2020. szeptember 27., vasárnap - Adalbert

Hírek

A járványhelyzet bizonytalansága gyorsítja az ingatlan-adásvételeket

2020-09-02 65

Már a tavalyi év sem alakult igazán jól a dél-pesti régió ingatlanpiacán, így aztán nem meglepő, hogy ereszkednek az ingatlanárak, legfőképpen a panellakásoknál. Eközben a járványhelyzet bizonytalansága miatt mindenki a minél gyorsabb adásvételekben érdekelt.

Nem az idén tavasszal kezdődött az ingatlanpiac lassulása a XIX. és XX. kerület ingatlanpiacán, hanem még tavaly nyáron. Igaz ugyanakkor, hogy ezt a helyzetet tovább fokozta a Covid-19 és a vele járó korlátozások, így márciusban és áprilisban alig volt tranzakció a két kerületben - mondta Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Szerencsére ez a helyzet nem tartott sokáig, és májusban már nagyobb számban megjelentek az ingatlant keresők, de az is igaz, hogy a kereslet még mindig nem éri el az egy évvel ezelőtti szintet - tette hozzá.

A kereslet csökkenésének hatása megjelenik az eladási árakban, hiszen aki el akarja adni az ingatlanát, az kénytelen mérsékelni most az árát. Jelentősebb, 5-10 százalékos árcsökkenéssel lehet találkozni a panellakásoknál, ami a szakértő szerint annak köszönhető elsősorban, hogy az elmúlt években irreális mértékben emelkedtek meg ezen ingatlanok árai.

A családi házaknál éppen ezért csak mérsékeltebb árcsökkenés tapasztalható, de kétségtelen, hogy ezek ára is ereszkedik. Mint Rencsevics Mária rámutatott, a válság hatására nyílt az olló az eladási és a hirdetési árak között. Persze akadnak tulajdonosok, akik számára az eladás nem létkérdés, ők kitartanak a tavalyi árak mellett. Akinek viszont fontos az eladás, az enged az árból.


Budapest ablakcsere szezonja javában tart. Ár-érték arányban a műanyag nyílászárók a fa és az alumínium nyílászárókkal szemben jelentősen kedvezőbbek, a legkedveltebbek ajtó- és ablakcseréknél. A kiváló hőszigetelő képességet az ablak és ajtó a légzárással tökéletesíti. A hatékony hangszigetelés is fontos szempont az energiamegtakarítás mellett. Akár 44 decibel zajszűrést is el tud érni, ami egy forgalmas út melletti városi zajnak megközelítőleg a fele. Ha ablakcsere előtt áll Budapesten, vegye figyelembe az erős városi forgalom és utca zaj végett a hangszigetelő képességet is. A műanyag nyílászárók egy belvárosi ablakcserénél a legideálisabb választást jelentik.


Ennek következtében növekednek az értékesítési idők, ugyanakkor akad kivétel: az, aki elfogadja az ingatlanközvetítő által javasolt hirdetési árat, az átlagosnál lényegesen gyorsabb eladásra számíthat. Az ingatlanközvetítő megemlítette, hogy egy hét alatt is adtak el lakást, annak köszönhetően, hogy a tulajdonos alkalmazkodott a piaci tendenciákhoz, és reális értékesítési árat határozott meg.

Azt is meg lehet figyelni ugyanakkor, hogy a felújított ingatlanokat most jóval könnyebb eladni, mint korábban, illetve keresettek még a kisméretű lakások is, ahogy a csendes, zöldövezeti ingatlanok iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ugyancsak erős kereslet mutatkozna az újépítésű ingatlanokra - amit elsősorban a CSOK indokol -, azonban a két kerületben nagyon kevés az újépítésű ingatlan, azon belül is inkább a néhány lakásos társasházakról beszélhetünk.

Szintén határozottan kirajzolódó tendencia, hogy a bankok hitelezési szabályainak szigorodása miatt a hitelre vásárlók aránya csökkent, ráadásul megfontoltabbá is váltak az ügyfelek. Akik még hitel segítségével sem tudnak lakást vásárolni, azok körülnéznek a bérlakások piacán, azonban a két kerületben egyelőre nem tapasztalható a bérleti díjak csökkenése, mivel nagyon kevés a kiadó ingatlan. Ebben pedig közrejátszik, hogy a befektetési célú ingatlanvásárlás errefelé korábban sem volt túl erős - jegyezte meg a szakértő.

Végül pedig, ami a jövőt illeti, Rencsevics Mária szerint nem teljesen egyértelmű, hogy mi várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon. Ugyanis, ha a járvány megfékezése érdekében tett intézkedések gazdasági hatásai elhúzódhatnak, akkor a fizetőképes kereslet szűkülése az eladások, illetve az árak csökkenését eredményezheti. Ezzel szemben, sok ügyfélben megfogalmazódott a karantén ideje alatt a zöldövezeti ingatlan, mint célpont, vagy akár egy dolgozószobával nagyobb lakás igénye, ami hozhat némi keresletbővülést.

Mindenesetre a Balla Ingatlan közvetítője szerint meghatározó lesz a piacra nézve a járvány további alakulása. Ezért most elsősorban az ügyfelek igényeinek minél gyorsabb kiszolgálására törekszenek az irodánál, hogy minél több család juthasson hozzá új otthonához a járványhelyzet romlása és az esetleges új, korlátozó intézkedések bevezetése előtt.

(Forrás: Balla Ingatlan)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Szeptember 2020 »
H K Sze Cs P Szo V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tartalom galéria

Új galéria nyílik Budapesten

Új galéria nyílik Budapesten

More details
Nyitott Főzdék Napja huszonöt kisüzemi sörfőzdével - 2020. október 10.

Nyitott Főzdék Napja huszonöt kisüzemi sörfőzdével - 2020. október 10.

More details
29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - 2020. október 9-20.

29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál - 2020. október 9-20.

More details
Ludwig Múzeum - Egyensúlyban

Ludwig Múzeum - Egyensúlyban

More details
Sétálj velünk! – fedezd fel gyalog, mennyi izgalmat és csodát rejt Budapest

Sétálj velünk! – fedezd fel gyalog, mennyi izgalmat és csodát rejt Budapest

More details
Fitbalance Aréna, 2020. október 3-4.

Fitbalance Aréna, 2020. október 3-4.

More details
Völgyhétvégék Kapolcson 2020. október 4-ig

Völgyhétvégék Kapolcson 2020. október 4-ig

More details
Sisi-kiállítás nyílt a Cifrapalotában, 2021. február 28-ig

Sisi-kiállítás nyílt a Cifrapalotában, 2021. február 28-ig

More details
38. Magyar Sajtófotó Kiállítás, 2020. szeptember 9. - november 15.

38. Magyar Sajtófotó Kiállítás, 2020. szeptember 9. - november 15.

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője