2022. január 23., vasárnap - Zelma

Hírek

Verseny van a minőségi irodai ingatlanokért a nagyvárosokban

2022-01-03 58

A Colliers - mint vezető diverzifikált szakmai szolgáltatásokat és befektetési menedzsmentet nyújtó vállalat - legfrissebb nemzetközi tanulmányában rámutat arra, hogy az EMEA-régióbeli befektetők 67%-a (és a globális befektetők 60%-a) stratégiája legfontosabb elemei közé a főbb piacokon található, minőségi irodai ingatlanokat választotta. Bizonyos európai városok, mint London, Párizs, Berlin és München megőrizték vonzerejüket, valamint jövőre is nagy keresletnek örvendenek.

Az irodák vonzereje nemcsak abból a felismerésből ered, hogy az ezen eszköz iránti kereslet tartósan fennmarad –különösen a fejlett közlekedési infrastruktúrával és magas kényelmi értékekkel rendelkező városokban –, hanem abból a tényből is, hogy az irodai eszközök nagymértékű tőkebefektetést tesznek lehetővé. Az építési költségek emelkedése, amelyet 5-ből 4 befektető (81%) fájdalmas pontnak tekint, az új építkezéseket, felújításokat és átalakítási projekteket egyaránt korlátozza, egyben felerősíti a versenyt minőségi eszközökért. A befektetők számításai szerint a kereslet és a kínálat közötti szembeszökő egyensúlyhiány miatt a minőségi irodák értéke a következő 12 hónapban akár 10%-kal vagy afeletti értékkel is emelkedhet.

„A 2022-es Global Investor Outlook jelentése alapján a felhalmozódó kereslet és a késleltetett tranzakciók jövőre lendületet adnak. A befektetők azonban egyre összetettebb és kompetitívebb piaccal néznek szembe, amelyet új szabályozások és a COVID-19 bizonytalanságai színeznek. A gyorsan elérhető, úgynevezett dry powder eszközök mennyisége miatt a világvárosokban található irodaeszközöket biztonságos menedékként tekintik, amelyek vonzó utat kínálnak a tőkebefektetéshez" - mondta Tony Horrell, a Colliers globális tőkepiacokért felelős vezetője.

Tudatos szemléletű befektetés

Az idei jelentés szerint az ESG (környezeti, társadalmi, irányítási) szempontok kiemelkedő szerepet játszanak: 4 befektetőből közel 3 integrál környezeti tényezőket stratégiájába. Ez a tudatos befektetésre irányuló törekvés egyszerre biztosítja az ingatlanok jövőállóságát, valamint szolgál válaszként az érintett felek és a társadalom azon nyomására, amely az éghajlati válságra való reagálást követeli meg.

A fenntarthatóság egyre nagyobb szakadékot teremt az új, kiváló minőségű eszközök, valamint a régebbi, használt ingatlanok között, az elsőrangú területeken és a városok alpiacain egyaránt. Portfólióik védelme érdekében a befektetők olyan A-kategóriás épületekre összpontosítanak, amelyekben a fenntarthatósági és a jóléti szempontok előnyt élveznek, ezzel egy időben pedig megszabadulnak az olyan elöregedő, nem megfelelő eszközöktől, amelyek a potenciális elavulás kockázatát hordozzák - hacsak nem tekintik őket olyan lehetőségnek, amelyből utólagos átalakítással nyereség realizálható. A kezelt eszközöknek az ilyen átalakítása ösztönözni fogja a piaci forgalmat.

„Az épített környezet kritikus szerepet játszik bolygónk egészségében, amint azt a COP26 is megerősítette" - mondta Luke Dawson, az EMEA határokon átnyúló, tőkepiacokért felelős ügyvezető igazgatója. „A befektetők a világjárványra, az éghajlattal kapcsolatos zavarokra és a társadalmi egyenlőtlenségek növekvő felismerésére válaszul határozottabb megközelítést alkalmaznak a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokkal kapcsolatban. Mivel a bérlők egyre inkább erős ESG referenciákkal rendelkező helyiségeket követelnek, az ESG szabályozási követelmények száma pedig tovább növekszik, arra számítunk, hogy a befektetők már most prioritásként kezelik ezeket a tényezőket, azért, hogy a jövőben elkerüljék a megfeneklett eszközök birtoklását."

A diverzifikált portfóliók megvalósításának kulcsa a partnerség

A világjárvány egyes ingatlanok esetében új, valamint fokozott kockázatokat is magával hozott. A befektetők különböző módokat keresnek arra, hogy portfóliójuk ellenálló és diverzifikált legyen – olyan speciális eszközöket vizsgálnak, mint az adatközpontok, az élettudományi létesítmények, a megfizethető lakások és diáklakások, amelyeknek előnye, hogy erősen kötődnek a demográfiai és társadalmi trendekhez.

„A vegyesvállalatok, a helyi partnerségek és az M&A-stratégiák nagyszerűek azon hozzáértő befektetők számára, akik előre akarnak jutni. Az alternatív eszközök meggyőző befektetési lehetőségeket kínálnak, de egyedi jellemzőik miatt elengedhetetlen a megfelelő partnerrel való együttműködés. Egyértelműen szükség van a szakértelemre a tudáshiányok pótlására és a tőke biztonságos irányítására, különösen a kialakulóban lévő ágazatokban" - mondta Damian Harrington, az EMEA-régió piackutatási vezetője és a globális tőkepiaci piackutatás vezetője.

A Colliers 2022-es Global Investor Outlook jelentésének EMEA-régióra vonatkozó, további kulcsfontosságú megállapításai a következők:

  • A három legkedveltebb eszköz közé tartozik az ipari és logisztikai eszközök, amelyek nem meglepő módon még mindig a legkedveltebbek: a válaszadók 69%-a fektet be 2022-ben leginkább ebbe az eszközbe, ezt követik az irodák 57%-kal és a többlakásos ingatlanok 40%-kal.
  • Az európai szállodaipar ismét a befektetők látókörébe került, köszönhetően az utazás és a turizmus kezdeti fellendülésének. A munkaerőhiány azonban megnehezítette egyes szállodák visszatérését. A hotelek újrahasznosítása továbbra is olyan trend, amely vonzza az értékteremtő szereplőket.
  • A befektetők áremelkedésre számítanak a luxus kiskereskedelmi, a kényelmi és az élelmiszeripari eszközökben. A hagyományos bevásárlóközpontok valószínűleg átmeneti időszakon mennek keresztül, az áruházak újrapozícionálása pedig a közeli és középtávú trendek lehetséges előzménye.
  • Európában a legnagyobb figyelmet az élettudományok, a diáklakások, a megfizethető lakások és az adatközpontok vonzzák. Az élettudományok piaca Európában elmarad az Egyesült Államokétól, az adatközpontok piaca pedig Ázsiához képest kevésbé érett, ami megnehezítheti a jövedelemtermelő eszközök méretarányos biztosítását.
  • A legkedveltebb irodahelyszínek: London (45%); Párizs (30%); Berlin (30%); München (30%). A befektetők úgy tekintenek az irodákra, mint olyan potenciális területre, ahol a piachoz képest hozamot érhetnek el.
  • A felmérés azt mutatja, hogy a többlakásos/BTR-eszközök egyre vonzóbbak, különösen az északi és dél-európai befektetők körében. A hagyományos lakástulajdonosok piacai, mint például Lengyelország, jelentős érdeklődésre tartanak számot, mivel a társadalmi és gazdasági trendek arra utalnak, hogy egyre többen bérelnek lakást.

A Colliers 2022 Global Investor Outlook jelentéséről

A globális ingatlanbefektetőkre vonatkozó éves kilátásaink második kiadása egy világszerte több mint 300 befektető körében végzett célzott felmérésen és a regionális tőkepiaci vezetőinkkel készített mélyinterjúkon alapul. A jelentésben szereplő megállapításokat és véleményeket az ő válaszaik alapján alakítottuk ki.

| Forrás: Colliers International

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Január 2022 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta?

Hogyan változott az életünk adózási szempontból az újév óta?

More details
Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé

Magyar cukrász kerül a legnagyobb olasz fagyimesterek közé

More details
Az újépítésű ingatlanok magasra kúszó árai miatt jobban megérheti újszerű lakást vásárolni

Az újépítésű ingatlanok magasra kúszó árai miatt jobban megérheti újszerű lakást vásárolni

More details
2021 a rekordok, a hibrid árverések és a növekvő kereslet éve a hazai műtárgypiacon Keserü Ilona és Csontváry-Kosztka Tivadar műve az aukciós listák élén

2021 a rekordok, a hibrid árverések és a növekvő kereslet éve a hazai műtárgypiacon Keserü Ilona és Csontváry-Kosztka Tivadar műve az aukciós listák élén

More details
Kinyílt a szigetszentmiklósi csokimennyország ajtaja

Kinyílt a szigetszentmiklósi csokimennyország ajtaja

More details
Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

More details
4 meghatározó SEO trend 2022-ben

4 meghatározó SEO trend 2022-ben

More details
Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője