2024. szeptember 8., vasárnap - Mária

Hírek

Otthonfelújítás: kihívás megtalálni a megfelelő szakembert

2024-07-09 116

Az otthonukat felújítók számára az esztétikai szempontok és a korszerűsítés mellett az energiahatékonyság növelése is fontos – derül ki a magyar tulajdonban lévő Praktiker országos reprezentatív kutatásából. A munkálatok közül a falfestés-burkolás, a fűtési-hűtési rendszerek modernizálása, valamint a nyílászárók cseréje dobogósok. A legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek megtalálása jelenti, ezért sokan igénylik, hogy az áruházakban szakterületüket jól ismerő eladók segítsék a vásárlást, illetve az otthonfelújítás egyes fázisait.

A lakókörnyezetük megújításával foglalkozók több mint fele (54,4%) korszerűsítés, tehát a régebbi, sokszor elavult megoldások, anyagok cseréje miatt vág bele a munkálatokba – derül ki a magyar tulajdonban lévő Praktiker országos reprezentatív Otthonfelújítási Kutatásából,[1] amelyet az elmúlt két évben otthonfelújítást végzők vagy a következő évben tervezők körében készítettek. Az eredmények szerint a modernizálás mellett az esztétikai frissítés is fontos szempont (50%), sokan szeretnének trendibb színeket, dekorációt látni otthonukban, és például a nyílászárók cseréjével vagy a fűtési rendszer felújításával a válaszadók közel harmada (31,6%) háztartása energiahatékonyságát is szeretné növelni.

Szűrös-Csobán Dóra, a Praktiker szakértője kiemelte: tapasztalataik alapján az otthonfelújítók közül sokan igénylik a szakértői segítséget az áruházakban.

Számos kérdés érkezik például a megbízhatósággal, időtálló megoldásokkal kapcsolatban, valamint a legújabb trendekről, színekről és burkolatokról. Ezek mellett többen érdeklődnek az új otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan az energiamegtakarítási lehetőségekről, hiszen az állami támogatás egyik fontos feltétele az épület energiafogyasztásának legalább 30 százalékos, hiteles tanúsítvánnyal alátámasztott csökkentése. A magyar barkácsáruházban is tanácsokkal segítik a vásárlókat többek között a hőszigetelés, a kazán- vagy éppen nyílászárócsere kapcsán. Számos szempontot kell ugyanis figyelembe venni korszerűsítéskor: házunk falszerkezetéhez a megfelelő típusú hőszigetelőt kell választanunk, kazáncsere esetén az új készüléket ugyanúgy ingatlanunk adottságaihoz kell méretezni, mint magát a fűtési rendszert, illetve arra is ügyelnünk kell, hogy az új fűtőtestnél a bekötési csonk ugyanott helyezkedjen el, mint a réginél – hívja fel a figyelmet példákkal a szakértő.

Az országos reprezentatív felmérés arra is rávilágít, hogy az otthonfelújítást végzők vagy tervezők körében első helyen a falak festése, belső burkolása, dekorálása áll (56,6%): a Praktiker szakértője szerint ennek kézzelfogható jele, hogy keresettek a különböző árnyalatú beltéri falfestékek, vagy többek között a mintás és egyszínű dekor tapéták. A képzeletbeli dobogón a második helyezett a fűtési és hűtési rendszerek modernizálása (47,6%). Ennek során a felújítók elsősorban a kazánt, a bojlert cserélik, valamint fűtésre is alkalmas klímát helyeztetnek fel. A tapasztalatok alapján az utóbbi időben ismét nő a kereslet a legfejlettebb technológiájú kondenzációs kazánok iránt, amelyeknél már okosmegoldások is segítik a vásárlót, így például a szerviz távfelügyeletben látja, ha baj van a készülékkel, és szervizelésre van szükség. A bojlerek esetében is előtérbe kerültek az okosmegoldások, és a modernebb megjelenéssel már a design is fontos szempont vásárláskor.

Szintén az energiahatékonyság növelésével van összefüggésben a nyílászárók cseréje, ami a harmadik leggyakoribb a felújítási célok között (38,2%). Az otthonfelújítási támogatás egyaránt felhasználható műanyag és fa nyílászárók cseréjére, ezért elsősorban házunk adottságai és az esztétikum határozhatják meg választásunkat. Mindkét típus esetén keressük az U jelölést, ami az üveg szigetelőlapok számát jelenti, és mutatja, hogy az ablakfelületen egységnyi idő alatt mennyi energia távozik – javasolja Szűrös-Csobán Dóra. Sokan korszerűsítik emellett az elektromos hálózatot, vagy annak egy részét (36,8%), cserélik a hideg- (36,8%) és melegburkolatot (31,8%), valamint nyúlnak hozzá a vízvezetékrendszerhez (29,6%).

A kutatás eredményei szerint a felújítási projekt során a legnagyobb kihívást a megbízható szakemberek (34%) megtalálása jelenti, és sokaknak okoz gondot a szükséges pénz előteremtése (30%) is. Ebben az esetben a Praktiker szakértője szerint a felújítók gyakran úgy próbálják megvalósítani elképzelésüket, hogy időben elosztva, több szakaszban végzik a korszerűsítést.

A válaszadók döntő többsége (76%) fontosnak tartja, hogy vásárláskor szakterületét jól ismerő áruházi eladótól kapjon segítséget, ami részben vásárlói válasz lehet a megfelelő szakember megtalálásának problémájára, és megkönnyíti a megfelelő anyagok, eszközök kiválasztását.

Az otthonfelújítás előtt állóknak a magyar barkácsáruház szakértői személyesen segítenek eligazodni az új állami program, valamint a felújításhoz szükséges anyagok és eszközök kapcsán. A személyes találkozó a Praktiker online regisztrációs felületén igényelhető.

| Forrás. Praktiker

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Szeptember 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Óvatosan, lassan, de talán megindultak már a befektetők az ingatlanokért

Óvatosan, lassan, de talán megindultak már a befektetők az ingatlanokért

More details
Trendek és körkép a hazai munkavállalói (extra) juttatásokról

Trendek és körkép a hazai munkavállalói (extra) juttatásokról

More details
Már az első nap összeomlott a terézvárosi airbnb-szavazás szavazóprogramja

Már az első nap összeomlott a terézvárosi airbnb-szavazás szavazóprogramja

More details
Sehol nem csökkent az ingatlanár és a bérleti díj az Airbnb betiltása után

Sehol nem csökkent az ingatlanár és a bérleti díj az Airbnb betiltása után

More details
A cégekre is óriási veszélyt jelenthet az átgondolatlan mesterséges intelligencia használata

A cégekre is óriási veszélyt jelenthet az átgondolatlan mesterséges intelligencia használata

More details
Virágzó ipari központok a vidéki Magyarországon

Virágzó ipari központok a vidéki Magyarországon

More details
Erősödik az online piacterek és digitális vállalkozások ellenőrzése

Erősödik az online piacterek és digitális vállalkozások ellenőrzése

More details
Szakértői tanácsok a hatékony szájápoláshoz

Szakértői tanácsok a hatékony szájápoláshoz

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője