2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek

Beszerzési Menedzser Index: lassuló bővülés márciusban

2023-04-03 267

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 55,3. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassabb bővülési folyamatokról számoltak be.

A februári, szilárd bővülést követően márciusban enyhébb fellendülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek csökkentek, de többségük bővülő tendenciára utal. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 1,0 százalékponttal csökkent.A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, a márciusi indexérték 3,6 százalékponttal alacsonyabb. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, de értéke 2,2 százalékponttal kisebb az év első hónapjához képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, a februári markáns növekedés után 2,5 százalékponttal csökkent az index.
A vásárolt készletek index 3,0 százalékponttal nőtt a hónapban, stabilan tartja bővülését. A külpiaci mutatók ismét bővülésről tanúskodnak. Az import 3,1 százalékponttal, az export 3,0 százalékponttal kisebb februárhoz képest. A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 7,2 százalékpontos csökkenés mérséklődést jelez.

A beszerzési mennyiség index 1,6 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,2 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A 2023 márciusi BMI index magasabb a februári (56,3) értéknél. Március átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél összesen hat évben volt magasabb március havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, de az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a kilencedik legmagasabb e havi érték.

Az új rendelések indexe ezúttal csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a második legmagasabb márciusi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi március havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a második legmagasabb márciusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent, de ebben a hónapban is növekedésre utal, tizennyolcadik alkalommal. Az index értéke visszaesett az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt februárhoz képest, ezzel együtt huszonnegyedik alkalommal mutat bővülést.
    A bővülés üteme gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a második legmagasabb március havi adat.
  • A beszerzési árak esetében a márciusi index csökkent, ám bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez. Ez a harminckettedik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legnagyobb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe márciusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de értéke továbbra is fellendülésre utal. A korábbi márciusi értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a második legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.
  • A külpiaci mutatók fellendülést jeleznek. Az exportindex negyedik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.
    A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén stabil bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.
  • Ebben a hónapban acél alapanyagok, acéltekercs, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alumíniumheggesztő huzalból, chipből, címkéből, elektronikai cikkekből, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, palackból, papírból, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa, mely 1995 szeptembere óta a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérések adatait tartalmazza. Az Üzleti Jelentések XXIX. évfolyamának 4. száma, mely a 2023 március végén készült felmérésre épül, 2023. április 4-én jelenik meg.

Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az Ingenium Alliance Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.

Az Üzleti Jelentések Beszerzési Menedzser Indexének és alapindexeinek szezonális kiigazítása a KSH által használt TRAMO-SEATS módszerrel, a Demetra szoftver segítségével történik. A szezonális kiigazítást az év elején rögzített paraméterekkel, az ünnepnapok figyelembevételével végezzük. A havonta elvégzett szezonális kiigazítással a teljes adatsor minden hónapban változik.

| Forrás: MLBKT

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

More details
Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

More details
Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

More details
Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője