2020. november 30., hétfő - András, Andor

Hírek

Megváltoztak az eddigi évekre jellemző trendek az albérletpiacon

2020-10-30 57

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a koronavírus-járvány nem minden városban volt negatív hatással az ingatlanárakra. Következő elemzésünkben a fővárosi albérletpiacra teszünk kitekintést. Megvizsgáltuk, milyen tendenciák jellemzik hazánk fővárosában a kiadó lakások piacát!

Mélyponton a kiadó lakások iránti kereslet

Idén ellentétes fordulatot vett a lakáspiac, az eddigi évekre jellemző trendek teljesen átalakultak. Az Airbnb-törvény hatására megnőtt a hosszútávra kiadó lakások kínálata, ugyanis a turisztikai célú – jellemzően rövid távú – lakáskiadásra berendezkedett tulajdonosok az önkormányzati szigorításoktól félve jobbnak látták az albérletpiacra történő áttérést. Emellett az online oktatásra történő átállás is nehezítette a lakástulajdonosok helyzetét: a főiskolai hallgatók nagy része hazatért szülővárosába, hátrahagyva az addig fenntartott albérletet.

Közel 9%-os a visszaesés a fővárosi albérletpiacon

A megnövekedett kínálat és az egyre fogyó kereslet hatására idén folyamatos volt a bérleti díjak visszaesése a budapesti kiadó lakások esetén. A 2019-es év elején egy nagyobb mértékű áremelkedés volt tapasztalható, ezt szeptembertől egy nagyobb mértékű csökkenés követte. A 2019-es év utolsó negyedévében – igaz, csak kis ideig – azt mondhattuk, hogy a budapesti albérletpiacon beállt a stagnálás. 2020 januárjától a stagnálást felváltotta az árzuhanás: 2020-ban közel 9%-os visszaesés érintette a fővárosi albérletpiacot.

001

Nem sokkal maradnak el a vidéki árak

Jelenleg az ingatlannet.hu adatbázisában megközelítőleg 2 ezer darab kiadó lakás várja új lakóit a fővárosban. A kiadásra szánt lakások 16%-a egy, míg több, mint 40%-uk 2 vagy annál több szobával rendelkezik. A szeptemberi adatok alapján az albérletek átlagosan 3300 forint/négyzetméter áron kerülnek meghirdetésre. Az 1-1,5 szobás lakást bérlőknek megközelítőleg 90 és 120 ezer forint közötti bérleti díjjal kell számolniuk. A kettőnél több szobás lakások esetén a bérlés költsége 150 és 250 ezer forint körüli összegre tehető, a lakás felszereltségétől, állapotától és fekvésétől függően. 2019 szeptemberéhez viszonyítva a kiadó lakások díjai közel 14%-kal lettek olcsóbbak Budapesten.

Az ingatlannet.hu statisztikái szerint a győri albérletek egy év alatt közel 9%-kal drágultak, jelenleg a kiadó lakások többsége 100-120 ezer forint között kerül meghirdetésre. A szegedi, valamint pécsi albérletek árait a koronavírus-járvány sem befolyásolta, az elmúlt egy évben stagnálás jellemezte mindkét piacot. Az átlagos négyzetméter ár 2000 forint körül mozog, így a két nagyobb vidéki egyetemi városban a kiadó lakások nagy része szintén a 90 és 120 ezer forint közötti árat üti meg. A legnagyobb vidéki városban, Debrecenben a legdrágább az albérlet 2400 forintos négyzetméter ár mellett. Ez alapján a lakástulajdonosok az albérletek többségéért 150 és 160 ezer forint közötti összeget kérnek el a lakhatásért.

001

Idén talpra állhat az albérletpiac?

Az már biztos, hogy a megnövekedett kínálat hatására a kiadó lakások árai beálltak egy alacsonyabb szintre, követve a piac keresleti, valamint kínálati oldalára ható trendeket. Azonban azt, hogy mi várható a jövőben, nehéz megmondani. Az biztos, hogy a kialakult bizonytalan helyzet sem a bérbeadókat, sem a lakásbérlőket nem kíméli.

(Forrás: Ingatlannet.hu)


Felújít?

A  korszerű nyílászáró jelentősen csökkenti a házak, lakások hőleadását. Ha szeretne sokat spórolni, gondolkodja meg az ablakcsere vagy ajtócsere lehetőségét. Elmondjuk, miért. Budapest ablakcsere  szezonja a végéhez közeledik. Ár-érték arányban a műanyag nyílászárók a fa és az alumínium nyílászárókkal szemben jelentősen kedvezőbbek, a legkedveltebbek ajtó- és ablakcseréknél. A kiváló hőszigetelő képességet az ablak és ajtó a légzárással tökéletesíti. A hatékony hangszigetelés is fontos szempont az energiamegtakarítás mellett. Akár 44 decibel zajszűrést is el tud érni, ami egy forgalmas út melletti városi zajnak megközelítőleg a fele. Ha ablakcsere előtt áll Budapesten, vegye figyelembe az erős városi forgalom és utca zaj végett a hangszigetelő képességet is. A műanyag ablak egy belvárosi ablakcserénél a legideálisabb választást jelentik.


Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események


 

 


 

Tipp

Időrendben

« November 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

Így válasszunk ékszert kedvesünknek karácsonyra

More details
Tovább él az ünnepi vásár

Tovább él az ünnepi vásár

More details
Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

Advent Szentendrén, 2020. november 28.- 2021. január 10.

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Külföldi szépségipari tematikájú kiállítások COVID-19 utánra

Külföldi szépségipari tematikájú kiállítások COVID-19 utánra

More details
Banki lehetőségek a hárommilliós támogatáshoz

Banki lehetőségek a hárommilliós támogatáshoz

More details
Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

Gyerekek gluténmentesen: „Már a normál táplálkozás jelentene kihívást”

More details
Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

Itt az első fecske: oltásigazolás nélkül nem lehet utazni a világ legbiztonságosabb légitársaságával

More details
Piacképes online tanfolyamok 2020-ban

Piacképes online tanfolyamok 2020-ban

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője