2021. január 19., kedd - Sára

Hírek

Áfacsökkenés, támogatás! - most megéri ...

2021-01-04 35

Milyen évet zárt a hazai építőipar? Mit várnak a szakemberek a 2021-es esztendőtől? Hogyan hat majd a január elsején induló otthonfelújítási program az ágazatra? Pallagi Gyulával, az Építő-, Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége

Az építőipar teljesítménye, ahogy az már korábban is számos fórumon elhangzott, az elmúlt években egyre növekvő szerepet töltött be a magyar nemzetgazdaságban, de vajon az idei, pandémia sújtotta év milyen változásokat hozott az ágazatban? elnökével beszélgettünk.

A 2017-es, a 2018-as és a 2019-es év is nagyon jó és erős évünk volt, kétszámjegyű növekedési mutatóval – magyarázza az Építő-, Fa- és Építőanyag-ipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége (ÉFÉDOSZSZ) elnöke. – Az utóbbi időszakban tapasztalható felfutást követően a 2020-as esztendőre visszaesést várt a szakma, főként az új ingatlanok áfa-emelkedése és az uniós forrásokból finanszírozott projektek csökkenése miatt. Ehhez jött aztán a koronavírus-járvány tavasszal, amitől – érthetően – mindenki megijedt. Mindezek ellenére azt tapasztaltuk, hogy a tavaszi hullám alig érintette az ágazatot, még az ingatlanok iránti kereslet sem esett vissza jelentős mértékben.

Napelem 50% támogatással - ide kattintva kérhet ajánlatot!

„Az építőipari munkát nem lehet home office-ban végezni”

– Az év második felében már látszott, hogy a pandémia második hulláma, a tavaszihoz képest nagyobb számú megbetegedés az építőipari munkahelyeken is problémákat okoz. Építeni nem lehet home office-ból, s habár a mi szakmánkban a munkavállalók legtöbbször a szabad levegőn és kisebb csoportokban dolgoznak, tehát lehet úgy szervezni a munkafolyamatokat, hogy minimalizálják a kontaktusokat, mégis adódtak nehéz helyzetek. Összességében ambivalens a kép, vannak, akik sötéten festik le a 2020-as évet, mások pedig azt mondják, hogy nem olyan rossz a helyzet, én úgy gondolom, hogy valamennyi visszaeséssel mindenképp számolnunk kell.

Mire számítanak 2021-ben?

Pallagi Gyula elmondása szerint mindenekelőtt abban bíznak, hogy ha elérhetővé válik a koronavírus elleni vakcina, akkor a jövő tavasz végére befejeződik ez a kihívásokkal teli időszak és normalizálódik a helyzet. Emellett a szakember úgy véli, hogy a 2021. január elsejével életbe lépő otthonteremtési program elemei pozitívan és élénkítően hatnak majd az építőiparra. Egyrészt az új építésű ingatlanok áfája a jövő évtől jelentősen, 27-ről 5 százalékra csökken, másrészt a program által kínált kedvező lehetőség sok családot ösztönöz majd a lakásfelújításra. Mint ismeretes, az otthonfelújítási támogatás azoknak a már legalább egy gyermeket nevelő családoknak nyújt majd segítséget, akik a már meglévő ingatlanjukat szeretnék szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni. A program keretében az érintett családok a költségeik felét, akár 3 millió forintot is visszaigényelhetnek.

Ablakcsere 50% támogatással, ide kattintva kérhet ajánlatot!

Várható pozitív hatások

– A támogatási programnak két fontos pozitív hatása lesz – vélekedik Pallagi Gyula. – Egyrészt, aki korábban nem gondolkodott lakásfelújításban, mert bár ráfért volna a házára, lakására egy kis csinosítás, nem volt meg rá a megfelelő pénzügyi kerete, most vélhetően élni fog a lehetőséggel, hiszen a támogatás egy jelentős plusz anyagi forrást jelent számára, megéri majd belevágni a munkába! Ez aztán nyilván többletkeresletet generál a piacon is.

Ráadásul a támogatás olyan nagy kaliberű munkálatokra is fordítható, mint például a napelem rendszer kiépítése, vagy egy komplett energetikai felújítás, ami jelentős segítség a családoknak. Nagyon sok régi épületnél, családi háznál egy ablakcsere és/vagy egy új kazán megvásárlása is komoly tétel, s bár a kiadás négy-öt éven belül megtérül, mégis komoly ráfordítást igényel. A támogatásnak köszönhetően viszont megvalósítható lesz egy ilyen nagyszabású, hosszú távú előnyökkel járó beruházás is. Az otthonfelújítási támogatásnak várhatóan lesz egy gazdaságfehérítő hatása is, hiszen előnybe helyezi azokat az építőipari munkavállalókat, akik az elvégzett munkájukról számlát tudnak adni, szemben a feketén dolgozó, alkalmi munkaerővel.

Pallagi Gyula szerint az otthonteremtési program másik, az építőipart várhatóan szintén nagyban élénkítő eleme, a tetőtér-beépítési támogatás azok számára jelent fontos lehetőséget, akik többgenerációs családi házban szeretnének élni, akik a szüleik, nagyszüleik házának tetőterében alakítanának ki új otthont, ők ugyanis 2021 január elsejétől immár a teljes CSOK-ot igénybe vehetik erre a célra.

Újra vonzóbbá válhat az ágazat

– Az építőipar legnagyobb nehézsége ma a szakemberhiány – szögezi le az ÉFÉDOSZSZ elnöke. – Ugyanakkor a járványhelyzet óta – az utazások korlátozásával – a külföldi munkavállalás mértéke visszaesett, ami némiképp átrajzolta a munkaerőpiacot is. Abban bízom, és ennek látom is már a jeleit, hogy ma már kezd tudatosulni a társadalomban és a pályaválasztás előtt álló szülőkben, hogy az építőipari szakmák igenis kurrens, jó szakmák, és az ágazat újra vonzóvá válhat a fiatalok körében, rájönnek arra, hogy aki jó szakember és jól dolgozik, az itthon is meg tudja találni a számítását.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Január 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Új európai online piactér indult

Új európai online piactér indult

More details
Mi lesz az OKJ után? – Végre kiderültek a részletek

Mi lesz az OKJ után? – Végre kiderültek a részletek

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
„Tranzakció vs. Transzformáció a vezetésben” - Online előadás

„Tranzakció vs. Transzformáció a vezetésben” - Online előadás

More details
Így lehet benyújtani a kérelmet az otthonfelújítási támogatáshoz

Így lehet benyújtani a kérelmet az otthonfelújítási támogatáshoz

More details
3 milliós támogatás feltételei

3 milliós támogatás feltételei

More details
Épületenergia-hatékonyság növelése termikus bábuval

Épületenergia-hatékonyság növelése termikus bábuval

More details
Otthonfelújítási program kérdések és válaszok

Otthonfelújítási program kérdések és válaszok

More details
Áfacsökkenés, támogatás! - most megéri ...

Áfacsökkenés, támogatás! - most megéri ...

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője