2024. április 20., szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

MAKE: "A Szállodaszövetség a piacot védené, miközben gödörbe lökné a budapesti turizmus egy jelentős szegmensét!"

2021-09-14 710

A napokban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) gondozásában megjelent „Rövidtávú lakáskiadás” című tanulmány érdekes kórlap a nehézséggel küszködő hazai szállodák mások rovására történő „megmentéséről” - olvasható a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének (MAKE) friss kommentárjában, amelyet eljuttatott az OGH hírügynökséghez.

Már a tanulmány kiindulási alapjait sem tartja helyesnek a MAKE. "A járvány előtt piacon lévő mintegy 16.000 magánszálláshely befolyása a közel 1 millió budapesti lakás árára elenyésző. Az ingatlanpiacon végbemenő áremelkedésnek rengeteg összetevője van, ezt leegyszerűsíteni egy faktorra szakmaiatlan. Most, amikor a szállások száma harmadára 5.000-re csökkent, a bérleti díjak még mindig felfele mozognak! Ráadásul vidéken, ott is, ahol nincs jelentős turizmus, nagymértékű ingatlanár és bérletidíj növekedés következett be" - hívja fel a figyelmet Schumicky Balász, az egyesület elnöke.

De a Szállodaszövetség logikája szerint a Budapest belvárosában a régi társasházak helyén nyíló, gombamód szaporodó hotelek biztosan nem segítik a budapesti lakhatás megoldását. Társasháznakak kellene épülnie a hotelek helyén, ezért a logikájukat folytatva, érdemes lenne megfontolni a szállodastopot...!

Ugyanígy félrevezető az over-tourism veszélyéről való értekezés is Schumicky Balázs szerint, hiszen a belvárosi sokszáz szobás hotelek szintén turistaforgalmat generálnak a belvárosban, most pedig épp, hogy hiány van még hosszú ideig turistából. Miközben egyébként a szállodákban megszálló vendégek zömmel a szállodákban reggeliznek, vacsoráznak, az apartmanok vendégei a helyi kisvállalkozásokat támogatják fogyasztásukkal, segítenek a válság káros hatásainak legyőzésében.

Azt állítják, hogy az apartmankiadás szabályozatlan, miközben hosszú oldalakon részletezik ugyanebben a tanulmányban, hogy mennyi jogszabálynak, előírásnak kell megfelelnie a házigazdáknak, kik és milyen alapon tudják ellenőrizni a működési szabályok betartását.

A MAKE elnöke nehezményezte az MSZÉSZ tanulmány „Partnerség más érdekelt szövetségekkel” című részéből az alábbiakat:

  1. Nem történt az idei évben sem mélyreható, sem semmilyen egyeztetés az MSZÉSZ és a Magyar Apartmankiadók Egyesülete (MAKE) között (ugyanakkor köszönettel vesszük, ha lesz ilyen irányú megkeresésük).
  2. A leírtakkal ellentétben a MAKE tagsága zöme az 1-3 lakást üzemeltetőkből áll, ugyanakkor, ahogy egy kis szálloda, valamint egy nagy hotellánc között sem lehet a szabályozás terén diszkriminálni, elutasítjuk az egyes apartmankiadók megbélyegzését.

A járvány hatásaként kiderült, hogy a szállóvendégek a hoteleknél biztonságosabbnak gondolt, izoláltabb szálláshely típusokat keresik. A recepció, a közös étterem, a közös levegőt keringtető levegőztető rendszerek nem vonzóak számukra. Nem véletlen, hogy a turizmus leggyorsabban helyreálló szegmense nem csak Magyarországon, hanem világszerte a magánszálláshely kiadás. Hazai gazdasági jelentőségét mutatja, hogy 2019-ben Budapesten csak az Airbnb vendégek költése (tehát a Booking.com, Szállás.hu stb vendégek ebben nincsenek benne) közvetlenül 18.000 munkahelyhez járult hozzá; ezek 35% -a vendéglátóhelyeken, 33% a kiskereskedelemben és 15% a közlekedésben volt. Még a tavalyi, korlátozásokkal teli nyáron is több mint 3 millió USD forgalmat tudtak elérni a magyarországi házigazdák!

A válság előtti évben 3.350.000 vendégéjszakát töltöttek el túlnyomó többségében külföldiek a budapesti magán és egyéb szálláshelyeken. Az MSZÉSZ javaslatai közül jópár, melynek néhány kiragadott város (a több mint 100.000-ből, ahol a magán és egyéb szálláshely szolgáltatás hangsúlyosan jelen van a világon) legszigorúbb intézkedései szolgáltak például, a szektor azonnali tönkrementelét jelentenék, miközben a hazai turizmus épp csak kezd lábra állni. A gazdaság helyreállításához nem a sikeres, válságra rugalmasan reagáló ágazatot kell megfojtani!

Tanulmányok szerint, ha a vendégek nem tudnak apartmanba foglalni, döntő többségük nem foglal szállodába, hanem más úticélt keres magának. Nem véletlen, hogy egyetlen régiós versenytársnál sem korlátozzák a napok számát, vagy lehetetlenítik el, lökik a szürke / feketegazdaság felé olyan betarthatatlan jogszabályokkal a legálisan működni akaró szállásadókat, mint amilyeneket a Szállodaszövetség javasol vagy támogat.

A Magyar ApartmanKiadók Egyesülete alakulása óta lobbizik a szürke és fekete gazdaság visszaszorításáért, ezért támogat minden ezzel összefüggő javaslatot, ahogy eddig is tette.

Támogatni tudjuk az ellenőrzések fokozását, különös tekintettel a nemzetgazdaságban hivatalosan egyik legrosszabbul fizetett turisztikai szektorban, hogy a szürkén foglalkoztatott, alacsony béren bejelentett, majd a hotelekben értékesített szolgáltatások árának visszaosztásából, borravalókból keresetkiegészítéshez jutó munkavállalók jobb, fair munkabérért tudjanak dolgozni!

Nem támogatja viszont egy önmagát az apartmankiadók konkurensének tartó szervezetnek olyan javaslatait, ami kizárólag a saját piacuknak féltéséből fakad, és a szállodák vélelmezett hasznát növelné a kisközösségek, a helyi kisvállalkozások kárára.

Továbbra is döbbenetesnek tartjuk, hogy korlátozni akarják a működési engedélyek kiadásának számát (jó tudni: nem működési engedély köteles ez a tevékenység), miközben fel sem merül, hogy az üresen kongó budapesti szállodák miatt esetleg a szálloda nyitások megállításáért lobbiznának.

"Ha a Szállodaszövetséget valóban a közjó vezérli, és nem a saját piacának védelmét, akkor nem a piac több mint 80%-t lefedő garzon-kétszobás lakások tulajdonosait, a folyton küszködő középosztályt, családokat állítana célkeresztbe, hanem az illegálisan, sok ággyal működő, bulituristákat befogadó hibrid hoteleket, közösségi szálláshelyeket" - zárja Schumicky Balázs, a MAKE elnöke a kommentárját.

| Forrás: Magyar ApartmanKiadók Egyesülete

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

Fenntartható befektetés a közép- és kelet-európai régióban

More details
Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

More details
Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

More details
Helycserés támadás

Helycserés támadás

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

More details
Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője