2022. augusztus 8., hétfő - László

Hírek

Az e-kereskedelem hajtja fel a városi- és a Last Mile típusú logisztikai területek iránt keresletet

2022-07-11 45

Az elkövetkező negyedévekben e piaci szegmens további jelentős fejlődésére és az Ipari / Logisztikai szektor iránti általános jó keresletre számíthatunk a KKE-15 országokban.

A Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai területek - a Last Mile típusú logisztikai területek a városi logisztikán belül, a raktárból a végfelhasználóhoz történő utolsó lépéses kiszállítási pontokat jelentik - teljes állománya a KKE-15 országokban több mint 3 millió négyzetmétert tesz ki, de ezen piac fejlődése nem egyenletesen oszlik meg a régióban. A legtöbb terület Lengyelországban található (kb. 2 millió négyzetméter) - derül ki a Colliers új jelentéséből:

ExCEEding Borders Small Business Units & Last Mile Logistics Sector in CEE-15" (Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai területek ágazata a közép- és kelet európai régióban.

Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-közép-európai regionális tőkepiaci igazgatója szerint: "Az Ipari / Logisztikai szektor bérlői kereslete a KKE-15 régióban az elmúlt néhány évben erős volt, és elsősorban a logisztikai szolgáltató, a kiskereskedelmi- és a disztribúciós szektor hajtotta melyeket a könnyűipari termelés, az autóipar és az FMCG-ipar követett. A világjárvány idején nagyobb bérlői érdeklődést tapasztaltunk az e-kereskedelmi szektor és a kiskereskedőknek, valamint az internetes kereskedelmi vállalatoknak szolgáltatásaikat kínáló logisztikai szolgáltatók részéről. A a Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai területekre irányuló megkeresések növekedése szintén ennek a tendenciának a következménye".

A Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai piac a KKE-15 országaiban a fejlődés különböző szakaszában van

Albániában és Bosznia-Hercegovinában egyáltalán nincsenek tipikus városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai sémák. Ebben az ágazatban az egyes bérlők kisebb területeket bérelnek nagyméretű vagy kisebb, alacsonyabb színvonalú Ipari/Logisztikai egységekben. Néhány projektet a modern   Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai rendszerekhez hasonló koncepcióval, de magáncélú felhasználásra építenek. A legtöbb terület Lengyelországban található (kb. 2 millió négyzetméter). A teljes Ipari/Logisztikai állományból a legnagyobb arányban Bulgáriában található - Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai terület, ahol ez a típus a teljes kínálat 59%-át teszi ki.

A Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai területek bérleti díjai

A KKE-15 országokban kb. 500 000 négyzetméter Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai terület áll építés alatt. Ennek a mennyiségnek a többsége jelenleg Lengyelországban épül (310 000 négyzetméter). Jellemzően a bérleti díjak és a szolgáltatási díjak jelentősen magasabbak, mint a normál épületek esetében, de a Városi logisztikai és Last Mile típusú logisztikai terek ezt kiváló elhelyezkedésükkel és az igényekhez való kiváló alkalmazkodásukkal ellensúlyozzák. Mindezek a tényezők magasabb építési költségeket eredményeznek. A legtöbb KKE-15 országban az ilyen típusú ingatlanok bérleti díjai 4,0 EUR és 10,00 EUR/m2/hó között mozognak, de a Cseh Köztársaságban és Észtországban akár a 12 EUR/m2/hó szintet is elérhetik.

Az Ipari / Logisztikai szektorba irányuló beruházások 2021-ben a KKE-6 piac legnagyobb volumenét érték el.

A világjárvány és az ukrajnai háború által a fogyasztói magatartásban, az árutermelésben és a globális ellátási láncokban bekövetkezett jelentős változások vagy zavarok mind azt eredményezték, hogy az Ipari / Logisztikai csoportba tartozó ingatlanok az egyik legkeresettebb ingatlantípusok lettek, nemcsak globálisan, hanem az egész KKE-régióban is. Az Ipari / Logisztikai befektetési tranzakciók a KKE-6 országaiban az elmúlt 5 évben átlagosan az összes volumen kb. 25%-át tették ki. Az ágazatba történő befektetések 2021-ben is az első helyet foglalták el a volumenek 37%-ával. Az európai tőke (beleértve a KKE-t is) 2017 óta éppen csak vezeti a befektetési tevékenységet 33%-kal, megelőzve az ázsiai és csendes-óceáni tőkét 31%-kal.

Az ukrajnai háború hatása

Az ukrajnai háború az egyes KKE-15 országokat eltérően érintette. Néhányukban már érezhető a háború hatása az Ipari / Logisztikai -piacra vonatkozóan, míg mások még nem észleltek jelentős hatást erre a piaci szegmensre. Minden országban tapasztalható azonban az üzemanyagárak emelkedése, az építőanyagok magasabb árai, a rendelkezésre állás csökkenése és az ellátási láncok részleges összeomlása, amelyek mind hatással vannak az Ipari / Logisztikai piac állapotára a régióban. Az új Ipari / Logisztikai -rendszerek építési határidőinek meghosszabbodása vagy az újonnan megkezdett és tervezett rendszerek leállítása a jelenlegi időszakhoz képest a következő negyedévekben lassíthatja    ezen terület növekedését.

Földterületek rendelkezésre állása

A közép-kelet-európai régióban hiány van a rendelkezésre álló földterületekből, különösen a legkeresettebb helyeken. Az aktívabb Ipari / Logisztikai fejlesztők közül néhányan az elmúlt években nagyon elfoglaltak voltak a jövőbeli fejlesztésekhez szükséges földterületek hosszútávú telektartás biztosításával. Más telkek, különösen a nagyvárosokban vagy azok közelében találhatóak, gyakran nagy versenyben állnak a lakóingatlan-fejlesztőkkel, akik sok esetben többet tudnak fizetni négyzetméterenként. 

Jelenleg az Ipari / Logisztikai szektor jól teljesít, ezért a közeljövőben nem számítunk jelentős változásra ebben a tendenciában. Van rá esély, hogy az Ipari / Logisztikai piac növekedésének némi lassulását tapasztaljuk majd, amíg az építési piacok és az ellátási láncok nem stabilizálódnak. Ez a lassulás azonban valószínűleg inkább rövid távú, mintsem hosszú távú lesz"

- zárja gondolatait Kevin.


Ebben a jelentésben az alábbi, CEE régióbeli 15 országra fókuszálunk: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szlovákia, Szlovénia.


| Forrás: Colliers

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Augusztus 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Csökkenthető az energiafogyasztás a Kádár-kockáknál is

Csökkenthető az energiafogyasztás a Kádár-kockáknál is

More details
Irodapiac: a legtelítettebb alpiac Észak-Buda lett 2022 második negyedévében

Irodapiac: a legtelítettebb alpiac Észak-Buda lett 2022 második negyedévében

More details
Már sminkelhetünk is virtuálisan

Már sminkelhetünk is virtuálisan

More details
Így alakíthatunk ki szinte teljesen gondozásmentes kertet!

Így alakíthatunk ki szinte teljesen gondozásmentes kertet!

More details
Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet

Behúzta a féket az ingatlanpiac, trendforduló jöhet

More details
Új szinten a Közértplusz: akár már másnapra rendelhetünk hazai élelmiszereket

Új szinten a Közértplusz: akár már másnapra rendelhetünk hazai élelmiszereket

More details
Kiderült, melyik magyar szálloda Európa legjobb családi hotele!

Kiderült, melyik magyar szálloda Európa legjobb családi hotele!

More details
Teljesen megújul a 87 éves játékmárka

Teljesen megújul a 87 éves játékmárka

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője