2021. december 5., vasárnap - Vilma

Hírek

Van, ahol még a járvány sem tudta megtörni az árak emelkedését

2021-08-17 97

Nem torpant meg a járvány hatására Dunakeszi ingatlanpiaca, ahogy az jellemző volt egyes budapesti kerületekben. A növekedés gyakorlatilag töretlen, és nem valószínű, hogy ez változni fog a jövőben. A szakértő elárulta ennek okát is.

Mindenféle megtorpanás nélkül, mintegy 10-15 százalékkal emelkedtek az árak Dunakeszi ingatlanpiacán az elmúlt egy évben, vagyis a növekedést a járvány sem tudta megtörni - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának szakmai vezetője. Magyarázata szerint ez azért lehetséges, mert a településnek rendkívül kedvező a fekvése és kiváló az infrastruktúrája - itt húzódik az M2-es autópálya, jó a vonatközlekedés és kiemelkedő az iskolai ellátottság -, ez pedig folyamatosan vonzza a vevőket.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az északi agglomerációban akadnak olyan települések is, ahol még az említett 10-15 százaléknál is nagyobb mértékű volt az árak emelkedése az elmúlt évben. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy ezeken a településeken még találhatók új parcellázású eladó építési telkek, ami Dunakesziről már nem mondható el.

Ezt azt is jelenti, hogy az újépítésű ingatlanok piacán Dunakeszi az elmúlt egy-két évben lemaradt az északi agglomeráció néhány távolabb fekvő településéhez képest, hiszen itt már elfogytak az építési telkek, így építkezni csak a meglévő házak elbontásával lehet. Ez pedig túl magas telekárakat eredményez, miközben a kivitelezési költségek az egekbe szöktek.

Ezért a beruházók Dunakeszi helyett inkább az Őrbottyán-Vácrátót-Erdőkertes hármast preferálják, hiszen ezen a területen még 60-70 millió forint körül ki tudnak hozni egy újépítésű 100 négyzetméter körüli családi házat, míg ugyanez Dunakeszin 100 millió alatt ma már elképzelhetetlen - fejtette ki Balla Frigyes.

Ennek ellenére a szakértő úgy véli, hogy a már említett infrastrukturális előnyök miatt a város vonzereje a továbbiakban is töretlen marad, így a használt ingatlanok piacán továbbra is számítani lehet az eddig jellemző, éves 10-15 százalékos ingatlanár-növekedésre.

Jelenleg az árak a lakások és családi házak esetében egyaránt átlagosan 600-650 ezer forint környékén alakulnak négyzetméterenként, ugyanakkor Balla Frigyes arra felhívta a figyelmet, hogy a kisebb alapterületű, valamint a felújított, illetve újszerű ingatlanok ennél drágábbak, ahogy a Dunához közel fekvő lakások és házak árában is mérhető egy 10-15 százalékos felár az említett átlagárhoz képest.

A legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak jelenleg a 1,5, 2, 2,5 szobás lakások, illetve a 100 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező, nappali plusz három hálószobás családi házak. Az ilyen, keresett lakások átlagosan 30-40 millió forintos árszintek között cserélnek gazdát, míg a házak értékesítési árai állapottól és lokációtól függően 60-100 millió forint között mozognak.

Hozzátette azt is, hogy az értékesítési idő az ártól függ elsősorban: a Balla ingatlanközvetítőinek tapasztalatai szerint a jól árazott lakások 2-3, míg a házak 3-6 hónap alatt találják meg új gazdájukat. A szakértő azt is megjegyezte, hogy a jól árazott ingatlanokra nagyobb a kereslet és kisebb alkuval kelnek el, míg a kevésbé jól árazottakra egyrészt kevesebben jelentkeznek, ráadásul akár 5-10 százalékos alkuval is számolniuk kell az eladóknak.

Balla Frigyes kitért arra is, hogy bfektetők jelenleg minimális számban vannak csak jelen a piacon, de ha mégis felbukkannak vevőként, akkor elsősorban a jól és gyorsan kiadható téglaépítésű lakásokat, valamint a panellakásokat keresik, melyeket a budapesti bérleti díjaknál valamelyest alacsonyabb összegért tudnak kiadni.

Végül azt is elmondta, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók körében igen gyakori a hitelfelvétel. Összességében úgy látják, hogy az ügyletek mintegy fele esetében egészítik ki a vevők a meglévő önerejüket hitellel, ami lakásoknál általában 10-15, míg családi házak esetében átlagosan 20-40 millió forintos összeget jelent.

| Esemény Menedzser

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Gombnyomásra jönnek a hozzávalók egy új szolgáltatással

Gombnyomásra jönnek a hozzávalók egy új szolgáltatással

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Jövő tavasszal nagyszabású kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

Jövő tavasszal nagyszabású kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

More details
Hogyan készülhetünk fel a vadbalesetekre?

Hogyan készülhetünk fel a vadbalesetekre?

More details
Újabb feketelista a vállalkozásokról

Újabb feketelista a vállalkozásokról

More details
Megvan az év legfinomabb diós bejglije

Megvan az év legfinomabb diós bejglije

More details
Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

More details
Drága lehet, ha sokáig halogatjuk a karácsonyi ajándék megrendelését

Drága lehet, ha sokáig halogatjuk a karácsonyi ajándék megrendelését

More details
Nagyágyúk a fiatalokért

Nagyágyúk a fiatalokért

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője