zoom Meeting

Karanténkultúra Meetup, 2021. február 23. Zoom Meeting

More details
Új, kibővített virtuális sétákat kínál a Műcsarnok

Új, kibővített virtuális sétákat kínál a Műcsarnok

More details
Ingyenes online játékot hirdet a Nemzeti Múzeum

Ingyenes online játékot hirdet a Nemzeti Múzeum

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője