2024. április 28., vasárnap - Valéria

Hírek

Mérsékelt felívelés novemberben

2023-12-05 184

A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be. Az októberi bővülést követően novemberben mérsékeltebb tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll. Az indexek többnyi

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2.

  • A korábbi november havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,7) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (54,1).

  • A felmérésben vizsgált részindexek többnyire csökkentek, az emelkedés mértéke két esetben meghaladta a tíz százalékpontot is. A részindexek többnyire a fellendülési tartományban állnak.

  • A foglalkoztatottság index 1,8 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, értéke enyhe bővülést jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban emelkedett (50,3).

Történeti áttekintés növekedés

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 52,2. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassuló növekedésről és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be. Az októberi bővülést követően novemberben mérsékeltebb tendenciát figyelhetünk meg, a BMI index kevéssel 50,0 felett áll. Az indexek többnyire csökkentek, hat index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége nőtt, az indexérték 6,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,5 százalékponttal csökkent október után. A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 1,8 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index immár 50,0 felett áll, értéke 15,3 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index szűkülést mutat, az index értéke 1,3 százalékponttal alacsonyabb novemberben. A külpiaci mutatók közül az import indexe 1,7 százalékponttal emelkedett, az exporté 0,6 százalékponttal alacsonyabb a friss felmérés szerint. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 19,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 2,9 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 0,2 százalékponttal nőtt e hónapban. A 2023 novemberi BMI index alacsonyabb az októberi (52,3) értéknél. November átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a novemberi értékeké 52,7). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a kilencedik legalacsonyabb november havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei csökkenés

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a kilencedik legalacsonyabb e havi érték.

Az új rendelések indexe csökkent, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi novemberben. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe magasabb októberhez képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legmagasabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont alatt áll és visszaesést mutat. Az e havi indexérték az hatodik legalacsonyabb érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, ebben a hónapban ismét visszaesést mutat. Az indexérték a tizennegyedik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe emelkedett októberhez képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a tizedik legalacsonyabb e havi adat.

  • A beszerzési árak esetében az novemberi index nőtt, az indexérték az árak mérséklődését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb e havi érték.

  • A késztermékkészletek indexe novemberben magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a nyolcadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

  • A külpiaci mutatók közül az exportindex negyedik hónapja 50,0 pont alatti értéken áll.
    A másik külpiaci mutató, az importindex esetében mérsékelt javulás figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódik.

  • Ebben a hónapban acél alapanyagok, fatermékek és üveg kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fémből és üvegből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Információk és módszertan

Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa, mely 1995 szeptembere óta a feldolgozóipari vállalatok beszerzési vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérések adatait tartalmazza. Az Üzleti Jelentések XXIX. évfolyamának 12. száma, mely a 2023 november végén készült felmérésre épül, 2023. december 4-én jelenik meg.

Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az Ingenium Alliance Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A beszerzési vezetők körében végzett felmérés a tapasztalatok szerint jó alapja a gazdasági konjunktúra vagy recesszió jelzésének, mivel a vállalatok először beszerzési döntéseikkel reagálnak a piaci környezet változásaira.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.

Az Üzleti Jelentések Beszerzési Menedzser Indexének és alapindexeinek szezonális kiigazítása a KSH által használt TRAMO-SEATS módszerrel, a Demetra szoftver segítségével történik. A szezonális kiigazítást az év elején rögzített paraméterekkel, az ünnepnapok figyelembevételével végezzük. A havonta elvégzett szezonális kiigazítással a teljes adatsor minden hónapban változik.

I Forrás: www.logisztika.hu

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője