2022. január 23., vasárnap - Zelma

Hírek

A kis bevásárlóközpontok és a kiskereskedelmi parkok jelentőség erősödött

2021-12-15 92

A diszkont kiskereskedők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak üzlethelyeik bővítése iránt, beleértve a hagyományos bevásárlóközpontokat is - értesült az OGH Hírügynökség a Colliers legfrissebb, Közép-Kelet-Európa 16 országára kiterjedő kutatásából.

Az előrejelzések szerint a diszkont kiskereskedők nagyon vonzónak találják a közép- és kelet-európai (KKE) piacot, mivel a vásárlók az általuk kínált "ár-érték arányos" megközelítést részesítik előnyben - hívja fel a figyelmet a Colliers elemzése (ExCEEding Borders CEE | December 2021 Alive & Kicking CEE-16 on the radar of discounters).

Kevin Turpin, a Colliers közép- és kelet-európai regionális piackutatási igazgatója kifejtette:

A folyamatban lévő világjárvány ellenére a GDP pozitív irányú visszapattanását észlelhettük. Az infláció növekedése és a globális ellátási lánccal kapcsolatos problémák, amelyek a termékek és erőforrások növekvő költségeit növelik, együttesen azonban mind hozzájárulnak a termelők, kiskereskedők és végső soron a fogyasztók előtt álló kihívásokhoz."

„Mivel a világjárvány hosszú távú hatásai még mindig nem ismertek, a kisebb bevásárlóközpont-formátumok és a kiskereskedelmi parkok jelentőségének növekedése erősödött. Az építés alatt álló vagy előrehaladott tervezési szakaszban lévő projektek többszörös száma alátámasztja ezt a tendenciát" - teszi hozzá.

Nemzetközi és helyi fejlesztők továbbra is érdeklődnek a kiskereskedelmi parkok iránt

Számos fejlesztő fektet be ebbe a piaci szegmensbe, például az Immofinanz, a Saller, az EDS RP, a Trei Real Estate és a Fidurock. A fejlesztők, a befektetők és a kiskereskedők részéről az ilyen típusú eszközök iránti „étvágy” erősnek tekinthető. E piaci szegmens fejlettségi szintje a közép-kelet-európai országokban eltérő, de a kiskereskedelmi parkok szegmense nagy fejlődési potenciált mutat.

Élelmiszer és nem élelmiszer diszkont kiskereskedők horgonyoznak a kiskereskedelmi parkokban

Az élelmiszer- és nem élelmiszer jellegű diszkont kiskereskedők gyakran meghatározó szerepet játszanak a kiskereskedelmi parkokban. A kisebb kiskereskedelmi parkok a mindennapi vásárlókra összpontosítanak, akik rendszeresen látogatják őket, ezért az ilyen komplexumok többségében jellemzően az élelmiszer- vagy nem élelmiszer jellegű diszkontáruházak a főbérlők. Ez a tendencia mind a nagyvárosok kiskereskedelmi parkjaira, mind pedig a kisebb városokban lévő projektekre vonatkozik. Ez a közép- és kelet-európai lakosok változó vásárlói magatartásának eredménye. Ugyanakkor a hagyományos bevásárlóközpontokon belüli üzlethelyiségek iránti növekvő érdeklődés is megfigyelhető.

A közép- és kelet-európai 16 országban több mint 30 élelmiszerdiszkontlánc működik. Az élelmiszerdiszkontok és a szupermarketek közötti különbség azonban egyre inkább elmosódik. A kezdeti kemény diszkont koncepció után a kiválasztott élelmiszerdiszkontok elkezdték átalakítani kínálatukat, hogy versenyre keljenek a hagyományos szupermarketekkel. Ugyanakkor a kiválasztott szupermarketek a "legalacsonyabb ár" marketingre összpontosítanak, és saját márkás termékeket is bevezettek. Az évek során a diszkontok és a szupermarketek közötti különbség a kínálatból és a termékek üzletekben való bemutatásának módjából kiindulva eltűnt.

Vezető kiskereskedők Közép- és Kelet-Európában

Az üzletek számát tekintve a KKE-16 országaiban a vezető kiskereskedő a portugál Jeronimo Martins tulajdonában lévő Biedronka, amely több mint 3100 üzlettel rendelkezik Lengyelországban. A második helyen a német Schwarz csoport tulajdonában lévő Lidl áll több mint 2000 üzlettel. Ukrajna legnagyobb élelmiszerdiszkontlánca, az ATB a harmadik helyen áll. A Lidl és a Kaufland mellett a közép-kelet-európai régióban aktív német láncok közé tartozik az Aldi, amely Lengyelországban Aldi Nord, Magyarországon pedig Aldi Süd néven van jelen, valamint a Penny, amely a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában van jelen. 2020 eleje és 2021 első félévének vége között több mint 1350 élelmiszerdiszkont üzlet nyílt a közép- és kelet-európai régióban. Ez megerősíti, hogy a régió továbbra is a fejlődés útján halad, és képes sok új létesítményt befogadni.

Nem élelmiszeripari diszkontláncok a közép- és kelet-európai régióban

A közép- és kelet-európai régióban több mint 45 nem élelmiszeripari diszkontlánc működik. Az üzletek számát tekintve a legnagyobb a Pepco, amelyet a KiK, az Avrora és az Ostrov Chistoty követ. A Pepco közel 2500 üzlettel 11 országban van jelen. A Pepco csoport a tulajdonosa a Dealz márkának is közel 100 üzlettel Lengyelországban. A második legnagyobb lánc Közép-Kelet-Európában, a KiK közel 1000 üzlettel rendelkezik 8 országban. Ezek, valamint a holland Action márka és a német TEDi márka úgy döntöttek, hogy kiskereskedelmi parkokban megnyitott üzleteken keresztül lépnek be a közép-kelet-európai piacokra. Gyors növekedésük során azonban ezek a láncok a hagyományos bevásárlóközpontokban is keresik a lehetőségeket.

"Smart-shopping" trend

Továbbra is hatalmas potenciál rejlik a diszkontáruházakban. A közép-kelet-európai fogyasztók jó része gyakran több üzletben is vásárol, attól függően, hogy melyik kínálja a legkedvezőbb feltételeket. Ez az "okos vásárlás" trend előnyös a diszkont kiskereskedők számára. Ráadásul úgy tűnik, hogy a diszkontok kevésbé szenvedtek a hagyományos kiskereskedőkhöz képest. A gyakran kisebb, szabadtéri parkolókkal és egyedi bejáratokkal rendelkező diszkontok a világjárvány idején valamivel kisebb zavarokat tapasztaltak a különböző szabályozások, illetve a vásárlói aggodalmak miatt.

A 2021-re vonatkozó főbb adatok:

  • A hagyományos bevásárlóközpontok száma a közép- és kelet-európai 16 országban meghaladta az 1200-at
  • A hagyományos bevásárlóközpontok állománya megközelítőleg 28,5 millió négyzetméter
  • A kiskereskedelmi parkok kb. 1,350 projektet tesznek ki
  • A kiskereskedelmi parkok teljes állománya kb. 9 millió négyzetméter

* Ebben a jelentésben a KKE-16 országokra összpontosítunk: Albánia, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Lettország, Litvánia, Montenegró, Észtország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, és Ukrajna.

| Forrás: Colliers International

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Január 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta?

Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta?

More details
Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé

Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé

More details
Az újépítésű ingatlanok magasra kúszó árai miatt jobban megérheti újszerű lakást vásárolni

Az újépítésű ingatlanok magasra kúszó árai miatt jobban megérheti újszerű lakást vásárolni

More details
2021 a rekordok, a hibrid árverések és a növekvő kereslet éve a hazai műtárgypiacon Keserü Ilona és Csontváry-Kosztka Tivadar műve az aukciós listák élén

2021 a rekordok, a hibrid árverések és a növekvő kereslet éve a hazai műtárgypiacon Keserü Ilona és Csontváry-Kosztka Tivadar műve az aukciós listák élén

More details
Kinyílt a szigetszentmiklósi csokimennyország ajtaja

Kinyílt a szigetszentmiklósi csokimennyország ajtaja

More details
Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

More details
4 meghatározó SEO trend 2022-ben

4 meghatározó SEO trend 2022-ben

More details
Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője