2021. október 18., hétfő - Lukács

Hírek

Már az újépítésűek árán kínálják a használt ingatlanokat

2021-09-02 113

Lendületesen tovább emelkedtek az árak a XIII. kerület ingatlanpiacán az elmúlt egy évben, mind az újépítésűeknél, mind a használt lakásoknál, ami a szakértő szerint elsősorban az állami támogatásoknak köszönhető.

A járvány hónapjai ugyan a korábbinál visszafogottabb keresletet és kínálatot hoztak a XIII. kerület ingatlanpiacán is – hiszen mindenki bizonytalanná vált a jövőt illetően -, azonban a feloldás után gyorsan rendeződött a helyzet és megkezdődött a növekedés. Ez nem csak a keresletre és a kínálatra, hanem az árakra is igaz, melyek Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának vezetője szerint minimum 10-15 százalékkal emelkedtek.

Az újépítésű ingatlanoknál az árak emelkedése követte az építőanyagok és a kivitelezés árainak emelkedését, miközben a használt ingatlanok árai szinte felzárkóztak az újépítésűek négyzetméteráraihoz, így “már-már irreális négyzetméteráron szeretnék a tulajdonosok értékesíteni” a lakásaikat - jegyezte meg a szakértő, aki szerint az áremelkedési folyamatot jórészt az állam által nyújtott lakásvásárlási támogatások mozgatják.


Fenyő- fűrészárura van szüksége? A turai fatelepközvetlen raktárkészletről szolgálja ki vásárlóit! Részletekért kérem, kattintson ide!
 
Szarufa | gerenda | ragasztott gerenda


A jelentős áremelkedés hatására a legkeresettebb ingatlantípusok körében mintegy 850 ezer és 2 millió forint közötti négyzetméterárak alakultak ki a XIII. kerületben. Előbbi a használt ingatlanok esetében érvényes, melyeknél 850-930 ezer forintos értékesítési árra számíthatnak a tulajdonosok. Millió forint feletti négyzetméterárak az újépítésűeknél jelennek meg, melyek nem is alkuképesek, vagyis, ha beruházó az eladó, akkor a hirdetési ár egyben az értékesítési ár is.

Az alku mértéke egyébként a használt ingatlanoknál is csökkenni látszik, átlagosan 2-5 százalékról beszélhetünk, de az ingatlanközvetítő megfigyelései szerint egyre több a hirdetési áron történő értékesítés.

Azt ugyanakkor nem lehet állítani, hogy a vevők kapkodnának a lakásokért: az értékesítési idő is egyre hosszabb, mivel a tulajdonosok kitartják a magas árakat. Így ma már átlagosan is 6-12 hónapra nyúlik egy ingatlan értékesítési ideje, mert ilyen időintervallumra van szükség, mire a tulajdonosok belátják, hogy nem a megfelelő árat határozták meg az indulásnál.

A legkeresettebbek egyébként a kerületben a másfél-kétszobás, erkélyes vagy teraszos ingatlanok, de a három-négyszobás, dupla komfortos lakásokat is szeretik a vevők. A befektetők inkább a kisebb, felújítandó ingatlanokat keresik, habár ragaszkodnak a nyomott áron történő vásárláshoz. A külföldiek pedig most inkább eladni szeretnének, mint vásárolni - tette hozzá Tóth Viktória.

A magyarok egy jelentős része természetesen hitelre akar vásárolni, ők a szakértő szavai szerint a “bevállalós, lelkes fiatalok”, ugyanakkor a vevőknek van egy olyan rétege is, mely ilyen szempontból meglehetősen óvatosnak tűnik. Mindenesetre a Balla Ingatlan kerületi irodájának hitelközvetítéseinél 3-50 millió forint közötti hitelösszegek jelentek meg az elmúlt hónapokban.

Aki nem tud ingatlan venni, az bérelhet, annál is inkább, mivel a bérlakások piacán hatalmas kínálat alakult ki. A bérleti díjak 100 ezer forintnál indulnak a kerületben, és minden típusból bőségesen lehet válogatni. Az árakat természetesen az elhelyezkedés, adottságok, minőség határozza meg, és a felső határ “a csillagos ég” - fogalmazott a szakértő.

Ami pedig a jövőt illeti, Tóth Viktória szerint az újépítésű lakásoknál további áremelkedésre lehet számítani, amennyiben az építőanyagárak és a kivitelezési költségek tovább emelkednek, ugyanakkor a használt lakások piacán bekövetkezhet némi “normalizálódás”, ugyanis a tulajdonosok már olyan árat szeretnének kapni az eladó ingatlanaikért, amennyiért az újépítésű lakásokat kínálják. Ezen az áron viszont nem feltétlenül lesz vevő a lakásaikra, ha újat is vásárolhatnak ugyanennyiért.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Október 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Mi történik, ha nem akarnak a dolgozók visszamenni az irodába?

Mi történik, ha nem akarnak a dolgozók visszamenni az irodába?

More details
Keresik a magyarok kedvenc házi süteményeit

Keresik a magyarok kedvenc házi süteményeit

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Holtponton a faár csökkenése?

Holtponton a faár csökkenése?

More details
Határon túli tájház nyerte az Év Tájháza díjat

Határon túli tájház nyerte az Év Tájháza díjat

More details
Már képeken keresztül is örökbe lehet fogadni

Már képeken keresztül is örökbe lehet fogadni

More details
Már nem hosszas és bonyolult a biztosítások ügyintézése

Már nem hosszas és bonyolult a biztosítások ügyintézése

More details
Hány éves kortól érdemes angolt tanulni a gyerekeknek?

Hány éves kortól érdemes angolt tanulni a gyerekeknek?

More details
Akadálymentességi minősítés a Millennium Gardens irodaháznak

Akadálymentességi minősítés a Millennium Gardens irodaháznak

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője