2024. június 23., vasárnap - Zoltán

Hírek

Visszafogott bővülés májusban

2024-06-03 62

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 51,8. A korábbi május havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,5) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,1). A felmérésben vizsgált részindexek többségében csökkentek. A részindexek nagyobb része a zsugorodási tartományban áll. A foglalkoztatottság index 0,4 százalékponttal alacsonyabb ebben a hónapban, értéke ismét enyhe zsugorodást jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami e a hónapban csökkent (49,1).

Történeti áttekintés

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index májusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 51,8. Májusban a válaszadók az előző hónaphoz képest lassú bővülésről számoltak be. Az áprilisi mérsékelt bővülést követően ebben a hónapban lassabb ütemű növekedést figyelhetünk meg, a BMI index változatlan maradt, jelenleg 50,0 feletti értéken áll. Az indexek többségében csökkentek, négy index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 2,7 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, ám az e havi indexérték 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest.

A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,4 százalékponttal csökkent. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 2,1 százalékponttal esett vissza.
A vásárolt készletek index értéke 2,3 százalékponttal csökkent áprilishoz képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,8 százalékponttal esett vissza, az exporté 4,9 százalékponttal zuhant vissza. A beszerzési árak emelkedtek, az index értéke 4,8 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 1,7 pontot csökkent. A késztermékkészletek indexe 1,5 százalékponttal csökkent. A 2024 májusi BMI index nem változott az áprilisi (51,8) értékhez képest. Május átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a májusi értékeké 52,5). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a nyolcadik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi májusban. 1995 óta ez a tizenkettedik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe csökkent áprilishoz képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei az hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index csökkent, értéke ismét 50,0 pont felett áll, ezzel bővülést mutat. Az e havi indexérték a kilencedik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index csökkent és ebben a hónapban is zsugorodást mutat. Az indexérték a tizennegyedik legalacsonyabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent áprilishoz képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében az e havi index nőtt, az indexérték összességében az árak erős emelkedését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legmagasabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe májusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke a készletszint csökkenésére utal.
A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alatti tekinthető, ez a tizenkettedik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.

A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 és az importindex is 50,0 alatt áll, zsugorodási tartományban. Az indexértékek mozgásában az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban és a 2024-es év elején is folytatódott.

Ebben a hónapban acél, csavarok, csomagolóanyagok, élőcsirke, lemezek, nemes- és színesfémek, valamint papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alumíniumfóliából, fémalkatrészekből, papírból, polietilén granulátumból, salátafélékből és szilikonból. Jelentősebb árcsökkenésről kakaópor, festék és egyes műanyagok kapcsán számoltak be válaszadóink.

Információk és módszertan

 

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa, mely 1995 szeptembere óta a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérések adatait tartalmazza. Az Üzleti Jelentések XXX. évfolyamának 6. száma, mely a 2024. május végén készült felmérésre épül, 2024. június 4-én jelenik meg.

Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az Ingenium Alliance Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.

Az Üzleti Jelentések Beszerzési Menedzser Indexének és alapindexeinek szezonális kiigazítása a KSH által használt TRAMO-SEATS módszerrel, a Demetra szoftver segítségével történik. A szezonális kiigazítást az év elején rögzített paraméterekkel, az ünnepnapok figyelembevételével végezzük. A havonta elvégzett szezonális kiigazítással a teljes adatsor minden hónapban változik.

Forrás: logisztika.hu

 

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

"A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni":

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
58 milliós támogatás a szakképző centrumoknak

58 milliós támogatás a szakképző centrumoknak

More details
A nők mozgatják az ingatlanpiacot

A nők mozgatják az ingatlanpiacot

More details
Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

More details
Donald Trump Jr. telt ház előtt tartott nagysikerű előadást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdasági konferenciáján

Donald Trump Jr. telt ház előtt tartott nagysikerű előadást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdasági konferenciáján

More details
Rekordot dönt a külföldi magyar gyerekek táboroztatása itthon

Rekordot dönt a külföldi magyar gyerekek táboroztatása itthon

More details
Szerkezetkész az Univery, Józsefváros egyik legújabb társasház fejlesztése

Szerkezetkész az Univery, Józsefváros egyik legújabb társasház fejlesztése

More details
Ez a legerősebb márkával rendelkező szakmai szervezet Magyarországon

Ez a legerősebb márkával rendelkező szakmai szervezet Magyarországon

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője