2021. január 19., kedd - Sára

Hírek

Nulla forintra csökkenthető a villany- és fűtésszámla

2020-12-15 90

Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani, amely hozzávetőlegesen 8 év alatt térül meg.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke szerint mindenképpen megéri az Otthonfelújítási támogatást erre a beruházásra igénybe venni.

Jövő január 1-től napelemes rendszerek telepítéséhez is igényelhető az Otthonfelújítási támogatás. Ezt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, mint a legnagyobb hazai, 300 tagvállalattal rendelkező szakmai- és érdekképviselete is üdvözli. A szervezet elnöke, Kiss Ernő a csalad.hu-nak elmondta: mivel a támogatással 3 millió forint vissza nem térítendő összeget lehet elszámolni, a szövetség azt tanácsolja a családoknak, használják ki a lehetőséget a villamosenergia költségeik csökkentésére, lenullázására. A napelemes rendszerrel ezt egyszerűen megtehetik. Aki elektromos alapúvá teszi a fűtésrendszerét, teljes egészében megszabadulhat a villany- és fűtésszámlájától.

Napelem, napkollektor – de mi is ez?

Noha gyakran szóba kerül a napelem és a napkollektor kifejezés, érdemes tisztázni, melyik mi, és mire jó. A napelemekkel villamosenergiát termelünk, a napkollektorokkal – amely egy régebbi technológia – pedig hőenergiát, például használati melegvizet. Ilyenek voltak egyébként régen szüleink, nagyszüleink házában a feketére festett hordók, amelyek segítségével nagyszerűen lehetett melegvízben zuhanyozni.

Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani.
Nyolc év alatt megtérül

– Ma az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb napenergia hasznosítási mód a fotovillamos napelemes rendszer – magyarázta a szakember. Egy átlag magyar családnak 2060 kilowattóra az éves villamosenergia felhasználása. Ezt mindössze egy 1,5 kilowattos napelemes rendszerrel ki lehet váltani. Aki a házában elektromos alapú fűtést is szeretne kialakítani, annak valamelyest nagyobb napelemes rendszert kell működtetnie. Ma egy átlagos háztartási napelemes rendszer 8 kilowattos. Ezt körülbelül 2,5-3,5 millió forintos beruházással lehet megvalósítani. Ennek a mai villamosenergia-tarifa ellenére is körülbelül 8 év a megtérülési ideje. További előny, hogy ma még a szaldóelszámolást is használhatják a megrendelők, ennek a jogosultságnak a megszerzésére 2023 végéig van lehetőség. Akik később telepíttetik a rendszert, erre már nem lesz lehetőségük. (A szaldós elszámolásra váltás első lépése, hogy a hagyományos mérőórát kicserélik egy kétirányú mérőórára. Ez a kétirányú mérőóra képes mérni a napelem rendszer által a hálózatra táplált és az onnan vételezett energia mennyiségét is. A szaldós elszámolással a fogyasztónak csak a hálózatra feltöltött és onnan vételezett energia különbségét kell fizetnie – a szerk.).

Megszűnnek a havi kiadások

Otthonfelújítási támogatással a napelemes rendszer kiépítésén túl számos kültéri és beltéri munkát is el lehet számolni. Ez lehet például: közműbekötés, fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje, új kazán/bojler beszerzése, külső-belső szigetelés, galéria, vagy belső lépcső kialakítás, tetőcsere, tetőfelújítás, garázs vagy nyári konyha felújítása, festés-mázolás, asztalos munkák, konyha vagy fürdőszoba felújítása.
Tehát a napelemes rendszer megtermeli a család fűtését, melegvizét, és lenullázhatja a teljes villamosenergia költséget. Kiss Ernő példaként újra a 8 kilowattos rendszert említette. Mint mondta, ezt kilowattonként 3-400 ezer forintos költségből lehet megvalósítani. Minél nagyobb a rendszer, fajlagosan annyival olcsóbb. Sok helyen vannak még régi lakóházak. Ezek általában régi, elavult rendszerrel működnek, konvektorral fűtenek az abban élők. Főleg a parapetes konvektoroknak rendkívül alacsony a hatásfokuk, gyakorlatilag az utcát fűtik velük. Ez szemmel látható, hiszen amikor nagy hidegben elmegyünk egy ilyen épület mellett, még havat sem találunk, hiszen elolvad a környezetében. Emellett nem is túl egészségesek ezek a szerkezetek. Ezektől úgy lehet a legkönnyebben megszabadulni, ha split klímaberendezéseket szereltet fel a tulajdonos. Szobánként egyet, vagy nagyobb szobákban akár kettőt érdemes működtetni. Ezeknek akár a teljes villamosenergia-igényét meg lehet termelni a napelem segítségével. Egy ilyen berendezés átlagos hatékonysága rendkívül jó, 1 kWh villamosenergia befektetéssel 3,5-4 kWh-nyi hűtési vagy fűtési hőenergiát állít elő. A korszerűbb házakban sokkal kisebb a hőigény, egy levegő-víz, vagy levegő-levegő hőszivattyúval vagy akár a geotermikus hőszivattyúval is ki lehet váltani a hőigényt. Viszont erre a 3 millió forintos támogatási rendszer nem vonatkozik – hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke.

Széleskörű segítség, egynapos munka

A napelem rendszer kiépítése egy családi ház esetében egyetlen nap alatt megoldható. A szövetség tagvállalatai minden területen segítséget nyújtanak. Ha az érdeklődő szeretné megtudni, hogy neki milyen megoldásra érdemes váltani, a szövetség honlapján, az mnnsz.hu oldalon élhet az ajánlatkérő lehetőséggel. Itt a legjobb műszaki megoldásokat és ajánlatokat kapja meg, amelyekből kiválaszthatja a legszimpatikusabbat. Ezt a helyszíni felmérés követi, majd a kivitelező meghatalmazást kér a tulajdonostól, és elindul a tervezés-engedélyeztetési folyamat, hiszen a rendszer kiépítéséhez a szolgáltató jóváhagyása szükséges.

A szövetség elnöke hangsúlyozta: szakemberek bevonása nélkül nem lehetséges a kivitelezés. A papírok beszerzése pár hetet vesz igénybe, ezt követően indulhat meg a telepítés. Tehát onnantól kezdve, hogy a megrendelő kitalálja, egy hónap múlva már használhatja is a rendszert.

Hagyja magát kihasználni a Nap

A Nap egy csodálatos és kifogyhatatlan energiaforrás, korlátlanul áll rendelkezésre, és mindenki annyit hasznosít belőle, amennyit csak szeretne. A napelemes rendszert hazánkban már 80 ezer család használja. A kormány célja, hogy 200 ezer családra növekedjen a megújuló energiát használók száma.

(Forrás: csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.com)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tartalom galéria

Új európai online piactér indult

Új európai online piactér indult

More details
Mi lesz az OKJ után? – Végre kiderültek a részletek

Mi lesz az OKJ után? – Végre kiderültek a részletek

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
„Tranzakció vs. Transzformáció a vezetésben” - Online előadás

„Tranzakció vs. Transzformáció a vezetésben” - Online előadás

More details
Így lehet benyújtani a kérelmet az otthonfelújítási támogatáshoz

Így lehet benyújtani a kérelmet az otthonfelújítási támogatáshoz

More details
3 milliós támogatás feltételei

3 milliós támogatás feltételei

More details
Épületenergia-hatékonyság növelése termikus bábuval

Épületenergia-hatékonyság növelése termikus bábuval

More details
Otthonfelújítási program kérdések és válaszok

Otthonfelújítási program kérdések és válaszok

More details
Áfacsökkenés, támogatás! - most megéri ...

Áfacsökkenés, támogatás! - most megéri ...

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője