2024. április 29., hétfő - Péter

Hírek

C&W: OperatorBeat összefoglaló a magyar hotel piacról CEE és SEE regionális kitekintéssel

2022-02-04 374

A Cushman & Wakefield Hospitality üzletága bemutatja 2021-es OperatorBeat összefoglalóját a magyar hotel piacról egy CEE és SEE regionális kitekintéssel kiegészítve, üzemeltetői szemszögből.

Az OperatorBeat felmérés az elmút hetekben készült és 31 nemzetközi és regionális üzemeltető válaszait dolgozza fel, akik aktívan érdeklődnek a régió iránt.

A budapesti hotel tranzakciós piac 2021-es főbb üzenetei:

Két sikeres év után, amikor 2019-ben a befektetési volume 235 millió euro volt és 2020-ban 249 millió euro, 2021-ben a tranzakciók lelassultak és csupán 71 millió eurót tettek ki. Ez a visszaesés nem csak a befektetők likviditási problémái miatt, vagy a piac iránti alacsony érdeklődés miatt történt, hanem az jó lokációval rendelkező, nagyobb méretű (akár portfólió) ingatlanok hiánya váltotta ki.

  • A tranzakciók mértékének visszaesése ellenére Budapest a lista élén maradt, az egyik legmagasabb tranzakciós volumennel. A Cushman & Wakefield, az ealdói oldalon megtartotta 83 százalékos piaci részesedését, mely kiemelkedő a CEE régióban.
  • A 2021-es pozitív piaci teljesítmény és az üzemeltetők kiemelkedő érdeklődése miatt, a befektetők továbbra is bíznak Budapest hosszú távú sikereiben és fenntartható profitabilitásában.

Az OperatorBeat 2021 főbb regionális üzenetei:

  • A legaktívabb piacok: a CEE régió 5 legvonzóbb piaca Prága, Varsó, Budapest, Krakkó és Bukarest. A 2020-as évvel összehasonlítva, az üzemeltetők egyre inkább az elsődleges piacok felé fordultak, azon belül is leginkább azok irányába melyek nem másodlagos vagy harmadlagos piacok.
  • Környezeti megfontolás: míg sok üzemeltető egyre kedvezőbb gazdasági feltételeket kínált, addig továbbra is sokan egyáltalán nem, kínálnak ösztönzőket, amikor a fentartható épületeikről van szó.
  • A bérleti szerződés trendek: több, mint a megkérdezett üzemeltetők fele a CEE régióban elkötelezi magát és cask 3-7 százalék a COVID 19 hatására teljesen felhagyott az ilyen jellegű szerződésekkel. Mindemellett úgy tűnik, az üzemeltetők óvatosabbak és 27 százalékkal kevesebb fix szerződést kínálnak. Ezt úgy néz ki kompenzálták a hybrid vagy változó bérleti feltételek (23 és 17 százalék kínált többet).
  • A COVID-19 hatása a függőben lévő projektekre és csúszásokra: míg sok projekt folytatódik, a megkérdezett üzemeltetők 63 százaléka említette, hogy sok tervben lévő projektjük csúszik és 47 százalék említette hogy néhány projektjüket fel is függesztették. Ez várhatóan lelassítja a kínálat növekedését, mely előidézheti a piac visszatérését. Azt is meg kell említeni, hogy a hotelfejlesztéseknek csupán egy nagyon kis része állt le teljesen, és a legtöbb válaszadónál ez a cask a tervben lévő projektek 20 százaléka.

krakk

Az OperatorBeat 2021 főbb regionális üzenetei magyarországi vonatkozásban:

  • Budapest a 3. legkeresettebb célpont az üzemeltetők szemszögéből a CEE régióban, 77 százalékuk kifejezetten érdeklődik a magyar főváros iránt.
  • Prágához hasonlóan, az üzemeltetők nagyon kis százaléka mutatott alacsony érdeklődést a magyar főváros iránt, azok is leginkább azok, akik már megvetették a lábukat a magyar piacon.
  • Debrecen, mely a második legnagyobb magyar város, 2,1 értékelést kapott. Bár ez az értékelés egy visszafogott aktivitást mutat, az üzemeltetők 16 százaléka kiemelkedően érdeklődik a városban történő terjeszkedés iránt.

A budapesti hotelpiac teljesítményének összegzése:

  • A piaci teljesítmény tekintetében Budapest volt az egyik legérintettebb jelentős hotelpiac Európában, 2020-ban, ahol a szabad szobákra jutó bevétel (RevPAR) 81 százalékkal csökkent (főként a foglaltság csökkenése miatt). Bár Budapest 2021 második felében 66,8 százalékot javított a RevPAR mutatón, 43 százalékot a foglaltsági indexen és 16,6 százalékot az átlag napi árak tekintetében, mely főként az utazási korlátozások enyhülésének köszönhető, mely lehetővé tette például a nemzetközi /sport/ rendezvények megrendezését.
  • Ilyen jeletős RePAR mutatóval Budapest a második legjobb volt a régió fővárosai között a visszatérés tekintetében 2021-ben (Bukarest nyomában, ahol 67,3 százalékos RevPAR adatot mértek), valamint az aurópai átlagot is meghaladja, mely 61,1 százalékos növekedést mutat. Ezen felül, 22,83 euróval Budapest volt a legerősebb az abszolút RevPAR adatok tekintetében a CEE többi fővárosához képest, megközelítette Bécset, ahol ez a mutató 22,93 eurón állt.
  • A visszatérés ütemének tekintetében a megkérdezett üzemeltetők nagyrésze arra számít, hogy a CEE összes piaca teljesen helyreáll 2024-re, és a kiemelt leisure desztinációk és regionális városok várhatóan előbb elérik a 2019-es szinteket, mint a fővárosok. Ez a leisure és a belföldi üzleti utazások fellendülésének hatására történik majd.

Felix Nees, Consultant CEE & SEE, Cushman & Wakefield elmondta - A magyar határok újranyitása óta, mely 2021. májusában történt, a budapesti hotelpiac folyamtos javulást mutat és elért egy 48,1 százalékos csúcsot mind az ADR és a foglaltság tekintetében, és 90,22 eurón állt novemberben az STR szerint. A nemzetközi turizmust befolyásoló korlátozások enyhítésének hatására Budapest előnybe került a többi közép-kelet európai fővárossal szemben. Ennek eredményeképp azt gondoljuk, hogy a piaci teljesítmény az első negyedéves “mellékszezon” után tovább javul majd 2022- ben. Ennek ellenére azt várjuk, hogy a 2022 első negyedéves adatai túlszárnyalják majd a 2021-es adatokat.

David Nath, Head of Hospitality CEE & SEE, Cushman & Wakefield hozzátette – Bár a visszatérésre akár két évet is várni kell, Budapest nagyon stabil piaci alapokkal rendelkezett már a COVID-19 előtt is. A város hotelpiaca stabil volt az elmúlt hónapokban és az üzemeltetők töretlen érdeklődést mutattak a budapesti terjeszkedés iránt. A piac folyamatosan fejleszti magát és egyre inkább elnyeri a nemzetközi befektetők és a turisták bizalmát.

Szakértőink:

  • Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions, Continental Europe – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • David Nath, Head of Hospitality, CEE & SEE – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Borivoj Vokrinek, Head of Hospitality Research EMEA – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Felix Nees, Hospitality Consultant, CEE & SEE– Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • And 12 other professional experts in the filed of Hospitality Real Estate in CEE

A kérdőívről:

  • A kérdőív 2021 negyedik negyedévében készült,
  • A kutatásban több, mint 30 senior üzemeltető vet részt, akik már jelen vannak a CEE régióban, vagy tervezik, hogy megvetik a lábukat a régióban,
  • A megkérdezett üzemeltetők több, mint 730 hotelt képviselnek 121,000 szobával a régióban és további 590 hotel van tervben 50,000 szobával.

| Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

More details
Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

More details
A faültetés befektetés a jövőbe  - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

A faültetés befektetés a jövőbe - A Weerts Logistics Park jóvoltából zöldül Vecsés

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője