2024. április 18., csütörtök - Andrea

Hírek

A kereslet élénkülésének jelei láthatók Varsó és Prága irodapiacán 2021 első félévében

2021-09-21 646

Az üzleti szolgáltatóközpontok (BSC-k) továbbra is a közvetlen külföldi befektetések egyik legjelentősebb forrása és legnagyobb foglalkoztatási ágazata a közép-kelet-európai régióban.

2021. szeptember 22. - 2021 első felében a bérlők összesen több, mint 1,1 millió m2 modern irodaterületre kötöttek bérleti szerződést a közép-kelet-európiai régió 15 országának fővárosában. A legnagyobb aktivitás Varsóban (249 300 m2) volt tapasztalható, ezt követte Prága és Budapest. Az üzleti szolgáltató szektor továbbra is nagy keresletet és bérlői aktivitást generál, illetve ez a régió egyik legnagyobb foglalkoztatási ágazata is, derül ki a Colliers legfrissebb, “ExCEEding Borders - Office Markets & Business Services in CEE-15[1] című jelentéséből.

A közép-kelet-európai régió irodaállománya – 2021. első félév

A jelentésben tárgyalt közép-kelet-európai régió 15 fővárosának teljes irodaállománya 2021 első felében elérte a 29 millió m2-t. Ezeken a piacokon az új irodakínálat ebben az időszakban több mint 640 000 m2 volt, emellett további 2,2 millió m2 terület jelenleg aktív fejlesztés alatt áll, ami a következő 2-3 évben kerül átadásra.

Modern irodahelyiségek iránti kereslet

Kevin Turpin, a közép-kelet-európai régió piackutatásért felelős igazgatója szerint: “A járványhoz kapcsolódó közelmúltbeli korlátozások következtében a közép-kelet-európai régió legnagyobb irodapiacain 2020-ban az előző év azonos időszakához képest átlagosan 30%-os visszaesés mutatkozott a keresletben és kínálatban. 2021 első felében hasonlóan visszafogott eredmények születtek, azonban az egyes piacokon, köztük Varsóban is láthatóvá váltak a fellendülés jelei. Az év első felében a bérlők több mint 1,1 millió m2 modern irodaterületre kötöttek bérleti szerződést a közép-kelet-európai régió 15 fővárosában. A legnagyobb aktivitás Varsóban (249 300 m2) volt, ezt követte Prága (183 300 m2) és Budapest (172 900 m2).

„Fontos kiemelni, hogy a közép-kelet-európai piacokon a kereslet, illetve a bérlői aktivitás nagy része a modern üzleti szolgáltatási szektorból származik, amely a legnagyobb irodabérlői csoportok közé tartozik. Az ágazat jelentőségét jól szemlélteti, hogy ha átlagosan 10 m2-t veszünk alkalmazottanként, akkor az ágazat mérete meghaladhatja a 10 millió m2-t, amely megegyezik a 15 közép-kelet-európai fővárosi piaci állomány nagyjából 35%-ával. A szolgáltató központok terjedése természetesen sokkal szélesebb, mint a fővárosi piacok mérete, különösen Lengyelország, Csehország és Románia regionális piacain” - teszi hozzá Kevin Turpin.

Modern irodahelyiségek kínálata

A legnagyobb modern irodakínálat Varsóban (kb. 6,1 millió m2), Budapesten (kb. 4 millió m2) és Prágában (kb. 3,7 millió m2) található. Az új kínálat legnagyobb mértékű növekedése 2021 első felében Varsóban volt megfigyelhető, ahol a fejlesztők 10 irodaprojektet adtak át, összesen 226 300 m2 területen. 2021 első félévének végén a legtöbb építés alatt lévő irodaterület Budapesten (350 000 m2), Varsóban és Szófiában volt.

Üresedési ráták

A rendelkezésre álló irodaterületek legszélesebb választéka 2021 első felének végén Szarajevóban (30%), Tiranában (16,5%) és Szófiában (16%) volt, ezen piacok méretéhez viszonyított jelentős új területek átadását követően. A legalacsonyabb üresedési ráták az év első felében Ljubljanában (4%), Zágrábban (5%) és Tallinban (7,3%) voltak.

“2021 második negyedévének végére a spekulatív üresedési ráta 11,7%-kal Budapesten volt a második legalacsonyabb a CEE régió fővárosai közül, melyet Prága követett 7,8%-kal. Ez nagy ugrásnak számít a 2019 év végi, rekordnak számító, budapesti 6,7%-os értéktől. A különbség nagyrészben az azóta elkészült, korábbi években átadottakhoz képest jóval több új területnek, illetve az koronavírus miatti bizonytalanságból fakadó, alacsonyabb keresletnek köszönhető. Emellett a cégekre is inkább a kivárás volt jellemző ebben az időszakban, hogy felmérjék a home-office elterjedése miatt irodaterületük kialakítására és hosszú távon méretére vonatkozó igényeiket.” – tette hozzá Steinfeld Tamás, a Colliers Magyarország piackutatási vezetője.

Üzleti szolgáltatások

A régió számos országában az üzleti szolgáltató szektor lett a közvetlen külföldi befektetések egyik legmeghatározóbb forrása és az egyik legnagyobb foglalkoztatási szektora, amely a jelenlegi a becslések szerint több mint 1 millió embert foglalkoztat – derül ki a jelentésből.

Elias van Herwaarden, a Colliers EMEA régiójának lokációs stratégiai vezetője így nyilatkozott: „Bár az ágazatban az éves foglalkoztatás kétszámjegyű növekedése a visszajelzések alapján sok országban lelassult közepes vagy erős egy számjegyű növekedési mértékre az utóbbi időben, a kelet-közép-európai régió azonban még mindig vonzó az új befektetéseket és a meglévő központok bővülését tekintve. Ez a hosszú éveken át folytatódni látszó siker nagyrészt annak köszönhető, hogy a régiók munkaerőpiacán jól képzett és rendkívül tehetséges emberek vannak, akik emellett széles körű nyelvtudással is rendelkeznek.”

Irodából közösségi tér

Elias hozzáteszi: „A szolgáltató központok jól jártak azzal, hogy a járvány idején többletmunkát vállaltak vállalati fronton. Azonban sok vezető – bár nem hivatalosan – be fogja ismerni azt, hogy „minden jobban és gyorsabban működött” akkor, amikor össze tudták ültetni a munkavállalóikat 1-2 napos személyes brainstroming egyeztetőkre. Emellett felmerül a tehetséggondozás kérdése is. A sikeresebb szolgáltató központok jellemzően komoly erőfeszítéseket tesznek a vállalati márkaépítésben, valamint egyre impozánsabb pihenőhelyeket és munkatereket hoznak létre a csapatdinamika és az összetartozás érzésének megteremtése érdekében”.

Marius Ivanauskas, a Telia Company csoportos üzleti szolgáltatásainak vezetője megjegyzi: „A munka már soha nem lesz olyan, mint a járvány előtt, mivel a munkavégzés elszakadt a fizikai lokációtól, azonban a vállalatoknak szükségük van közös nevezőkre, hogy munkavállalóikat a gravitációs mezőjükön belül tartsák – ennek egyik formája pedig az irodák közösségi térré alakítása.

I Forrás: Colliers

  1. Ebben a jelentésben a közép-kelet európai régió 15 országára: Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Montenegro, Poland, Romania, Slovakia, Slovenia and Ukraine
Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

More details
Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

More details
Helycserés támadás

Helycserés támadás

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

More details
Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

More details
Nem félnek belevágni a magyarok az otthonfelújításba

Nem félnek belevágni a magyarok az otthonfelújításba

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője