2021. december 5., vasárnap - Vilma

Hírek

A világjárvány ellenére is elérheti a 2020-as szintet az ingatlanbefektetések volumene KKE-ban

2021-11-21 29

A logisztika és a lakossági értékesítés továbbra is egyre nagyobb volumeneket mutat, amit csak az értékesítésre rendelkezésre álló termékek szűkössége fékez - értesült az OGH Hírügynökség a Colliers International legfrissebb piaci jelentéséből.

A világjárvány okozta folyamatos fennakadások ellenére a 2021 első három negyedévére vonatkozó, összesen 7,3 milliárd eurós beruházási volumen mindössze 10%-kal csökkent éves szinten, és kb. 20%-kal alacsonyabb, mint 2019 azonos időszakában. A 'The CEE Investment Scene' kiadványban a Colliers becslése szerint a 2021-es év végi volumenek a 2020-as szinthez hasonlóan 10,0 és 11,0 milliárd euró között alakulnak.

Egyenként a legtöbb ország elmarad a járvány előtti volumenektől, de Lengyelország, a 2021-es volumen 56%-ával, Magyarország és Szlovákia a 2020-as szinthez képest emelkedett. A tranzakciók jellemzően erős negyedik negyedéve azonban elmaradhat, mivel számos piacon nem áll rendelkezésre elegendő termék, és a befektetők számára továbbra is nehézkes az utazás.

Q3 2021 Prime Yields és 12 hónapos előrejelzés

Kevin Turpin, a CEE regionális piackutatási igazgatója emondta: "A régió számos piacán korlátozott mozgásokat regisztráltunk az elsődleges hozamokban, főként azért, mert továbbra sem állnak rendelkezésre a további változásokat alátámasztó tranzakciós bizonyítékok. A legfőbb kivételt azonban a logisztika elsődleges hozamai jelentik, amelyek 2020 első negyedéve óta átlagosan csaknem 100 bázisponttal emelkedtek KKE-szerte, Lengyelországban pedig több mint 180 bázispontot értek el. Továbbra is az a véleményünk, hogy bár elkerülhetetlenek a további befelé irányuló elmozdulások, az alapvető és jól teljesítő eszközöknek jobban meg kell állniuk, miközben nagyobb nyomás nehezedik a másodlagos termékekre".

Közép- és kelet-európai áramlások ágazatonként

Az irodai szektornak épphogy sikerült megőriznie első helyét, 36%-os részesedéssel a 2021. első negyedévi volumenből. A logisztika és a lakóingatlanok továbbra is egyre nagyobb volumeneket könyvelnek el, amit csak a piacon rendelkezésre álló, eladásra kínált termékek szűkössége fékez. A kiskereskedelmi volumeneket továbbra is a kiskereskedelmi parkok és a szupermarketek támogatják, míg a vendéglátóipari volumenek összességében korlátozottak maradnak.

Közép- és kelet-európai áramlások a vevő származási helye szerint

A nyugat- és észak-európai alapok 2021 első három negyedévében az összes befektetési volumen 42%-át adták, a tőke leginkább Németországból, az Egyesült Királyságból és Svédországból érkezett. A kelet-közép-európai tőke is igen aktív volt, 30%-os részesedéssel az összes volumenből. A csehországi székhelyű tőke volt összességében a legaktívabb 19%-os részesedéssel, és a cseh volumen 53%-áért, a szlovákiai volumen 80%-áért volt felelős, miközben Lengyelországban, Romániában, Magyarországon és Bulgáriában is regisztráltak akvizíciókat. A magyar tőke szintén aktív maradt, mind a belföldi, mind a régióbeli, többek között romániai és lengyelországi akvizíciókkal.

Gazdasági mutatók és mozgatórugók

Az előttünk álló időszakról szólva Kevin Turpin a következőket mondta: "A gazdaságok a régióban viszonylag jól tartják magukat. Számos olyan kérdés van azonban, amely nagy aggodalmat és vitát vált ki, és amelyek közül sok hatással lesz az ingatlanágazatra a kínálat, a kereslet és a megfizethetőség szempontjából. Először is, az ESG téma az ingatlanbefektetések során a változás és a siker kulcstényezőjévé vált és a jövőben is az lesz. Emellett az ellátási lánc és a munkaerő kérdései hiányt és áremelkedést okoznak az építőanyagok és az alapvető összetevők és áruk tekintetében más iparágakban. Az energiaválság és más inflációs nyomások mellett a lakásárak is megugrottak, ami aggodalomra ad okot a megfizethetőséggel kapcsolatban. Ennek költségeit végső soron a fogyasztó fogja viselni, vagy pedig a dolgok rendeződéséig a nadrágszíj megszorításának bizonytalan időszaka fog eluralkodni".

| Forrás: Colliers International - The CEE Investment Scene

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Gombnyomásra jönnek a hozzávalók egy új szolgáltatással

Gombnyomásra jönnek a hozzávalók egy új szolgáltatással

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Jövő tavasszal nagyszabású kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

Jövő tavasszal nagyszabású kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

More details
Hogyan készülhetünk fel a vadbalesetekre?

Hogyan készülhetünk fel a vadbalesetekre?

More details
Újabb feketelista a vállalkozásokról

Újabb feketelista a vállalkozásokról

More details
Megvan az év legfinomabb diós bejglije

Megvan az év legfinomabb diós bejglije

More details
Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

More details
Drága lehet, ha sokáig halogatjuk a karácsonyi ajándék megrendelését

Drága lehet, ha sokáig halogatjuk a karácsonyi ajándék megrendelését

More details
Nagyágyúk a fiatalokért

Nagyágyúk a fiatalokért

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője