2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

Így alakult a Beszerzési Menedzser Index februárban

2023-03-01 291

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 56,5.

  •  A korábbi februári értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (53,1) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is meghaladja (53,9).
  • A felmérésben vizsgált részindexek közül a késztermékkészletek indexét, a vásárolt készletek indexét és az új rendelések indexét kivéve növekvő részindexeket figyelhetünk meg. A változások mértéke csak egy esetben haladta meg az öt százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 0,5 százalékponttal magasabb ebben a hónapban és bővülést mutat immár tizenhetedik alkalommal. Az elmúlt időszakban is 50,0 pont körül mozgott az index, ami az év második hónapjában gyorsabb ütemben bővült (53,2).

Történeti áttekintés

BMI

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 56,5. A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A januári, mérsékeltebb bővülést követően februárban ismét egy fellendülést figyelhetünk meg. Általában elmondható, hogy a részindexek emelkedtek, s bővülő tendenciára utalnak. Az új rendelések mennyisége továbbra is erős bővülést mutat, ám az indexérték 0,5 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az indexérték 2,3 százalékponttal nőtt. A foglalkoztatás 50 pont felett maradt és 0,5 százalékponttal magasabb értéken áll az év első hónapjához képest. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, ugyanakkor biztató, hogy 6,6 ponttal nőtt az indexérték. A vásárolt készletek index 1,7 százalékponttal kisebb a hónapban, de tartja bővülését. A külpiaci mutatók stabil bővülésről tanúskodnak. Az import 4,0 százalékponttal, az export 1,8 százalékponttal magasabb januárhoz képest. A beszerzési árak emelkedése is tartós, 2,9 százalékponttal nőtt az index e hónapban. A fellendülést mutató beszerzési mennyiség index 1,1 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal esett vissza ebben a hónapban. A 2023 februári BMI index magasabb a januári (55,0) értéknél. Február átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a februári értékeké 53,1). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexértéknél három évben volt magasabb e havi érték

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

 A termelési mennyiség indexe növekedett a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a harmadik legmagasabb e havi érték.

Az új rendelések indexe ezúttal csökkent, de 50,0 pont fölött maradva továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb februári érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi február havi értékeket vizsgálva az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, de értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a legmagasabb februári érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index e hónapban is növekedésre utal, tizenhetedik alkalommal. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt januárhoz képest, ezzel együtt huszonharmadik alkalommal mutat bővülést.
    A bővülés üteme gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a második legmagasabb január havi adat.
  • A beszerzési árak esetében a februári index emelkedett, bőven 50,0 pont felett maradva intenzív és tartós árnövekedést jelez. Ez a harmincegyedik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a legnagyobb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe februárban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, de értéke továbbra is fellendülésre utal. A korábbi januári értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.
  • A külpiaci mutatók fellendülést jeleznek. Az exportindex negyedik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.
    A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén stabilabb bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.
  • Ebben a hónapban acél alapanyagok, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagból, chipből, címkéből, elektronikai cikkekből, fali lámpából, kartonból, készárúból, kiszerelési anyagból, palackból, papírból, speciális elektronikai eszközökből, üvegből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

| Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

More details
Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

More details
Helycserés támadás

Helycserés támadás

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

More details
Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője