2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek

Hány éves kortól érdemes angolt tanulni a gyerekeknek?

2021-10-04 340

Megoszlanak a szakmai vélemények arról, hogy pontosan hány éves kortól érdemes angolt tanulnia a gyerekeknek, de nagy általánosságban azzal mindenki egyetért, hogy iskolai környezetben legkésőbb 10 éves korig szabad várni vele.

Juba-Nagy Ágnes, a Dont Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője arról beszélt, az oviangoltól nem lehet csodákat remélni, sokkal fontosabb ennél, hogy a gyerekek minél több anyanyelvi mesét, mondókát, dalt hallgassanak, így könnyebben tudják elsajátítani a nyelvet. A szakértő megjegyezte, az angoltanulást meg kell szerettetni a kicsikkel 3-4 éves korukban, hogy mire iskolába mennek, legyen egy jó kiindulási alapjuk a folytatáshoz.

Alapvetően két irányzat létezik a gyermekek nyelvoktatása területén. Sokan azt vallják, kezdjük el olyan hamar, amilyen hamar csak lehetséges, míg mások azt az álláspontot képviselik, hogy várjunk ki vele, mert nincs értelme olyan módszerekkel folytatni az angoltanítást, ahogy az Magyarországon történik.

Juba-Nagy Ágnes, a Dont Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője az oviangollal kapcsolatban elmondta, senki ne várja heti kétszer 45 perctől, hogy a gyermek folyékonyan beszéli majd az idegen nyelvet, mire első osztályos lesz.

„Ha azt szeretnénk elérni, hogy a gyermek ne megtanulja, hanem elsajátítsa a nyelvet, ahogy a magyart is, akkor ugyanolyan szinten is kellene vele beszélni angolul. Az oviangollal ez kivitelezhetetlen, a kicsiknek arra lenne szüksége, hogy öntsék beléjük az idegen szavakat, kifejezéseket otthon is” – magyarázta.

angolkezd2

Így nem lesz angoltalan a gyerek kiejtése

A tapasztalt angol nyelvtanár kiemelte, egyes tanulmányok szerint 3-4 éves korban a legcélszerűbb elkezdeni angolt tanítani a gyerekekkel, más rendszerekben viszont arra esküdnek, hogy legkésőbb 10 éves korig kell elindítani a folyamatot. Léteznek viszont olyan elképzelések is, miszerint ha 17-18 éves koráig belevág egy fiatal a tanulásba, akkor még megközelítheti az anyanyelvi beszélők szintjét is.

Juba-Nagy Ágnes elmondta, ő 14 évesen kezdett el megismerkedni az angollal, de látta felnőni az úgynevezett Cartoon Network generációt, akik már a meséket is idegen nyelven hallgatták és ennek köszönhetően remek kiejtéssel rendelkeztek kicsiként is. Ez a mai világban még inkább jellemző, hiszen rengeteg játék, mese és műsor elérhető az interneten idegen nyelven is.

„A dalok, a mondókák az animációs filmek nemcsak a nyelvre, hanem annak a ritmusára is megtanítják a gyermekeket. Ezáltal nem lesz angoltalan, úgymond Hunglish a kiejtésük, mint a mi korosztályunknak, hiszen nekünk még nem volt modell, amihez hasonlíthattuk volna, csak a tanárunk” – mutatott rá.

A Dont Panic Nyelviskola szakmai vezetője szót ejtett arról is, a gyerekek első éveiben akkor érdemes célzottan angolt tanulni, ha erre intenzíven van lehetőség. Fontos viszont megszerettetni velük a nyelvet, hogy mire iskolába mennek, legyen egy jó alapjuk.
Az országszerte kilenc helyszínen oktató franchise iskolában lehetőség van junior tanfolyamra jelentkezni, amit nyolcéves kortól szoktak javasolni. Ekkorra a gyerekek már tudnak írni, és saját kiadvány is készült számukra a gördülékenyebb nyelvtanulás érdekében.

Kinek ideális a magántanár, kinek a csoportos képzés?

Juba-Nagy Ágnes kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a gyerekek esetében ideális lenne a csoportban való tanulás, mert nemcsak egy embernek a kommunikációs szokásait veszik fel, hanem mindig mások mondanivalójára kell reagálniuk, ami alapjaiban felkészíti őket az életben előforduló szituációkra.

„Egy elfogadó csoportos környezetben mindenkivel beszélni kell, ezáltal könnyebben meg lehet nyílni. Volt már olyan tapasztalatunk, hogy valaki sírásra görbülő szájjal érkezett a tanfolyamunkra, de mosolyogva távoztak már az első óráról. Legyőzték a gátlásukat és úgy tudtak angolul beszélni társaikkal, mintha régi barátok lennének. Ez a gyerekeknél hatványozottan fontos” – magyarázta a 2015 óta működő franchise szakmai vezetője.

Megjegyezte, a magántanár főként azoknak javasolt, akik egy adott vizsgára készülnek fel és kifejezetten hasznos, ha az írásbeli számonkérés, de ez a legkisebbeknél csak ritkán életszerű.

A Dont Panic Nyelviskola oktatási módszere egyedülálló módon a kommunikációra épül és a feladat alapú tanítást részesítik előnyben. Ezt a módszert ritkán használják az általános és a középiskolai nyelvoktatásban, az órák ugyanis olyan struktúrában épülnek fel a nyelviskolában, hogy szinte csak a diákok beszélnek végig.

| Esemény Menedzser

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

More details
Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

More details
Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

More details
Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál

A jövő megérkezett – Vagyonkezelési Évkönyv, amely egyszerre értékel és prognosztizál

More details
Ez az arany fénylik!

Ez az arany fénylik!

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője