2023. szeptember 25., hétfő - Eufrozina

Több generáció szokásai alakítják át épített környezetünket – állapította meg a CBRE kutatása

93

A CBRE új kutatása alapján az elkövetkezendő időszakban négy fő téma határozza majd meg az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket: a lokáció, az ESG, a wellbeing és a hibrid munkavégzés.

  •  A következő két évben költözést tervezők több mint 40 százaléka szeretne a városközponthoz közelebb eső ingatlant.
  •  Az európai válaszadók 90 százaléka ragaszkodik a legalább részben irodai munkavégzéshez.
  •  Tízből hét kategóriában a fogyasztók az üzletben történő vásárlást választják az e-kereskedelem helyett.

A CBRE globális ingatlantanácsadó cég közzétette legújabb jelentését, amelyben összefoglalta azokat a generációkon átívelő attitűdöket, amelyek meghatározzák majd a következő időszakban az épített környezet alakulását.

A felmérés során a CBRE több mint 20 000 embert kérdezett meg világszerte – a baby boomerektől egészen a Z generációig –, hogy felmérje, hogyan élnek, dolgoznak, illetve vásárolnak majd a jövőben, és ez miként hat az általuk használt ingatlanokra. A jelentés szerint a wellbeing, a lokáció, az ESG és a hibrid munka lehetősége az a négy átfogó téma, amely jelentősen befolyásolja majd az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket – minimális eltérésekkel az Egyesült Államokban, az ázsiai és csendes-óceáni térségben –, illetve Európában.

„A siker érdekében minden ingatlanpiaci döntés középpontjában a fogyasztónak kell állnia. Ezt a felmérést is éppen azért készítettük, hogy segítségével útmutatást nyújthassunk az ingatlanbefektetők és az ingatlant használók számára egyaránt fontos ágazatokban, különösen a lakó-, iroda-, kiskereskedelmi és logisztikai szektorban. Itt az ideje, hogy átértékeljük azt a nézetet, miszerint minden fogyasztó a kertvárosban szeretne élni, távol a munkahelyétől és a bevásárlóközpontoktól” – mondja Tasos Vezyridis, a CBRE európai kutatási igazgatója.

Élettér

Európa-szerte a válaszadók 32 százaléka tervez költözést a következő két évben, és 42 százalékuk a városközponthoz közelebbi lokációt választana jövőbeni lakhelyéül. Ez ellentmond a világjárvány során tapasztalt, a külvárosok népszerűségéről szóló narratívának, és azt mutatja, hogy a városközpont közelisége továbbra is vonzó, különösen a fiatalabb generációk esetében.

A kutatás azt is megállapította, hogy a költözni szándékozók közel fele bérléssel tervez, ami további lehetőségeket kínál a Build-to-Rent fejlesztők és befektetők számára.

Munkakörnyezet

A világjárvány lecsengése után érezhető munkahelyi tendenciává vált az irodába való visszatérés. Európa-szerte a megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy újra teljes munkaidőben dolgozik az irodában. Az ideális jövőbeli munkarend kapcsán a megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy munkaidejének legalább egy részét a munkahelyén szeretné tölteni. Ez is jól mutatja, hogy az irodákra a jövőben is szükség lesz.

A munkahelyen töltött idő hosszát ugyanakkor nagyban befolyásolja a bejárással eltöltött idő – amit az európai válaszadók 67 százaléka megemlített –, valamint az iroda jó elhelyezkedése – ezt a megkérdezettek 54 százaléka találta fontosnak. Ez is azt bizonyítja, az elhelyezkedés egyaránt fontos tényező a befektetők és a bérlők számára is, amikor új ingatlanügyletet fontolgatnak.

Vásárlási szokások

Az elmúlt két évben az e-kereskedelem vezető szerepet játszott a fogyasztók vásárlási szokásaiban, azonban a CBRE által megkérdezettek tíz kategóriából hétben a hagyományos kiskereskedelmet jelölték meg preferált vásárlási módként.

A fogyasztók nagyra becsülik az üzletben történő vásárlás élményét: az európai válaszadók 61 százaléka számára ugyanis az üzletlátogatás elsődleges célja a termék megtekintése vagy kipróbálása.

A kiskereskedők számára a fizikai üzlet többet nyújthat, mint egy értékesítési felületet a sok közül: ugyanis a megkérdezett fogyasztók 50 százaléka szeretné a terméket az üzletben megnézni, mielőtt online megvásárolná. A visszaküldések esetében a fogyasztók 43 százaléka mondta, hogy az online megrendelést inkább az üzletben adja le, mintsem postai úton visszaküldené. Mivel az e-kereskedelem költségei továbbra is emelkednek, a kiskereskedelem és logisztika többcsatornás rendszerének fenntartása kiemelkedő fontosságú.

I Forrás: CBRE/Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Tartalom galéria

Ezeket a kerti teendőket ne mulaszd el ősszel!

Ezeket a kerti teendőket ne mulaszd el ősszel!

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Magyar–olasz kulturális találkozások: pénteken kezdődik az Európai Hidak fesztivál!

Magyar–olasz kulturális találkozások: pénteken kezdődik az Európai Hidak fesztivál!

More details
Az SZTNH megbízásából készített IP kézikönyvet a MITTE

Az SZTNH megbízásából készített IP kézikönyvet a MITTE

More details
Így menthet életet a gumiabroncs

Így menthet életet a gumiabroncs

More details
Ha eddig még nem fizettünk volna mindenért ötször annyit: jöhet a kötelező szállodai szervizdíj

Ha eddig még nem fizettünk volna mindenért ötször annyit: jöhet a kötelező szállodai szervizdíj

More details
Aranyat befektetésnek? Igen!

Aranyat befektetésnek? Igen!

More details
Megjelent a WING legújabb ESG jelentése

Megjelent a WING legújabb ESG jelentése

More details
Vulkánkitörés? Bozóttűz? De mi lesz az utazásunkkal?

Vulkánkitörés? Bozóttűz? De mi lesz az utazásunkkal?

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője