2023. február 1., szerda - Ignác

Hírek

Így reagáltak a KKE-15 régió irodapiacai a turbulens időkre

2022-11-13 240

Az emelkedő finanszírozási költségek, valamint a bizonytalan makrogazdasági és geopolitikai háttér miatt a befektetők kezdenek kiváró álláspontra helyezkedni.

Az irodai eszközök befektetési volumene 2,5 milliárd eurót tett ki, ami a teljes befektetési volumen 42%-a volt 2022 első félévében a közép- és kelet-európai régió 15 országában (KKE-15 régió). Lengyelország-szerte erős tranzakciós aktivitást regisztráltak - derül ki a Colliers új jelentéséből, az "ExCEEding Borders: CEE-15 irodapiacok a turbulens időkben" című kiadványban. 

Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-közép-európai regionális tőkepiaci igazgatója szerint: "A sok befektető által alkalmazott kiváró magatartás többek között az emelkedő kamatlábak és a kapcsolódó költségek, például a kamatswapok miatt megnövekedett finanszírozási költségek következménye, amelyek éves szinten jelentősen emelkedtek. Egyes nyugat-európai piacokon már megfigyelhetőek az árkorrekció első jelei, amelyek 25-50 bázispont közötti elmozdulást mutatnak, és várhatóan hasonló árváltozások következnek majd a közép- és kelet-európai piacokon is".

Az irodaterületek iránti kereslet

Két és fél évvel a járvány kitörése után egyértelmű, hogy a munkaerő elvárásainak a hibrid vagy távmunka irányába történő elmozdulása tartós. Egy nemrégiben Lengyelországban, a felsővezetés szakemberei körében végzett felmérés során a válaszadók 89%-a jelezte, hogy a hibrid munkamodellt bevezették a szervezetükben melyek 2/3-a ellenállásba ütközik, amikor megpróbálják visszahívni az embereket az irodába. A régió más országaiban is hasonló mintákat figyeltek meg. Az irodák átlagos bérbeadottsági csúcsértéke 2022 második negyedévében az egész EMEA-régióban 30% körül maradt.

A fentieken túl, miközben a régió lassan készült a világjárvány okozta visszaesésből való kilábalásra, 2022 első negyedéve és az ukrajnai háború új kihívások sorát, valamint évek óta nem látott mértékű kiszámíthatatlanságot hozott. Az ellátási lánc zavarai, az emelkedő anyag- és munkaerőköltségek a kiadásokkal kapcsolatban amúgy is uralkodó, konzervatív megközelítést, valamint az üzletmenet folytonosságára való összpontosítást tovább erősítették.

Irodahelyiségek kínálata

A hatás a kínálati oldalon is érzékelhető.  Bár sok bérlő területcsökkentésre törekszik, a régió legtöbb piacán továbbra is korlátozott a legkeresettebb, prémium kategóriás irodaterületek kínálata. Ezt a problémát tovább súlyosbítják az új projektek elindítására vagy az építési ütemtervek meghosszabbítására vonatkozó döntések késedelmei. Az általános gazdasági bizonytalanság és az emelkedő árak azt is jelentik, hogy a bérbeadók általában konzervatívabbak a bérleti feltételek és a kínált ösztönzők tekintetében. Ez viszont megnehezíti azúj, optimális helyszínek megtalálását, illetve a meglévő irodahelyiségeknek átalakítását a hibrid munkakörnyezet követelményeihez.

"Ennek eredményeképpen a bérlők egyre nehezebb választásokkal szembesülnek, amikor olyan irodahelyiségeket kell találniuk, amelyek megfelelnek a hibrid munkavállalás igényeinek, képesek új tehetségeket vonzani, és elég meggyőző ajánlatot jelentenek ahhoz, hogy megérjék a napi ingázás fáradalmait, így felvéve a versenyt a legtöbb munkavállaló által megszokott otthoni irodával" - teszi hozzá Dominika Jędrak, a lengyel és közép-kelet-európai kutatási és tanácsadói szolgáltatások igazgatója.

Az üres irodák aránya

A közép- és kelet-európai régió fővárosaiban az üres irodák aránya lassan stabilizálódik, miután az a világjárvány idején sok piacon kétszámjegyűre emelkedett, tekintve, hogy a kereslet és a kínálat a körülményekhez egyaránt alkalmazkodott. Részben a magasabb építési költségek és a legkeresettebb helyeken tapasztalható alacsony kínálat miatt, a bérleti díjak emelkedését tapasztaljuk, különösen az újonnan épített épületek esetében. Ezen túlmenően, az infláció következtében várhatóan mindenütt emelkedni fognak a díjak.

Meredeken emelkedő fit-out árak

A fit-out munkák CapEx-szükségletét is egyre nehezebb előre jelezni és tervezni. Az építőanyagok árai 2022 első és második negyedévében 30%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, valamint az anyagcsoportoktól függően is jelentősen változnak. Ez nagyon megnehezíti a kereskedelmi helyiségek berendezésének vagy átalakításának a költségbecslését. A tendencia valószínűleg fennmarad, ha nem erősödik a gáz, az áram és a munkaerő árának emelkedése, valamint a piacon lévő szakképzett vállalkozók hiánya miatt.

Az irodahelyiségek kockázatmentesítése

Az irodahelyiségek keresésének legjellemzőbb kockázatai közé tartozik a bérleti feltételek rugalmatlansága, valamint a rendelkezésre álló költségvetésen belül megvalósítható kialakítással kapcsolatos irreális feltételezések. Ezért egyre vonzóbbá válik az olyan végponttól végpontig tartó megközelítés, amelyben egyetlen képzett szállító vállal teljes felelősséget a teljes folyamatért - a követelmények meghatározásától és a bérleti feltételekről szóló tárgyalásoktól kezdve a tervezés valamennyi szakaszán át egészen a berendezési munkálatok elvégzéséig. Ez a célorientált Define - Design - Deliver folyamat biztosítja, hogy az irodahelyiségek megfeleljenek az üzleti és munkaerői igényeknek, miközben a rendelkezésre álló költségvetésnek megfelelően tervezik meg őket, és az elfogadott időkereten belül átadják. Ez a megközelítés egyre népszerűbb lesz, mivel viszonylag biztonságos módja annak, hogy az irodahelyiségek a jövőbe mutatóak maradjanak, és elérjék a kívánt eredményeket.


  • Ebben a jelentésben az alábbi, CEE régióbeli 15 országra fókuszálunk: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia.
     
  • A 2022-ben a Colliers által készített “Hybrid and Beyond” jelentés 150, a lengyelországi piacon működő felsővezető bevonásával készült piackutatás alapján.
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Február 2023 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Tartalom galéria

Property Warm Up, 2023. február 21.

Property Warm Up, 2023. február 21.

More details
Ingatlanvásárlás - Eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

Ingatlanvásárlás - Eldőlni látszik, hogy nettó vagy bruttó az illetékalap

More details
A SPAR kitart a jó ügyek támogatása mellett: a vállalat 2022-ben több mint 244 millió forintot fordított jótékonysági célokra

A SPAR kitart a jó ügyek támogatása mellett: a vállalat 2022-ben több mint 244 millió forintot fordított jótékonysági célokra

More details
Történelmi nap – Egy csatornán számos rádiós, a rádiózás világnapja alkalmából

Történelmi nap – Egy csatornán számos rádiós, a rádiózás világnapja alkalmából

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
CES 2023: Retró színek és újrahasznosított anyagok hódítanak a laptopok piacán

CES 2023: Retró színek és újrahasznosított anyagok hódítanak a laptopok piacán

More details
Több, mint 64 milliárd euró lehet az európai digitális egészségügy piaci értéke 2023-ban

Több, mint 64 milliárd euró lehet az európai digitális egészségügy piaci értéke 2023-ban

More details
Ingatlanpiac: meg kell tanulni sekély vízben úszni

Ingatlanpiac: meg kell tanulni sekély vízben úszni

More details
Sötét mintázatok: jogszerű marketing vagy csapda a fogyasztóknak?

Sötét mintázatok: jogszerű marketing vagy csapda a fogyasztóknak?

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője