2021. február 28., vasárnap - Elemér

Hírek

Mikor érett meg a tető cserére?

2021-02-09 46

Milyen jelek utalnak arra, hogy az otthonunk tetője megérett a cserére? Mennyi ideig bírja egy tető, és mire érdemes figyelnünk a tető választásakor? Néhány gondolat a tető és a héjazat kapcsán, hogy ne érjen bennünket meglepetés...

Kopott cserepek

Ha már réginek és megviseltnek tűnik a tető, az az állapotáról is árulkodik. Ha a cserepek, lemezek szélei hullámosak, felhajlottak, vagy repedések, foltok jelentek meg a zsindelyeken, akkor azt intő jelnek kell tekinteni. A palatető az azbeszttartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül, ha cserélni szeretnénk, akkor az eltávolítását és a hulladék elhelyezését mindenképp körültekintően és az előírásoknak megfelelően végezzük! 

Moha

A leggyakoribb probléma általában a víz beférkőzése a kopott zsindelyek alá, amely ezáltal károsítja a lentebbi tetőszerkezetet. Ha azt látjuk, hogy moha jelenik meg a cserepeken, zsindelyeken, vagy azok között, akkor nagyobb a baj, mint gondolnánk. A moha az árnyékos, nedves helyeken jelenik meg, és ha még eső is esik, a meglévő moha beszívja magába a vizet, így az nem tud elfolyni – a cserepek pedig megrepedhetnek a moha alatt, a víz beszivároghat a cserepek alá, és már jön is a penész. Ha mohát látunk, akkor azonnal érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtisztítsuk a tetőt, ha pedig még nagyobb bajt észlelnek, akkor ideje elkezdeni gyűjteni a tetőcserére – tanácsolja a Lakáskultúra cikke.


Tetőcserép helyett fémtető? A turai fatelep kínálatában BILKA tetőlemezek nagy választékban raktárról is kaphatóak! Részletek itt olvashatók.


Túlkoros tető

Fontos észben tartani, hogy hány éves is a tetőnk. A jobb minőségű anyagokból készült tető (például betoncserép) 30-50 évet is bírhat, de gyengébb anyagok (vékony zsindely vagy vékony lemeztető) esetén ez akár csak 10-20 évet jelent – ez után kezdjük el figyelni az intő jeleket. Minden esetben érdemes utánanézni, hogy a saját tetőnk anyaga átlagosan mennyi ideig szavatol, és előre tervezni a tetőcserét, felújítást, mivel az nemcsak pénz-, hanem szakemberigényes munka is.

Víz és pára a tető alatt

Gyakori probléma a tetőknél, hogy „elfelejtik” a megfelelő alátétfólia alkalmazását. A tetőnek hőterhet is kell viselnie, a padlás felőli páralecsapódást enyhíteni lehet a megfelelő fólia alkalmazásával, szükség esetén esetleg a lecsapódott párát levezetni az ereszbe. Nem elhanyagolható a fólia és a tető közti légrés, mely kivezeti nyári melegben a nagy hőt, párás időben gyorsan páramentesül segítségével a tető belső oldala. A fólia tehát megnöveli minden héjazat (beton, cserép, lemez) élettartamát, ha kellő körültekintéssel van szerelve, ezért nem érdemes kispórolni.


Faanyag tetőcseréhez, ereszcsatorna rendszerek, zsindely, BILKA fémcserép, és sok más kiegészítő raktárról a turai fatelep kínálatában. Részletek itt.


Lemeztető, fémtető hibái 

Újabban kezd kedveltté válni a cserepeslemez, trapézlemez alkalmazása lakóingatlanoknál is, mivel viszonylag kis tömegű, és gyorsan lehet vele dolgozni, plusz az ára is kedvező. A fémtető, lemeztető alkalmazásánál azonban fontos tisztában lenni, hogy a lemezeket többféle minőségben gyártják. A lemez vastagsága és a festékréteg minősége, vastagsága befolyásolják a fémtető négyzetméterenkénti árát – de az élettartamát is! A legolcsóbb termékeken látszik, hogy jó esetben 10-15 évig állnak ellen az időjárásnak. A nap UV-sugárzása megbontja a festékréteget, ekkor még a festék alatt lévő horganyréteg védi az acéllemezt, de optikailag már nem szép a héjazat. A vékony lemez nagy eséllyel szereléskor behorpad, a festék már ekkor észrevétlenül megsérül. Épp ezért a 0,4 mm anyagvastagság alatti lemeztetőt még melléképületre sem ajánlott feltenni, lakóépületre pedig minimum 0,45 mm lemezt javasolt választani. Szakszerű építéssel, jó minőségű lemez vásárlásával viszont egyenértékű tetőnk lehet a cserép-, és betonhéjazatokkal. 

(Forrás: CSOK Otthonteremtési Kedvezmények blogspot / Lakaskultura.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Február 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Leipziger Buchmesse 2022

Leipziger Buchmesse 2022

More details
Robot segíti a térdprotézis beépítését

Robot segíti a térdprotézis beépítését

More details
A budapesti Green Court Office-ban nyitja meg legújabb bemutatótermét az olasz Vagheggi

A budapesti Green Court Office-ban nyitja meg legújabb bemutatótermét az olasz Vagheggi

More details
Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

More details

"Egyedül nem megy!" – beszélgetés Seifert Ibolyával, az Interpress Kiállítások Kft. ügyvezetőjével

More details
Karanténkultúra Meetup, 2021. február 23. Zoom Meeting

Karanténkultúra Meetup, 2021. február 23. Zoom Meeting

More details
Új, kibővített virtuális sétákat kínál a Műcsarnok

Új, kibővített virtuális sétákat kínál a Műcsarnok

More details
Ingyenes online játékot hirdet a Nemzeti Múzeum

Ingyenes online játékot hirdet a Nemzeti Múzeum

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője