2022. augusztus 8., hétfő - László

Hírek

Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet

2022-07-22 27

Már érezhető a változás szele az ingatlanpiacon, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy látványosan elkezdenének süllyedni az ingatlanárak. Viszont a keresleti piacnak vége, lassabbá válhatnak az értékesítések és nagyobbak lehetnek az alkuk.

Az elmúlt hónapokban számos hatás érte az ingatlanpiacot. Ilyen volt többek között egyes állami támogatások kifutása, a szomszédban dúló háború okozta bizonytalanság, az egyre gyorsuló infláció, vagy az építőanyagoknál tapasztalható ellátási problémák és riasztó áremelkedés - sorolta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Mindezek hatására az ingatlanközvetítők azt tapasztalták, hogy a piac “befékezett”. Ennek jele, hogy a beruházók egymás után csúsztatták el projektjeik befejezésének határidejét, vagy sokan le is állították, de a megemelkedett kamatok miatt a vevők is eltántorodtak a hitelfelvételtől. A szakértők azt érzékelik, hogy az elmúlt években jellemző keresleti piac véget ért, elérkezett a trendforduló időszaka, melynek eredményeként néhány hónapon belül kínálativá válik a hazai ingatlanpiac.

Balla Frigyes szerint nem elképzelhetetlen valamiféle korrekció az árakban, annál is inkább, mert az elmúlt fél évben tapasztalt 15-20 százalékos áremelkedés hatására soha nem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, és már a külvárosokban sem ritka - elsősorban persze a keresettebb, jó helyen lévő használt ingatlanok esetén - az 1 millió forintos négyzetméterár.

Balla Frigyes azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a korrekció nem feltétlenül jelent kifejezett árcsökkenést - ezt inkább csak egy tartós recesszió tudná kiváltani -, hanem elsősorban azt, hogy a jelentős mértékű infláció mellett megáll az ingatlanárak emelkedése.

A szakértő megfigyelései szerint egyébként jelenleg a legkeresettebb ingatlanok a másfél- és kétszobás panelek, a felújított téglalakások, valamint a jó állapotú házak. Hozzátette, hogy mivel a felújítás jelenleg rendkívül körülményes és drága, ezért a vevők igyekeznek kihagyni ezt a lépést az ingatlanvásárlás folyamatából.

Az előbb említett kategóriákban - azok keresettsége miatt - az átlagosnál mérsékeltebb, 1-5 százalékos alkura nyílik csak lehetőség, mely igen rövid, 1-3 hónapos értékesítési idővel párosul. Balla Frigyes azt is hozzátette azonban, hogy ha valóban elérkezünk a trendfordulóhoz, akkor arra lehet számítani, hogy mind az alku mértéke, mind pedig az értékesítési idő jelentős mértékben növekedni fog.

A piacot egyébként még felfelé hajtják a befektetők, akik a kötvénypiacról az ingatlanpiacra “menekítik” a pénzüket, hiszen az elmúlt hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy a hagyományos befektetések között - mint a bankbetét, kötvény vagy részvény - az ingatlan kifejezetten jól állta a sarat. Sőt, várhatóan a befektetők kedve még a jelenlegihez képest is tovább növekszik majd.

Ugyanakkor a másik oldalon ott vannak az emelkedő hitelkamatok, melyek egyre kevesebb ügyfél számára teszik lehetővé a hitelfelvételt. A szakértő egyébként azt tapasztalta, hogy az úgynevezett “zöldhitel” forrásainak elapadásával egyik pillanatról a másikra visszaesett a hitelek iránt érdeklődők száma. A 8-10 százalék körüli kamat elriasztja őket, ráadásul sok ügyfélnek már a fizetése sem engedi meg a megnövekedett törlesztőrészletek finanszírozását. Magyarázatként hozzáfűzte, hogy a jelenlegi kamatszint mellett egy nettó 250 ezer forintos fizetésből mindössze 15 millió forint körüli hitel vállalható be. Ez jelentős önerő nélkül gyakorlatilag egyetlen budapesti ingatlan megvásárlásához sem elegendő.

Ezáltal sokan a bérleti piacra szorulnak, ami növekvő keresletet fog eredményezni a kiadó lakások iránt, teret nyitva a kínálatbővüléshez. Pedig a bérleményekre már eddig is fokozott érdeklődés volt jellemző, a nagy kereslet pedig soha nem látott magasságokba emelte a bérleti díjakat is: a korábbi, átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterárak helyett már 3500 forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk a két kerületben.

Az újépítésű ingatlanok piacára kitérve Balla Frigyes rámutatott, hogy a beruházók egy jelentős része láthatóan berekesztette az értékesítést, mivel nem látják előre, hogy milyen határidővel és milyen áron tudják befejezni az új projekteket. Ezért itt most leginkább a kivárás jellemző. Természetesen akadnak, akik továbbra is építenek, náluk mintegy 1-1,3 milliós átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak az érdeklődők.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy az ingatlanpiacon a közeljövőben maradnak a már kialakult magas szinten az árak, ugyanakkor a kereslet csökkenése miatt kínálati piac alakul ki, ahol már nagyobb alkulehetőségekkel találkoznak a vevők - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

I Forrás: Balla Ingatlan/ http://ballaingatlan.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csökkenthető az energiafogyasztás a Kádár-kockáknál is

Csökkenthető az energiafogyasztás a Kádár-kockáknál is

More details
Irodapiac: a legtelítettebb alpiac Észak-Buda lett 2022 második negyedévében

Irodapiac: a legtelítettebb alpiac Észak-Buda lett 2022 második negyedévében

More details
Már sminkelhetünk is virtuálisan

Már sminkelhetünk is virtuálisan

More details
Így alakíthatunk ki szinte teljesen gondozásmentes kertet!

Így alakíthatunk ki szinte teljesen gondozásmentes kertet!

More details
Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet

Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet

More details
Új szinten a Közértplusz: akár már másnapra rendelhetünk hazai élelmiszereket

Új szinten a Közértplusz: akár már másnapra rendelhetünk hazai élelmiszereket

More details
Kiderült, melyik magyar szálloda Európa legjobb családi hotele!

Kiderült, melyik magyar szálloda Európa legjobb családi hotele!

More details
Teljesen megújul a 87 éves játékmárka

Teljesen megújul a 87 éves játékmárka

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője