2024. március 28., csütörtök - Gedeon

Hírek

Ezt látni kell: megnyílt Budapest első mászó akadémiája

2023-02-07 265

Frekventált helyen, a IX. kerületi Lurdy Házban nyitott meg Magyarország és a főváros első mászó akadémiája, ahol változatos falakkal, összesen 150-200 folyamatosan újuló boulderekkel (mászó utakkal) várják az érdeklődőket. Bankó Zsolt, a Boulder Academy Budapest alapító-tulajdonosa elmondta, a cél, hogy minél több fiatallal megismertessék és megszerettessék az olimpiai sportágat.

Egészen a kezdőktől a haladókig lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra. A terem egy menő közösségi hely is egyben, ahol a sportolást a felnőttek legénybúcsúval vagy csapatépítővel, a gyerekek pedig születésnapi zsúrral is összeköthetik.

Bankó Zsolt egész életét végigkísérte a sport, a mászásba a gyermekével szerettek bele. Az ötkarikás játékok programjában is szereplő, világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág nem csak fizikailag, de mentálisan is jó hatással van az emberre. Egyre több szakember is ajánlja napjainkban a mászást, például gyógytornászok (a hanyagtartás, láb boltozat süllyedés kezelése érdekében), gyógypedagógusok (például memória, koncentráció és figyelem fejlesztésére), pszichológusok (például stresszoldó hatása miatt).

Bankó Zsolt, aki maga is felnőttként találkozott ezzel a sporttal, tudja mennyire fontos az első benyomás egy sport kipróbálásánál. Ezért azt a missziót tűzte ki maga elé, hogy többedmagával létrehoz egy olyan termet, ahol bárki kipróbálhatja magát egy támogató és barátságos környezetben, ahol sikerélmény a boulderezés.

maszoffa

Elindult az olimpiaisportág utánpótlásképzése

„Nem titkolt célunk, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a rendkívül izgalmas sportágat, és hogy a gyerekeknek is megmutassuk a mászás élményét. Budapest első mászó akadémiáján az utánpótlás-nevelésen van a hangsúly, nálunk van olyan zárható terem, amit kifejezetten a gyermekeknek tartunk fenn. Már a nyitáskor hatalmas volt az érdeklődés, hiszen a kicsik nyitottak erre a mozgásformára, csak mostanáig kevésbé volt benne a köztudatban hazánkban. Ezen próbálunk meg változtatni” – mondta.

Elárulta, szeretnének együttműködni iskolákkal és óvodákkal is, hogy a minden napos testnevelés részeként hetente egy-egy tanórát vigyenek el hozzájuk és mászassák a gyerekeket. Mint mondta, az elsődleges visszajelzések alapján erre mutatkozik is igény, hiszen így úgymond tehermentesíteni is tudják az intézmények a sok esetben túl kicsi tornatermeket.

Bankó Zsolt kérdésre válaszolva beszélt arról is, a létesítmény kialakításakor ügyeltek arra, hogy a falon lévő utak a kezdőkre, fiatalokra is fókuszáljanak, ezáltal a teljes fejlődési folyamatot le tudják fedni az amatőrtől a profi szintig.

maszofall2

Színes fogások, havi 80-100 új út

A Boulder Academy Budapest a legújabb és az egyik legnagyobb boulder terem a fővárosban. Egyszerre megközelítőleg 150-200 út van felépítve, ugyanakkor havonta 80-100 újat építenek annak érdekében, hogy a mászás változatos maradjon, mindig találhassunk magunknak új kihívást a teremben, és ne fulladjon unalomba a sportolás. A falak feketék, a fogások színesek, és a terem tele van színes megvilágítással, így péntek esténként UV fényben is kipróbálhatjuk a mászást, ami szintén egyedülálló az országban.

A kutyabarát falmászó teremnek egyfajta közösségépítő szerepet is szántak, hiszen egy egészen exkluzív teret álmodtak meg a Lurdy Házban. A sportág mivoltjából fakadóan a mászások között pihenésre van szükség, ezért a pihenésre szánt időt kényelmes babzsákokban ülve, vagy a szivacsok közti műfüvön pihenve tölthetik el, ami során átbeszélhetik a mászók egymás között az utak megoldását vagy a hétköznapi élet fontos dolgait. Így a szülők is kikapcsolódhatnak, amíg a gyermekekre várakoznak.

„A magyarok hagyományosan introvertáltak, de az akadémián olyan atmoszférát igyekszünk kialakítani, ami megtöri ezt. A vendégek gratulálhatnak egymásnak, bátoríthatják egymást. Itt nem néz le senki senkit. Ráadásul a recepciósok közül mindenki mászik, így kérdés, kérés esetén azonnal segítséget tudnak nyújtani. A chill zónában nyugágyon lehet kipihenni a mászás okozta fáradalmakat, de az egész terem műfűvel van borítva, létrehozva így egy barátságos, természet közeli hangulatot.” – magyarázta.

Bankó Zsolt beszélt arról is, időről időre tematikus estéket tartanak a zenére, a kikapcsolódásra koncentrálva. A gyerekeknek születésnapokat is szerveznek, de volt már az akadémián legénybúcsú és csapatépítő program is. Kevés olyan hely van ugyanis a városban, ahol ilyen rugalmasan össze lehetne kötni a sportot a szórakozással.

A Boulder Academy Budapest tulajdonosa végezetül elmondta, egyesületet is alapítottak, így bátran lehet hozzájuk csatlakozni. Mely keretein belül nem csak az utánpótlás nevelésre fektetnek nagy hangsúlyt, de belföldi és külföldi túrákat, mászó kirándulásokat is szerveznek. Érdekes példa lehet, a Horvátországba szervezett túrájuk, ahol a tenger felett mászhatunk sziklát, miközben egy katamarán fedélzetén van a szállásunk.

Az utánpótlás-nevelés fejlesztése érdekében nem csak az edzéseken és az egyesületben figyelnek oda a fiatalokra, de olyan szakmai előadásokat is szerveznek, melyek nyilvánosan megtekinthetők, így segítve az edzők, szülők, sportolók fejlődését. Ezekhez nagyban hozzájárul a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tanári kara, mind szakmai segítséggel, mind pedig előadásokkal.

| Fotók és forrás: Berecz Valter / Boulder Academy Budapest

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

More details
Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

More details
Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

More details
Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője