2024. április 29., hétfő - Péter

Hírek

Komoly növekedés várható a globális piacon: dinamikus bővülés előtt áll az elektromos járművek töltési infrastruktúrája

2023-12-05 182

A következő öt évben az elektromos járművekkel (Electric Vehicle, EV) kapcsolatos támogató infrastruktúra-ügyletek összértéke világszerte elérheti az 57,4 milliárd dollárt – derül ki a DLA Piper és az Infralogic közös globális felméréséből*. Az elmúlt öt évben dinamikusan nőtt ezen ügyletek értéke és a várakozások szerint a következő 12 hónapban a befektetői kedv tovább növekedhet. Az elektromos járművek infrastruktúrájának várható alakulásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary Finanszírozási, Projekt és Restrukturálási csoportjának vezetője foglalta össze.

Folyamatosan növekszik az EV-infrastruktúra-ügyletek száma

2019-ben 9 elektromos jármű-infrastruktúra-ügyletet kötöttek globálisan és a nyilvánosságra hozott ügyek értéke 321 millió dollár volt. 2022-ben ez a szám már 78-ra emelkedett, közülük 47 esetében nyilvános a tranzakció értéke, ami elérte a 12,5 milliárd dollárt. Idén az év első kilenc hónapjában a nehéz világgazdasági körülmények ellenére is 104 ügylet valósult meg és az 53 publikus ügyérték összesen meghaladta a 24,4 milliárd dollárt.

A DLA Piper felmérése szerint a válaszadók csaknem mindegyike (92 százalék) arra számít, hogy a következő 12 hónapban tovább nő a befektetői kedv ebben a szektorban, egyharmaduk pedig jelentős növekedést vár. Ez még az elmúlt öt év viszonylag konzervatív növekedési pályáját alapul véve is 57,4 milliárd dollár értékű összesített tranzakciót eredményezhet a következő öt éves ciklusban.

A globális elektromos jármű piacon tapasztalható figyelemre méltó növekedést a kedvező gazdasági-szabályozási környezet hajtja, amely az EV-töltőállomások, valamint a kapcsolódó technológiák iránti kereslet és beruházások növekedését is eredményezi.

Felmérésünk alapján az iparági szereplők rövid- és középtávon egyértelműen nagymértékű előrelépést várnak az EV-infrastruktúra fejlődése terén. Ehhez több tényező is hozzájárul, köztük a támogató szabályozói környezet, a kormányzati ösztönzők és az ambiciózus világszintű szén-dioxid-csökkentési célok"– értékelte Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary Finanszírozási, Projekt és Restrukturálási csoportjának vezetője.

Globális és európai fejlődési irányok

Az elektromos járművek töltő infrastruktúrájának fejlődése kapcsán a megkérdezettek az Egyesült Államokban és Kínában látják a legnagyobb előrelépést az elmúlt három-öt évre vonatkozóan, előbbit a válaszadók 65 százaléka, míg utóbbit 59 százalék választotta a legaktívabb három ország közé. Jelentős előrelépést érzékelnek továbbá Norvégia (46 százalék), Hollandia (39 százalék) és Svédország (34 százalék) esetében. Az EV-töltő infrastruktúra bevezetésének fő mozgatórugóit vizsgálva a támogató kormányzati politikát és szabályozást nevezték meg a legjelentősebb tényezőkként.

A felmérés szerint a következő 12 hónapban várhatóan Európa vonzza majd a legnagyobb arányban (42 százalék) az EV és a kapcsolódó infrastrukturális beruházásokat, ezt követi Észak-Amerika (35 százalék) és Ázsia (23 százalék). A várakozás kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy Európát visszafogott politikai-szabályozási beavatkozás jellemzi, nem úgy, mint például az Egyesült Államokat. Ez a trend azt mutatja, hogy előbbit viszonylag érett piacként tartják számon az EV-k bevezetésére vonatkozó ambiciózus célkitűzések terén.

Kockázatok és kihívások

A felmérés résztvevői úgy vélik, hogy az EV-töltő infrastruktúrába való befektetéssel kapcsolatos elsődleges kockázatok közé tartoznak a töltőállomások üzemeltetési és karbantartási költségeinek volatilitása, a magas kezdeti költségek és a szükséges pénzügyi befektetések. A beruházások legnagyobb akadályaként a töltőberendezések közötti elégtelen szabványosítás és a kompatibilitás hiánya jelent meg.

Az olyan akadályok, mint a kompatibilitási hiányosság és a bevételek előrejelzését segítő korlátozott adatok nagyrészt az ágazat érettségének kezdeti szakaszából fakadnak, azonban a beruházással kapcsolatos rövid távú kockázatokat ellensúlyozhatják a potenciális előnyök” – tette hozzá Györfi-Tóth Péter.

*A tanulmányról

A DLA Piper és az Infralogic “Powering the future of electronic vehicles: The global charging imperative” közös globális felmérése összesen 106, az EV-infrastruktúra területén felsővezető körében, 2023. harmadik negyedévében készített interjú alapján készült. A tanulmányban az éves kumulált tranzakciós értékek csak a publikus tranzakciók összeértékét tartalmazzák.

A teljes tanulmány ezen a linken érhető el.

 

 

A DLA Piperről

A DLA Piper egy globálisan működő vezető jogi tanácsadó, amelynek ügyvédei világszerte szolgálnak komplex jogi tanácsadással az ezt igénylő cégek és szervezetek számára, legyen szó Európáról, az amerikai kontinensről, a Közel-Keletről, a csendes-óceáni térségről vagy Afrikáról. Az iroda praktikus és innovatív jogi megoldásokkal támogatja az ügyfelek sikeres működését, továbbá következetesen magas színvonalú jogi szolgáltatásokat nyújt számos szakterületen és iparágban.

A DLA Piper Hungary 1988 óta nyújt jogi tanácsadást hazai és külföldi ügyfelek részére, amelyek között számos multinacionális vállalat, vezető technológiák fejlesztésével foglalkozó feltörekvő vállalkozás, valamint kormányzati és egyéb közszférabeli szervezetek is szerepelnek. A DLA Piper Hungary 2016-ban, 2017-ben és 2020-ban a Chambers Europe Awards keretében az Év Ügyvédi Irodája volt Magyarországon. Az iroda tranzakciós jogi csoportját a Mergermarket a 2005-2022 közötti teljes időszakban a hazai tranzakciók volumenét tekintve az első helyen rangsorolta a Magyarországon működő ügyvédi irodák között.

A DLA Piper pénzügyi és üzleti tanácsadási szolgáltatást nyújtó magyar leányvállalata a DLA Piper Business Advisory Kft. A vállalat teljes körű, integrált szolgáltatást nyújt elsősorban az M&A tanácsadás, finanszírozással kapcsolatos tanácsadás, peres ügyek képviselete és szabályozási tanácsadás, valamint számos egyéb területen is. A DLA Piper Business Advisory Kft.-t a Mergermarket 2019-ben és 2022-ben is első helyen rangsorolta a hazai tranzakciók volumenét tekintve a pénzügyi tanácsadók között.

 

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője