2020. június 2., kedd - Anita, Kármen

Hírek

Ők lehetnek a járvány legnagyobb nyertesei és vesztesei az ingatlanpiacon

2020-04-01 117

Lezajlott a Property Forum első online konferenciája, amiben a koronavírus ingatlanpiaci hatásait vitatták meg a szakértők. Az online panelbeszélgetés során a szakemberek elmondták, hogy kik lehetnek a mostani helyzet legnagyobb vesztesei és nyertesei, mire számíthatunk a logisztikai és a retail piacon, miyen hatása lesz a mostani home office-nak az irodapiacra nézve, vagy hogy miként változhat meg a coworking és a protech szerepe.

Az eseményt több mint 600-an követték élőben, a portfolio.hu összefoglalta az elhangzottakat.

A konferencián többek között az alábbi témák és kérdések merültek fel:

  • Melyik eszközosztályokat érintette leginkább a járvány? Kik a legnagyobb vesztesek és kik lehetnek a legnagyobb nyertesek?
  • Mire számíthatunk a logisztikai és mire a retail piacon? 
  • bérleti szerződéseket hogyan befolyásolja a jelenlegi helyzet?
  • Milyen hatása lesz a vírusnak a befektetésekre, a folyamatban lévő és a tervezett építkezésekre?
  • Milyen hosszú távú következményei lesznek a bérleti piacra nézve annak, hogy most mindenki home office-ban dolgozik?
  • Mit hoz a jövő a coworking számára?
  • Hogyan változtathatja meg a proptech szerepét a kialakult helyzet?
  • Mikor állhatnak vissza a piacok ismét a rendes kerékvágásba?

Még mindig sokan reménykedünk egy gyors visszapattanásban, de a járvány terjedése a világban még csak most kezdett el gyorsulni. A kommunikáció most kulcsfontosságú, mindenki napról-napra figyeli az eseményeket. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a logisztikát nem érinti hátrányosan a helyzet, azért azt érdemes látni, hogy ha a gyártó cégek által bérelt üzemeket is hozzávesszük, már nem biztos, hogy teljesen pozitív a kép. Szintén nehézséget jelent, hogy túl sok építési anyag nincs most az adott országban, a külföldi behozatal pedig nehezebben elérhető. A régióban azt tapasztaljuk, hogy egyelőre még rendben fizetnek a bérlők, de hosszabb távon, ha augusztusra sem áll vissza a helyzet, akkor itt sem tudnak már fizetni. Újabb fejlesztéseken a járvány megszűnésével érdemes gondolkodni – mondta el Hannes Wimmer, Executive Director, Loan Syndication, Erste Group Bank AG.

A mostani járvány kapcsán rengeteg vis maior helyzet következik be, amiket valahogy kezelni kell. A 2008-ashoz hasonló visszaesésre azonban nem számítok, mert most erősebbek a piacok. A jelenlegi helyzet sok mindent átértékelhet, a home office például egy hosszútávú tesztként is felfogható, aminek a végén kiderül majd, hogy valóban szüksége van-e a cégeknek akkora irodaterületekre. A munkaerő szerepe és a munkaerőhiány ugyancsak átértékelődhet – emelte ki Victor Constantinescu, Managing Partner, Romania & Co-Head of Real Estate, Kinstellar.

A régiós piacok mindegyikére igaz, hogy más piacokkal erős kapcsolatban állnak. Az irodapiacon nagyon fontos, hogy a bérlő milyen szektorban dolgozik. Egy utazási ügynökséget nyilvánvalóan máshogy érint bérlői szempontból is a jelenlegi helyzet, mint egy IT szektorban dolgozó céget. Az SSC szektorra érdemes lesz odafigyelni, mert míg a régióban jól működik a home office, Indiában - ahol szintén jelentős a szektor – az infrastrukturális hiányosságok miatt már kevésbé, ezért ebből a régiónk akár profitálhat is. A retailt nézve azt látjuk, hogy Kínában már újranyitottak a boltok, és mindenki készenlétben állt, hogy azonnal elkezdhesse újra az üzletmenetét. A járvány után valószínűleg nálunk is hamar visszaállnak a dolgok a normális kerékvágásba, de biztos, hogy lesznek új szokások a vásárlásokban. Nagyon pozitív, hogy az építőipar és az építési munkálatok továbbra is mennek, noha természetesen érződik valamekkora lassulás amiatt, hogy nagyon sok vendégmunkás hazament. Hosszú távon akár a proptech is nyertese lehet a mostani helyzetnek, mert észreveszik az emberek a jelentőségét, az előnyeit, rövid távon viszont még valószínűleg mindenki a saját üzletmenetének a stabilizálására fog törekedni. Kíváncsian várom, hogy a magántőke ezután milyen irányba fog elmozdulni – mondta el Luke Dawson, Managing Director & Head of Capital Markets CEE, Colliers International.

Koreai kollégáimmal történő beszélgetések alapján remélem, hogy június-július környékére nálunk is helyreállnak a dolgok. Korea, Szingapúr, Japán úgy tűnik, már túl vannak a járványon, várhatóan mi is ezt az utat járjuk majd be. A cégünknél most a meglévő épületek bérlőire fókuszálunk. Szerencsére nincsenek köztök a hotelpiacon érdekelt vállalatok, de előfordulhat, hogy egy bérlőnek előzetesen is segíteni kell. A járványhelyzetet egyértelműen a logisztika viseli legjobban, de ha az ingatlanpiacon kívülre tekintünk és megnézzük a kötvényeket, azt láthatjuk, hogy főként az államkötvények terjednek. A fővárosokban a legjobb lokációk és a legjobb bérlők egyaránt felértékelődhetnek. A virtuális valóság és a Google fejlesztései az USA-ban például segíthetnek abban, hogy ne kelljen fizikailag jelen lenni, de most egy átmeneti időszakban vagyunk, ezért az üzletmenetek várhatóan a nyári időszakra tolódnak. Az építkezéseinken az emberek 80-85 százalékban továbbra is dolgoznak, de nagyon fontos a védelmük és a megfelelő higiénia. A mottónk, hogy

ha megtartjuk a távolságot, megtarthatjuk a munkákat.

Őszintén szólva a fejlesztési tervek kapcsán nem sok minden változott, az emberek aggódtak ugyan a körülmények miatt, ezért változott a hozzáállás, de az építkezések továbbra is működnek. Munkakörtől és generációtól függően azonban a jövőben felerősödhet az irodai és az otthoni munkavégzés kombinációja. Sokan szoronganak amiatt, hogy most muszáj otthonról dolgozniuk, éppen ezért a járvány végével nem várható a tömeges home office elterjedése, de az biztos, hogy minden sokkal rugalmasabb lesz. Például a coworking üzletágat a járvány most nagy mértékben sújtja, de hosszabb távon azokra a szolgáltatókra akik túlélik, ismét nagy szükség lesz majd. Különösen azért, mert a bérlők és a bérbeadók is félnek majd hosszú távra elköteleződni, aminek szintén a közösségi irodák lehetnek a nyertesei – foglalta össze Adrian Karczewicz, Head of Divestments CEE, Skanska Commercial Development Europe.

A gazdasági folyamatok helyreállása területileg nagyon szegmentált lesz, átfogó támogatási csomagok nélkül Európa (főként a dél-európai országok) gazdasága is nagyon nehezen állhat helyre. Az ellátási láncokban nagy változásokra számíthatunk: a távol keleti beszállítók szerepe csökkenhet, amiből ugyancsak Európa és a régió profitálhat. A technológia egyes országokban segítheti a tranzakciókat, de például Romániában még mindig fontos az utazás és az épületek személyes bejárása. Vannak ágazatok – például az Airbnb – amelyek tejesen befagytak, itt érdemes lesz megnézni Kínát vagy más távol-keleti országokat, ahol már lecsengőben van a járvány, hogy ők hogyan kezelik a helyzetet. Összességében úgy gondolom, hogy az ingatlan eddig is népszerű volt és ezután még keresettebb lehet – mondta el Gijs Klomp MRICS, Head of Investment Properties Romania, CBRE.

A vírus nagyon gyorsan terjed, ami a retail bérlőket érinti most legjobban, ennek ellenére ugyanezen a piacon a szupermarketek például nagyon jól teljesítenek. A logisztikai piac is szárnyal, miközben a hotelek szenvednek, de több időbe fog telni, hogy pontosan lássuk a következményeket. A csőben lévő deal-eket remélhetőleg le fogjuk tudni zárni, miközben a lengyel és magyar építkezéseink is folytatódnak. A home office kapcsán nem hiszem, hogy nagy változást okozna, hogy most otthonról dolgoznak az emberek, sokan várják ugyanis, hogy újra az irodából dolgozhassanak, így hosszabb távon nem várható nagyobb átalakulás. A szektor most sokkal jobb állapotban van mint 2008-ban, az USA-ban elfogadott 2000 milliárd dolláros csomag nagy likviditást hozhat a piacra, a hasonló intézkedések pedig Európában is sokat segíthetnek – emelte ki Noah Steinberg FRICS, Chairman & CEO, WING.

(Forrás: portfolio.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 3.

RE - START: Hogyan térjünk vissza a munkahelyekre? 2020. június 3.

More details
Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban  - FELMÉRÉS

Az üzletek fele zárva maradt a bevásárlóutcákban - FELMÉRÉS

More details
Nemcsak túllenénk már a víruson, hanem másról is olvasnánk

Nemcsak túllenénk már a víruson, hanem másról is olvasnánk

More details
Az Aréna Business Campus „A” Épület használatbavételi engedélyt kapott

Az Aréna Business Campus „A” Épület használatbavételi engedélyt kapott

More details
Az újrakezdés üzleti modellje, 2020. június 4. Videókonferencia

Az újrakezdés üzleti modellje, 2020. június 4. Videókonferencia

More details
Enyhítések az esküvők és lakodalmak valamint a nyári táborozás kapcsán

Enyhítések az esküvők és lakodalmak valamint a nyári táborozás kapcsán

More details

Új időpontra tűzték ki a düsseldorfi CARAVAN SALON-t: 2020. szeptember 5-13. között várják a látogatókat

More details
A COVID-19 várhatóan világszerte felgyorsítja az ellátási láncok, gyártóipar és online kereskedelem változásait

A COVID-19 várhatóan világszerte felgyorsítja az ellátási láncok, gyártóipar és online kereskedelem változásait

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője