2024. április 28., vasárnap - Valéria

Hírek

Adatból egészség - Ötletverseny digitális egészségügyi megoldásoknak

2023-12-15 540

Kórházi fertőzések visszaszorítása adatelemzéssel, mesterséges intelligenciával felgyorsított orvosi dokumentációkészítés és az ellátórendszerben a betegek eligazodását segítő digitális megoldások. Többek között ilyen ötleteket prezentáltak a zsűrinek a Hack4Cure – Adatból egészség innovációs verseny résztvevői.

Az EIT Health egészségügyi innovációs közösségben tömörülő rangos hazai orvosi egyetemek (Debrecen, Pécs, Semmelweis) egészségipari cégekkel összefogva indították el az EIT KIC projektet. A cél a kapcsolatteremtés az innovatív vállalkozások és az akadémiai-klinikai szereplők között. A hálózatépítést és a tudásmegosztást a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (PTE ITD) koordinálja annak érdekében, hogy a startupoknál megszülető ötletek megkapják a sikerhez szükséges mentori támogatást és klinikai kipróbálási-validációs hátteret.

A konzorciumi partnerek a program részeként szervezték meg a Hack4Cure – Adatból egészség című hackathont, vagyis innovációs ötletversenyt, hogy a cégeken túlmenően a diákokat és a kutatókat is bekapcsolják az egészégügyi termékfejlesztésbe. Az adatalapú digitális megoldások és a mesterséges intelligencia terjedése ugyanis az egészségügyben is egészen új kapukat nyitott meg. Alkalmazásukkal automatizálhatóak és lerövidíthetőek bizonyos rutinfeladatok, pontosabbá válhat a diagnosztika és végső soron a betegek gyorsabban kaphatnak jobb minőségű ellátást. Ehhez mindenekelőtt az elméleti lehetőségekből valódi, a rendelőkben és a kórházakban bevethető technológiákat kell alkotni.

A hackathonon a diákokból és fiatal kutatókból álló csapatoknak meghatározott időn belül kellett létrehozniuk egy létező problémára gyógyírt kínáló, működőképes digitális megoldást. A PTE ITD és a konzorciumi tagok olyan innovatív megoldások létrejöttét ösztönözték, amelyek megkönnyítik az egészségügyi dolgozók munkáját és javítják az egész szektor hatékonyságát.

A 14 induló csapatban vegyes hátterű egyetemi hallgatók (közgazdász, orvos, programtervező, szoftverfejlesztő, jogász) és végzett szakemberek (rezidens, onkológus, gyógyszerész) működtek együtt. Mentoraik segítségével mindössze 24 óra alatt kellett kitalálniuk és megalkotniuk a terméküket, majd a program végén prezentálni a neves kutatóorvosokból, egyetemi és kórházvezetőkből, egészségüggyel foglalkozó közgazdászokból álló zsűrinek.

„Fantasztikus ötleteket és kezdeményezéseket fogalmaztak meg a dinamikus csapatok, különösen felemelő volt azt látni, hogy a fiatal innovátorok gondolkodását még nem kötik meg a berögzött szokások és valóban rendszereket reformáló javaslatokkal álltak elő. A legjobban teljesítő csapatokat várjuk a Jumpstarter programunkban, ahol részt vehetnek egy nemzetközi versenyen és elismert mentorok segítségével végigvisszük őket az üzleti terv kidolgozásának folyamatán” – dicsérte a résztvevőket Bubori Zsolt zsűritag, az EIT Health magyarországi vezetője.

 

A prezentált termékek tényleg mindennapos problémákra kínáltak megoldást. Az egyik díjazott ötlet például az orvosokra zúduló adathalmaz adminisztrálását könnyítené meg mesterséges intelligencia alkalmazásával. Egy másik csapat pedig az adott gyógyszertárból éppen hiányzó, nem vényköteles gyógyszerek beszerzését egyszerűsítené le. A témák közé bekerült a kórházi fertőzések visszaszorítása adatelemzéssel és a betegek támogatása különféle digitális asszisztensek bevonásával.

A kategóriagyőztesek 600 ezer forintot vihettek haza, de a többi dobogós és a különdíjasok sem jártak rosszul. A nyereményeken túl a megszerezhető tapasztalat is motiválta a résztvevőket. „A hackathon jó alkalmat kínált a kapcsolatépítésre, a szigorúra húzott keretek közötti együttműködés és a prezentálás gyakorlására. A mentorok kimondottan kedvesek és segítőkészek voltak, örülök, hogy itt lehettem” – értékelt Albert Máté, a PTE Általános Orvostudományi Karának másodéves orvostanhallgatója, aki csapatával egy második helyett hozott el a betegek lemondása vagy a még hiányzó leletek miatt feleslegessé váló szakorvosi időpontokat adatalapú technológiával kezelő ötletükért.

A szervezők tervei szerint tavasszal az innovációs ötletverseny újabb fordulóját rendezik meg. Várnak minden jelentkezőt, aki nyitott a rendhagyó gondolkodásra és kész nem hagyományos megoldásokkal előrukkolni az egészségügy előtt álló akadályokra.

I Forrás: PTE ÁOK ITD/Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője