2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek

A gázfűtéses, fafűtéses vagy elektromos fűtésű ingatlanokat keresik inkább a vevők?

2023-02-22 186

Mivel az emelkedő rezsiárak miatt az ingatlanvásárlók kénytelenek tudatosabban dönteni, így felmerül a kérdés, hogy melyik fűtési módot részesítik előnyben. Csökkent vajon a presztízse a korábban favorizált gázfűtésnek, előnyben részesítik a fafűtést, akár kiegészítő jelleggel, vagy a korszerűbb, hőszivattyús megoldásokat keresik?

A beszűkült piacon nehéz megmondani, hogy egyes fűtési módokra mennyivel nagyobb az igény, ugyanis minden szegmensben alacsony a forgalom, így nem lehet általános érvényű következtetéseket most levonni - szögezte le mindjárt az elején Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetője.

A minimális kereslet mellett elsősorban azt lehet leszűrni a jelenlegi piaci mozgásokból, hogy az alacsony energiaköltségű ingatlanokat keresik a vevők. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett “rezsicsökkentett” ingatlanok iránt érdeklődnek, ami pedig nem rezsicsökkentett, ott nagyobb mértékben megjelenik az alku. A rezsicsökkentett ingatlan ebben az esetben azt jelenti, hogy beletartozik a “védett” kategóriába, azaz nem érintik a közelmúlt energiaár-változásai - magyarázta az ingatlanközvetítő.

Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője is hasonlóképpen vélekedett. Mint mondta, tapasztalatai szerint az érdeklődők számára nem a legfontosabb kérdés egyelőre az ingatlanokban alkalmazott fűtési mód - a rezsiváltozások ellenére -, habár tudatában vannak  a fűtés típusának egy adott ingatlan esetében. Ha egy ingatlannak korszerűbb a fűtése egy adott árért, akkor azt nyilván pozitívan fogadják, de nem zárnak ki semmilyen fűtési megoldást, ha összességében az alacsony költséget eredményez az adott ingatlannál - magyarázta.

Megjegyezte, hogy a fűtési költség problémát sokszor most azzal igyekszenek letudni a vevők, hogy kis alapterületű ingatlant keresnek, ahol a kis alapterület feltételezéseik szerint kisebb energiafogyasztást eredményez, mint egy nagyméretű ingatlannál. Utóbbiak iránt pedig most egyáltalán nem is érdeklődnek.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője azzal árnyalta a képet, hogy az eladó ingatlanoknál nem önmagában a fűtési mód a meghatározó a vevők számára. Ha szigetelt, korszerű épületről van szó, akkor gyakran fel sem merül a fűtési mód kérdése. Azt is megjegyezte, hogy adott esetben a napelem nélküli elektromos fűtés éppen annyira lehet kockázatos, mint a gázfűtés. Ő úgy látja egyébként, hogy az ügyfelek előnyben részesítik azon ingatlanokat, melyeknél van alternatív fűtési mód, de nem jellemző, hogy ez meghatározó tényező lenne a döntésük során.

Nagy Andrea szerint azt azért ki lehet jelenteni, hogy a gázfűtéses ingatlanok népszerűsége némileg mérséklődött az utóbbi időben, mivel senki sem gondolta volna, hogy ilyen áremelkedés következhet be. Ugyanakkor azoknál az ingatlanoknál, ahol a rezsivédett keretben tud maradni a gázfogyasztás, a gázfűtés sem jelent problémát - jegyezte meg.

Mivel a távfűtés esetében nem következett be áremelkedés, így azt gondolhatnánk, hogy ezek iránt nagyobb kereslet mutatkozik. Nagy Andrea szerint azonban annak ellenére, hogy a távhős lakások is védettnek számítanak jelenleg, mégis csekély irántuk is az érdeklődés. Rencsevics Mária ehhez hozzátette, hogy megfigyelései szerint, aki panellakást keres, az nem feltétlenül a fűtési mód miatt választja az adott típust, hanem egyéb, számára fontos szempontok miatt.

De azt sem lehet kijelenteni, hogy más, hagyományosnak mondható fűtési módok - például a fafűtés - váltak volna népszerűvé az elmúlt hónapokban. A fafűtés már csak azért sem, mert Nagy Andrea szerint a legtöbben ezt is rendkívül drága megoldásnak tartják, miközben az is igaz, hogy Bel-Budán, az I., II., XII. kerületekben leginkább csak látványelemként jelenik meg a fa kandallókban.

Nincs ez azonban igazán másként Dél-Pesten sem, hiszen mint Rencsevics Mária felhívta rá a figyelmet: a fafűtés nem jellemző Budapestre, és ezen belül a dél-pesti régióra sem. Ugyanakkor az is igaz, hogy szerinte a fafűtés alternatívát, nagyobb biztonságot és esetleg akár alacsonyabb rezsit jelenthet az azzal rendelkező ingatlanok esetében, ezt pedig pozitívan értékelik a vevők.

Ahol pedig nem áll rendelkezésre gáz, ott sem a fát, hanem jellemzően az elektromos fűtést választják az ingatlantulajdonosok. Ez a helyzet például Érd peremterületein, ahol az ingatlanoknál általában sem a csatorna, sem a gáz nincs bevezetve - derült ki Hártó Regina szavaiból.

Rencsevics Mária szerint összességében tehát azt lehet mondani, hogy jelenleg elsősorban a rezsi mértéke a meghatározó ingatlanvásárláskor, aminek csak egyik aspektusa a fűtési mód. Ugyanilyen lényeges tényező az épület szigetelése, a nyílászárók, és maga az épület mérete is. 

| Forrás: Balla Ingatlan

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

More details
Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

More details
Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

More details
Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője