2024. május 8., szerda - Mihály

Hírek

Nulla forintra csökkenthető a villany- és fűtésszámla

2020-12-15 478

Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani, amely hozzávetőlegesen 8 év alatt térül meg.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke szerint mindenképpen megéri az Otthonfelújítási támogatást erre a beruházásra igénybe venni.

Jövő január 1-től napelemes rendszerek telepítéséhez is igényelhető az Otthonfelújítási támogatás. Ezt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, mint a legnagyobb hazai, 300 tagvállalattal rendelkező szakmai- és érdekképviselete is üdvözli. A szervezet elnöke, Kiss Ernő a csalad.hu-nak elmondta: mivel a támogatással 3 millió forint vissza nem térítendő összeget lehet elszámolni, a szövetség azt tanácsolja a családoknak, használják ki a lehetőséget a villamosenergia költségeik csökkentésére, lenullázására. A napelemes rendszerrel ezt egyszerűen megtehetik. Aki elektromos alapúvá teszi a fűtésrendszerét, teljes egészében megszabadulhat a villany- és fűtésszámlájától.

Napelem, napkollektor – de mi is ez?

Noha gyakran szóba kerül a napelem és a napkollektor kifejezés, érdemes tisztázni, melyik mi, és mire jó. A napelemekkel villamosenergiát termelünk, a napkollektorokkal – amely egy régebbi technológia – pedig hőenergiát, például használati melegvizet. Ilyenek voltak egyébként régen szüleink, nagyszüleink házában a feketére festett hordók, amelyek segítségével nagyszerűen lehetett melegvízben zuhanyozni.

Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani.
Nyolc év alatt megtérül

– Ma az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb napenergia hasznosítási mód a fotovillamos napelemes rendszer – magyarázta a szakember. Egy átlag magyar családnak 2060 kilowattóra az éves villamosenergia felhasználása. Ezt mindössze egy 1,5 kilowattos napelemes rendszerrel ki lehet váltani. Aki a házában elektromos alapú fűtést is szeretne kialakítani, annak valamelyest nagyobb napelemes rendszert kell működtetnie. Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani. Ennek a mai villamosenergia-tarifa ellenére is körülbelül 8 év a megtérülési ideje. További előny, hogy ma még a szaldóelszámolást is használhatják a megrendelők, ennek a jogosultságnak a megszerzésére 2023 végéig van lehetőség. Akik később telepíttetik a rendszert, erre már nem lesz lehetőségük. (A szaldós elszámolásra váltás első lépése, hogy a hagyományos mérőórát kicserélik egy kétirányú mérőórára. Ez a kétirányú mérőóra képes mérni a napelem rendszer által a hálózatra táplált és az onnan vételezett energia mennyiségét is. A szaldós elszámolással a fogyasztónak csak a hálózatra feltöltött és onnan vételezett energia különbségét kell fizetnie – a szerk.).

Megszűnnek a havi kiadások

Otthonfelújítási támogatással a napelemes rendszer kiépítésén túl számos kültéri és beltéri munkát is el lehet számolni. Ez lehet például: közműbekötés, fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje, új kazán/bojler beszerzése, külső-belső szigetelés, galéria, vagy belső lépcső kialakítás, tetőcsere, tetőfelújítás, garázs vagy nyári konyha felújítása, festés-mázolás, asztalos munkák, konyha vagy fürdőszoba felújítása.
Tehát a napelemes rendszer megtermeli a család fűtését, melegvizét, és lenullázhatja a teljes villamosenergia költséget. Kiss Ernő példaként újra a 8 kilowattos rendszert említette. Mint mondta, ezt kilowattonként 3-400 ezer forintos költségből lehet megvalósítani. Minél nagyobb a rendszer, fajlagosan annyival olcsóbb. Sok helyen vannak még régi lakóházak. Ezek általában régi, elavult rendszerrel működnek, konvektorral fűtenek az abban élők. Főleg a parapetes konvektoroknak rendkívül alacsony a hatásfokuk, gyakorlatilag az utcát fűtik velük. Ez szemmel látható, hiszen amikor nagy hidegben elmegyünk egy ilyen épület mellett, még havat sem találunk, hiszen elolvad a környezetében. Emellett nem is túl egészségesek ezek a szerkezetek. Ezektől úgy lehet a legkönnyebben megszabadulni, ha split klímaberendezéseket szereltet fel a tulajdonos. Szobánként egyet, vagy nagyobb szobákban akár kettőt érdemes működtetni. Ezeknek akár a teljes villamosenergia-igényét meg lehet termelni a napelem segítségével. Egy ilyen berendezés átlagos hatékonysága rendkívül jó, 1 kWh villamosenergia befektetéssel 3,5-4 kWh-nyi hűtési vagy fűtési hőenergiát állít elő. A korszerűbb házakban sokkal kisebb a hőigény, egy levegő-víz, vagy levegő-levegő hőszivattyúval vagy akár a geotermikus hőszivattyúval is ki lehet váltani a hőigényt. Viszont erre a 3 millió forintos támogatási rendszer nem vonatkozik – hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke.

Széleskörű segítség, egynapos munka

A napelem rendszer kiépítése egy családi ház esetében egyetlen nap alatt megoldható. A szövetség tagvállalatai minden területen segítséget nyújtanak. Ha az érdeklődő szeretné megtudni, hogy neki milyen megoldásra érdemes váltani, a szövetség honlapján, az mnnsz.hu oldalon élhet az ajánlatkérő lehetőséggel. Itt a legjobb műszaki megoldásokat és ajánlatokat kapja meg, amelyekből kiválaszthatja a legszimpatikusabbat. Ezt a helyszíni felmérés követi, majd a kivitelező meghatalmazást kér a tulajdonostól, és elindul a tervezés-engedélyeztetési folyamat, hiszen a rendszer kiépítéséhez a szolgáltató jóváhagyása szükséges.

A szövetség elnöke hangsúlyozta: szakemberek bevonása nélkül nem lehetséges a kivitelezés. A papírok beszerzése pár hetet vesz igénybe, ezt követően indulhat meg a telepítés. Tehát onnantól kezdve, hogy a megrendelő kitalálja, egy hónap múlva már használhatja is a rendszert.

Hagyja magát kihasználni a Nap

A Nap egy csodálatos és kifogyhatatlan energiaforrás, korlátlanul áll rendelkezésre, és mindenki annyit hasznosít belőle, amennyit csak szeretne. A napelemes rendszert hazánkban már 80 ezer család használja. A kormány célja, hogy 200 ezer családra növekedjen a megújuló energiát használók száma.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Rozsdaövezeti besorolást kapott a LIVING Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztése

Rozsdaövezeti besorolást kapott a LIVING Kassák Terrace és Park West 3 lakóingatlan-fejlesztése

More details
Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője