2024. március 29., péntek - Auguszta

Hírek

A GVH ezúttal nem indít eljárást, de számos javaslatot fogalmaz meg az építőipar számára

2022-08-29 248

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) augusztusban lezárta a szigetelőanyagok piacát vizsgáló gyorsított ágazati vizsgálatát, és a termékárak csökkenését célzó ajánlásokat fogalmazott meg a gyártók, a lakosság, a hulladékgazdálkodási szolgáltatók és a jogalkotó számára egyaránt. A végleges jelentést augusztus 26-án publikálta honlapján. Ennek megállapításait foglaljuk össze Turi Anna, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportjának vezetőjével.

Az ágazati vizsgálatok

A gyorsított ágazati vizsgálatot, mint a GVH új hatáskörét, a magyar jogalkotó tavaly intézményesítette abból a célból, hogy a versenyhatóság gyorsan és hatékonyan fel tudja mérni a versenyfeltételeket egy adott piacon. A szóban forgó vizsgálat az ötödik a gyorsított ágazati vizsgálatok sorában, a GVH korábbi vizsgálatai a Covid-19 antigén és antitest gyorstesztek, a kerámia falazóelemek és a fa építőanyagok piacát érintették.

Nem véletlenül esett a választás erre a piacra: az építőanyagok ára az elmúlt években meredeken emelkedett, a gazdaság számos szegmensét kedvezőtlenül érintve. A gyorsított ágazati vizsgálat eredményei megerősítik, hogy a három vizsgált szigetelőanyag, azaz az ásványgyapot, az expandált polisztirol (EPS) és az extradurált polisztirol (XPS) termelői/importőri árai átlagosan 61 %-kal emelkedtek az elmúlt három évben. A jelentés szerint az áremelkedés a termeléshez szükséges energia (olaj, villamos energia, földgáz), továbbá – a forintárfolyam leértékelődése folytán - a gyártáshoz felhasznált import nyersanyagok drágulásával, és a kereslet növekedésével magyarázható.

„A vizsgálat során a GVH nem tárt fel versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülményt, azonban számos, a piac szempontjából kedvezőtlen tényezőt azonosított, amelyek ellensúlyozására több intézkedést is javasolt. Ezek többsége fenntarthatósági szempontokra összpontosít” – emeli ki Turi Anna, a Schönherr szakértője.

A jelentésben megfogalmazott ajánlások

A GVH arra bíztatja a gyártókat, hogy növeljék termelési kapacitásaikat. A nyersanyagárak jelentős emelkedésének mérséklése érdekében nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a hulladékanyagok és a visszagyűjtött termékek gyártási folyamatba való becsatornázására, az újrahasznosításra, valamint az ehhez szükséges technológiai háttér fejlesztésére. Az újrahasznosítás segíthet a gyártóknak az esetleges nyersanyaghiány kezelésében, és csökkentheti a termelési költségeket, ami a fogyasztói árakban is megmutatkozhat. A GVH arra is felhívja a gyártók figyelmét, hogy a szállítási és fuvarozási kapacitásaik tervezésekor törekedjenek fokozott figyelmet fordítani az ESG (felelős környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) szempontokra.

A lakosságnak a GVH azt javasolja, hogy a megrendelők és a tervezők a lehető legkorábban konzultáljanak a szigetelést végző vállalkozóval a felhasználandó szigetelőanyag-típusokról, figyelembe véve az aktuális árat és az elérhető kínálatot. A gyorsított ágazati vizsgálat feltárta, hogy bizonyos fokú helyettesíthetőség áll fenn a különböző vizsgált szigetelőanyagok között. Mivel azonban a hőszigetelést a műszaki és tűzvédelmi terveknek is tartalmazniuk kell, a tervek elfogadása után már nincs lehetőség utólagos módosításra - ahogyan arra a jelentés is rámutat.

A hulladékgazdálkodási szolgáltatóknak ajánlott továbbá a szelektív hulladékgyűjtési rendszert úgy átalakítani, hogy a lakosság számos ponton, egyszerűen és ingyenesen leadhassa a sztirol és polisztirol csomagolóanyagokat. Az így összegyűjtött tiszta terméket értékesíthető a hazai EPS- és XPS-gyártóknak, amelyek az újrahasznosított csomagolóanyagokból költséghatékonyan tudnának a termeléshez szükséges nyersanyagot előállítani.

Végezetül, a GVH a magyar jogalkotó figyelmébe ajánlja, hogy a lakásépítési és épületfelújítási állami támogatásokkal hosszú távon stabilizálható a szigetelőanyagok iránti kereslet, amellyel kiküszöbölhetők a szélsőséges keresleti ingadozások. Ez segítene a gyártóknak a termelési kapacitásaik tervezésekor és a beruházási döntéseik meghozatalában, ami a piac kínálati oldalán kiszámíthatóbb működést tenne lehetővé, ezáltal elkerülve a jövőbeli termékhiányokat.

A piaci szereplők augusztus 15-ig nyújthatták be észrevételeiket a jelentéstervezethez. Az érintettek feltehetőleg nem tettek közzé észrevételeket, ugyanis a végleges jelentés tartalma a korábban közzétett tervezethez képest nem változott. Ugyanakkor az érintetteknek és a piacnak érdemes lehet az észrevételek megtételének a lehetőségével élni ilyen eljárásokban.

„A piaci szereplőknek arra is érdemes figyelni, hogy a GVH a gyorsított ágazati vizsgálatok esetében is élhet a helyszíni kutatás (ún. hajnali rajtaütések) lehetőségével” – hívja fel a figyelmet a Schönherr versenyjogásza. A gyorsított ágazati vizsgálat lefolytatásához a GVH több helyszíni kutatást is végzett hőszigetelőanyag-gyártóknál és építőanyag-kereskedőknél egyaránt, mely során adatokat, információkat szerzett be az érintett cégektől. „Amíg a hőszigetelőanyagok piacának működésében érzékelhető zavarok nem mérséklődnek, addig a piaci szereplőknek számolnia kell azzal, hogy a versenyhatóság kiemelt figyelemmel fogja követni a piaci viszonyok alakulását. De hasonló várható más építőanyagokkal kapcsolatos piacokon is” – zárja az ügyvéd.

| Forrás: Schönherr

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Március 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tartalom galéria

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

Akár 20-25 százalékos alkukkal is lehet most találkozni az ingatlanpiacon

More details
Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

Karikó Katalin és Ráskó Eszter a legbefolyásosabb magyar nők között!

More details
A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

A Faedra Group sikeresen értékesítette Budapest egyik legújabb és legzöldebb logisztikai ingatlanát

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

Két éves Óbuda első számú bevásárlóközpontja, a GOBUDA Mall

More details
Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

Váratlant lépett a Google: erre nagyon figyelj szolgáltatóként!

More details
Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

Új zenei fesztivált jelentettek be: jön a Mizújs babám?

More details
Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

Lassan visszatérnek az ingatlanpiacra a hitelre vásárlók

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője