2020. október 29., csütörtök - Nárcisz

Hírek

0%-os hitellel új építésű, zöld otthonok

2020-10-07 35

A novekedes.hu-n Matolcsy György szeptember közepén megjelent írása megmozgathatja a lakáspiacot és a családosok fantáziáját is. Az „Új Otthon Program” néven beharangozott terv egyszerre támogatná a zöld otthonokat, adna újabb támogatást – akár a CSOK kombinálásával – az otthonteremtéshez, és új finanszírozási lehetőséget is teremtene a 0 százalékos jegybanki hitellel.

Nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járvány helyzetekre és még lehet sorolni a várható előnyöket. Matolcsy György szerint ehhez kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem a mennyiség, sem a térszerkezet tekintetében. A lakásáfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése szerinte hibás lépés volt – tovább gyengíti a kínálati oldalt. Összességében a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

Ennek fényében született az ötlet, hogy szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. A kormány támogatása nélkül azonban nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz nem elegendő a forrás oldal megerősítése.

Az„Új Otthon Program” körvonalai, fő pillérei és céljai a következők lehetnek:

  • Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.
  • Olcsó, 0 százalékos hitelt kínál az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.
  • Tíz éves futamidőt kínál, ami már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.
  • Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.
  • „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • A 21. század legfontosabb nyersanyaga az adat. Itt az idő ezt az értékes nyersanyagot a pénzügyek területén is előremutató módon használni. Ehhez átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.

Magyarországnak is el kell indítania a kereslet és a kínálat egyensúlyára építő, a zöld és energiatakarékos megújulást támogató saját „Új Otthon Programját”. Ideje új stratégiával újjá szabni, hogy ebben milyen feladat hárul az államra, a családokra és a piaci szereplőkre.

A közzétett terv első pontja, a zöld otthonok építése egy régóta várt segítséget jelenthet az építőiparban az energiahatékonyság növelését segítő technikai, technológiai újítások, például a megújuló energia használatának terjedésében. A legnépszerűbb eszköz, a napelem-rendszer beépítésével évtizedekre kiváltható egy családi ház teljes áramfogyasztása, aminek a költsége azonban az állami támogatások nélkül nem tudott eddig az igényeknek és az uniós javaslatoknak megfelelően elterjedni.

A tervezett nagyobb életterek építése nemcsak élhetőbb otthont, hanem a járvány okozta speciális igények (home office) kiszolgálását is támogathatja. A már bevezetett támogatások (pl. CSOK, babaváró hitel) az Új Otthon Programmal kombinálva elérhetőbbé tehetik az új, energiahatékony otthonokat, ugyanakkor az építőiparban is újabb katalizátort jelentene a program. Az új építésű, zöld otthonok ugyanis magukba foglalják a modern, energiahatékony technológiák alkalmazását a falazat, a szigetelés, az ablakok, ajtók terén is, tehát az építőiparban a kedvezményes lakásáfához hasonló felpezsdülés várható.

Hogy mi várható az ingatlanpiacon? A portfolio.hu elemzése szerint a javaslat kettéválasztaná az új és a használt lakások finanszírozási piacát, miközben az új lakások vásárlása adja a lakáshitelek közel egyötödét. A portfolio ennek kapcsán megkérdezett több banki szereplőt, akik egyenlőre nemtetszésüket fejezték ki a programról. A legfőbb kritika, hogy a 0 százalékos jegybanki hitel a bankok szerepét mellőzve, legfeljebb előbírálati szerepet biztosítana nekik. (Az egylépcsős banki rendszer beiktatása sok szakmai kritikát váltott ki, melyrőlrészletesen itt olvashat!) 


Felújít?

A  korszerű nyílászáró jelentősen csökkenti a házak, lakások hőleadását. Ha szeretne sokat spórolni, gondolkodja meg az ablakcsere vagy ajtócsere lehetőségét. Elmondjuk, miért. Budapest ablakcsere  szezonja a végéhez közeledik. Ár-érték arányban a műanyag nyílászárók a fa és az alumínium nyílászárókkal szemben jelentősen kedvezőbbek, a legkedveltebbek ajtó- és ablakcseréknél. A kiváló hőszigetelő képességet az ablak és ajtó a légzárással tökéletesíti. A hatékony hangszigetelés is fontos szempont az energiamegtakarítás mellett. Akár 44 decibel zajszűrést is el tud érni, ami egy forgalmas út melletti városi zajnak megközelítőleg a fele. Ha ablakcsere előtt áll Budapesten, vegye figyelembe az erős városi forgalom és utca zaj végett a hangszigetelő képességet is. A műanyag ablak egy belvárosi ablakcserénél a legideálisabb választást jelentik.

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Október 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Tartalom galéria

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

A tudatos hotelválasztást segíti a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

More details
ExCEEding Borders: itt a Colliers International, CMS és Randstad közös piaci jelentése

ExCEEding Borders: itt a Colliers International, CMS és Randstad közös piaci jelentése

More details
Megváltoztak az eddigi évekre jellemző trendek az albérletpiacon

Megváltoztak az eddigi évekre jellemző trendek az albérletpiacon

More details
Tudja mi az a mesterelme csoport? Itthon is egyre több van belőle

Tudja mi az a mesterelme csoport? Itthon is egyre több van belőle

More details
Fontos hír az óraátállításról

Fontos hír az óraátállításról

More details
Új magyar turisztikai startup indult

Új magyar turisztikai startup indult

More details
Étkezéssel is erősíthetjük az immunrendszerünket

Étkezéssel is erősíthetjük az immunrendszerünket

More details
Végre: lakás- és házfelújításra indul állami támogatás!

Végre: lakás- és házfelújításra indul állami támogatás!

More details
Drupa preview nap, 2020. október 27.

Drupa preview nap, 2020. október 27.

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője