2024. április 19., péntek - Emma

Hírek

Újépítésűt vagy használtat? Hogyan döntenek az ingatlanvásárlók?

2022-04-06 639

Amikor lakásvásárlásról van szó, sokak számára az első eldöntendő kérdés, hogy a használt lakások piacán nézzenek-e a körül, vagy azon projektek között, melyekben új lakások épülnek. Valódi dilemma ez a vevők számára? És ha igen, akkor mi alapján döntenek?

Amennyiben használt és újépítésű ingatlan megvásárlása közötti választásról van szó, akkor az állami támogatások jelentik az első szempontot, melyre figyelnek a vevők - jelezte Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régió irodáinak szakmai vezetője. Ingatlanvásárlás esetében a CSOK összege 600 ezer és 10 millió forint között mozoghat, függően a különböző tényezőktől, melyek befolyásolják a támogatás összegét. Amihez hozzájön még, hogy újépítésű lakás esetében elengedik a vételár áfa-tartalmát is.

Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor a szakértő számításai szerint egy 50 millió forintos ingatlan vásárlása és három gyermek esetében mintegy 10 millió forint a támogatási előny az újépítésű lakások esetében.

De itt van - illetve most már inkább csak volt - támogatásként az úgynevezett „zöld hitel” is, melynek kapcsán felmerülnek olyan kérdések, hogy a keret kimerülése milyen hatással lesz az újépítésűek piacára, várható-e a hitel meghosszabbítása, és ha igen, milyen feltételekkel és kamattal történik ez a jövőben – tette hozzá Nagy Csaba.

Mindenesetre a különböző támogatások jelentette előny mellett még olyan tényezőket is figyelembe vehetünk, mint például az, hogy egy újépítésű ingatlan esetében – legalábbis, ha kezdeti fázisban van a projekt - a vevő beleszólhat a lakás belső kialakításába, de néhány esetben arra is lehetőség van, hogy berendezve, kulcsrakészen kapják meg a vevők a lakást. Aminek persze ára van, ugyanakkor kétségtelenül kényelmes megoldás - jegyezte meg Nagy Csaba.

Ezzel szemben áll ugyanakkor, hogy az újépítésű ingatlanok mindig drágábbak, mint a használtak, bár ebből a szempontból jelentős eltéréseket lehet látni. Az nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a használt ingatlanok tulajdonosai mindig igyekeznek követni a hirdetési árakkal az újépítésűeket. Ennek köszönhető, hogy Nagy Csaba szerint nem látunk óriási különbséget a használt és az újépítésű ingatlanok árai között.

Ha például a XI. kerületet tekintjük, akkor az 50 négyzetméter körüli, 2-3 szobás, használt, de normális állapotú, költözhető téglaépítésű lakások esetében már bőven 1 millió forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk. És ezekre a lakásokra a vásárlás után még kell azért költeni. Ezzel szemben az újépítésű ingatlanok négyzetméterára 1,2-1,3 millió forintnál kezdődik. A különbség tehát összegszerűen egy 50 négyzetméteres lakás esetén legalább 10 millió forint lesz.

Az ingatlanközvetítő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezeket az 50-70 négyzetméteres, befektetési szempontból kitűnő ingatlanokat nagyon gyorsan elviszik a vevők, így válogatni inkább csak a 100 négyzetméter feletti alapterületeknél lehet. Megfigyelései szerint az újépítésűek piaca is nagyon pörög, a jobb befektetésnek számító lakásokat rendkívül gyorsan lekötik a vevők.

Mindezek mellett sokak számára fontos tényező, hogy mennyire gyorsan költözhető egy ingatlan. Használt lakásoknál a kiválasztás és a vásárlás 1-3 hónap alatt lezajlik, persze, ha fel kell újítani az ingatlant, az okozhat problémát, azonban egy újépítésű lakás esetében minimum egy év az átadás, és jellemzően mindig van némi csúszás - tette hozzá Nagy Csaba.

Emellett pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy az újépítésűeknél nem lehetséges az alku, mondhatni “kőbe van vésve” az ár - legfeljebb, egy nagyobb összegű vásárlás és rugalmas beruházó esetében kap valami “pluszt” a vevő -, ezzel szemben a használt-piacon valamekkora alkura szinte mindig sor kerül.

Igaz ugyanakkor, hogy az utóbbi hónapokban az alku mértéke fokozatosan csökkent, hiszen az úgynevezett gyorsan forgó, keresett kategóriákban rendkívül gyorsan elkel az a néhány lakás, mely a piacra kerül. A kínálat ugyanis fokozatosan szűkül, míg a kereslet óriási, hiszen a magas infláció miatt sokan, akiknek megtakarításaik vannak, azt ingatlanba fektetik - magyarázta Nagy Csaba.

A szakértő végül felhívta a figyelmet arra, hogy bár mindezek alapján vonzó lehet egy új építésű lakás vásárlása, azonban ezeknél mindig figyelni kell a jótállási kérdésekre. A problémák egyébként a legegyszerűbben úgy védhetők ki, ha megbízható, hosszú évek óta a piacon lévő fejlesztőktől vásárolunk ingatlant, olyanoktól, “akiknek már komoly múltja van”.

| Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Berobbant a fagyiszezon

Berobbant a fagyiszezon

More details
Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

Új trendek a magyar építőiparban: technológia és kreativitás

More details
Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

More details
Helycserés támadás

Helycserés támadás

More details
Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

Ezzel számolj idén, ha klímát vásárolsz!

More details
Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

Magyar cég került be Európa legdinamikusabban fejlődő vállalatai közé

More details
Nem félnek belevágni a magyarok az otthonfelújításba

Nem félnek belevágni a magyarok az otthonfelújításba

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője