2021. október 18., hétfő - Lukács

Hírek

Mi vár az építkezőkre?

2021-06-21 132

Az elmúlt hónapok az építőipari árak elszabadulásáról és a kiszámíthatatlanságról szóltak leginkább, most azonban az épületfa és több építőipari alapanyag terén a piaci szereplők és elemzők szerint akár stabilizálódás is várható.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke nemrégiben a helyzet kapcsán úgy nyilatkozott, hogy bizonyos építőanyagok árának – például a faáruk, acélipari termékek és szigetelőanyagok – a növekedése jelentősen eltér az ágazatban tapasztalt 8-9%-os emelkedéshez képest. A 15-20%-os áremelés, de vas- és faáru esetén az árak duplázódása azonban nem független a világpiaci folyamatoktól. A németországi BASF gyár tűzesete és a Szuezi-csatornán történt baleset erősen meghatározta az itteni építőipari árakat is, de a vas- és a faipar helyzete ennél összetettebb, Kína illetve Amerika hatása is érzékelhető – állítják a szakértők.

Az épületfa ellátása egy komplex európai problémaként jelentkezett, a törvényi változások alapvetően megnehezítették az ukrán és a szlovák piacon a fakitermelést, ami a magyar piac ellátását is hátrányosan érintette. Csehországban június elejére elfogyott a fenyőrönk, míg a német piacon sosem látott drágulást tapasztaltak, a fűrészáru és a gyalult faáru ára 27 százalékkal emelkedett. A magyar fenyő-fűrészáru drágulása azonban nem csak ennek volt köszönhető – tudtuk meg egy Pest megyei, a válságos helyzetben is teljes kapacitással működő fatelep vezetőjétől.

Az április vége - május eleje óta extrémen erősödő áremelkedés mögött ugyanis az amerikai piacon kialakult hiány és áremelkedés áll, amely begyűrűzött az európai piacra is. A jelenleg már napi árakkal dolgozó fatelepeknek egyszerre kell megbirkózni a készlethiánnyal és az áremelkedéssel, aminek köszönhetően egyre többen húzzák le a rolót. A szlovák piacon megjelent amerikai, német, arab felvásárlók esetenként a nagy szlovák fűrészüzemek teljes kapacitását lekötötték hetekre is, ami napi 1000-2000 m3 késztermék hiányát idézte elő. Az áruhiányt tetézte az ebből fakadó áremelkedés, illetve a felvásárlók között kialakult árverseny, ami különösen április végén és május elején jutott a tetőpontra.

A piaci helyzetet belülről ismerő szakértő szerint a faipari árak a becslések szerint körülbelül most érhettek a platóra. A jó hír, hogy az amerikai fűrészüzemeknél kialakult ellátási zavar, illetve a gazdasági és környezetvédelmi intézkedések hatásai közül legalább az első végre megoldódni látszik. A május 10-ei rekordmagassághoz képest a faanyag ára csaknem 40%-al mérséklődött a Bloomberg szerint, ami a fűrészüzemek kapacitásnövelésének köszönhető leginkább. A fűrészüzemek kínálatának erősödésére jelentkező árcsökkenés a várakozások szerint tovább fokozódik majd, ami viszont szintén kihat az európai árakra. Az amerikai helyzet rendeződésével ugyanis csökken a szlovák és ukrán faipar iránti tengerentúli érdeklődés, ami az európai, köztük a magyar árak mérséklődésével is jár.

Ezt a várakozást erősíti a Portfolio szakmai fórumán elhangzott tapasztalat is, mely szerint az acél és a polisztirol árának június elején megállt az emelkedése, és a szakma képviselői szerint várható, hogy végre visszaesés fog következni az árakban.  

******

Némi csalódást váltott ki az építőipar áprilisi teljesítménye az MTI-nek nyilatkozó elemzők körében, de a rendelésállomány alapján és várhatóan bővülő források révén lassan felszálló ágba kerülhet az ágazat.

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is a várakozásoknál kedvezőtlenebbnek látja a friss építőipari adatot, és nehezen talál rá magyarázatot. A havi indexek az elmúlt időszakban össze-vissza alakultak - írta, és megjegyezte, hogy legfeljebb a hideg és csapadékos április mérsékelhette az építőipari termelést.

Az építőiparnak a nemzetközi ellátási láncok sérülése és az erős kereslet miatt a következő hónapoktól szembe kell néznie az alapanyagellátási és áremelkedési problémákkal anélkül, hogy a kivitelezési árak elszállnának. Az iparági konjunktúrát alapvetően megerősíteni látszik az erős kereslet, amiben szerepe van az államilag támogatott lakásfelújításnak, illetve a szerződésállományok alapján ismét élénkülni látszó, anticiklikus állami megrendeléseknek.

A világpiaci és belföldi helyzet aggasztó, ehhez képest a Fatelep Tura kereslete nem csökkent, hanem még nőtt is.

A sikeres talpon maradáshoz az előrelátás szükséges, a piaci rések keresése, a piaci információk beszerzése, és a megfelelő időben való raktározás. Országos már a rendelés, megkeresés, erős online jelenlét, és hiány.

Előrehozták a kiszállításokat, idő előtt, mert nem tudni, mi lesz. A pánik, bizonytalanság is rásegített erre.

Nem látható előre a jövő, kiszámíthatatlan a piac, tisztulás és bezárás várható, amit már tapasztalni… Őszre várják többen, h valamit változik a piac, a pánik elmúlik, várják kívülről a csodát. Nem kapnak fát, nem tudják, mi lesz. Csatornabeszállító is megerősítette, hogy nagy beszállítók is áru nélkül vannak.

A drágulás kicsit megállt, olyan, mintha a csúcs közelében lenne az ár. Április vége - május eleje óta erősödött az áremelkedés, napi árakat kapnak a fatelepek is, ezért a vevők felé is ezt tudják tartani.

Most a raktározott mennyiséget tudják pótolni, ezt tudják tartani, nem ők a legolcsóbbak, de nem is herdálják el a fát. Keresnek is rajta, csúcson is vannak, és folyamatos a kiszolgálás. A kapacitás végén vannak, a kereslet nem csökkent, és van készlet, de keresnek is. Időben éltek az áremeléssel, és most bevált a taktika.

Nagyon észnél kell lenni, meddig rendeljük ezt a drága faanyagot, mert ha Amerikában csökkenés van már, akkor kérdés, mikor van itt a plató az árban, meddig érdemes innen rendelni. Azért is van fa, mert többet ígér érte, ráígér az ajánlatokra, így van áruja.

Az árdrágulás oka, h az amerikaiak és németek is (fűrészüzemekben nem volt ember, nem volt elég üzem, ezért nem volt elég áru) felvásárolták a szlovák, cseh rönkfát, ezért is volt itt áruhiány. Ha viszont náluk rendeződik a helyzet, akkor az európai piacot nem terheli az amerikai kereslet. A magyar piacon is olcsóbb lesz a faáru.

A szlovák fűrészüzemet az arab, német, amerikai vevők megkeresték, volt, aki két hétig csak egy másik ügyfélnek fűrészelt, a magyar piacról csak emiatt napi 20 kamion fa kiesett. Ezt mindenki megérzi a magyar piacon.

A pandémia miatt megnőtt az otthoni jelenlét, a barkácsolás, építkezés, kertrendezés, stb. Emiatt is megnőtt a kereslet, a kiköltözések miatt is nőtt az építkezések száma.

A geopolitikai helyzet is úgy alakult, hogy szinte mindenhol zöldsapkás politikus lett a vezető. Szeptemberben újraindul a környezetvédelmi kvótájuk emiatt is innen szerzik be az árut.

A környezetvédelmi kvóta, gazdasági döntések, áruhiány miatt amerikaiak megjelentek, felvásároltak.

| Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Október 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Mi történik, ha nem akarnak a dolgozók visszamenni az irodába?

Mi történik, ha nem akarnak a dolgozók visszamenni az irodába?

More details
Keresik a magyarok kedvenc házi süteményeit

Keresik a magyarok kedvenc házi süteményeit

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Holtponton a faár csökkenése?

Holtponton a faár csökkenése?

More details
Határon túli tájház nyerte az Év Tájháza díjat

Határon túli tájház nyerte az Év Tájháza díjat

More details
Már képeken keresztül is örökbe lehet fogadni

Már képeken keresztül is örökbe lehet fogadni

More details
Már nem hosszas és bonyolult a biztosítások ügyintézése

Már nem hosszas és bonyolult a biztosítások ügyintézése

More details
Hány éves kortól érdemes angolt tanulni a gyerekeknek?

Hány éves kortól érdemes angolt tanulni a gyerekeknek?

More details
Akadálymentességi minősítés a Millennium Gardens irodaháznak

Akadálymentességi minősítés a Millennium Gardens irodaháznak

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője