2024. június 16., vasárnap - Jusztin

Hírek

Sportold magad vezetővé!

2024-05-22 67

Az év legfontosabb versenysorozatának, a 33. Nyári Olimpiai Játékoknak Párizs ad otthont. A fenntarthatóság jegyében ez lesz az első olyan helyszín, amelyet 95%-ban már meglévő épületekben rendeznek meg. 1000 km-nyi új kerékpárút, mintegy 3000 db bérelhető bicikli áll a 15 000 sportoló, a 45 millió önkéntes és a 15 millió látogató rendelkezésére. Az alkalomra 200 000 új fát ültetnek, és 700 speciális ivókutat telepítenek a francia fővárosban.

A világ egyik legnagyobb, a Financial Times menedzsment képzési ranglistáján előkelő helyet elfoglaló, a szakma csúcsának járó „Triple Crown” minősítéssel elismert francia ESSCA School of Management International magyarországi Kampusza – folyamatainak szervezésében – a fenntartható fejlődés követelményeinek való megfelelés szintén központi szerepet tölt be. Az egyetem ezúttal a Budapesti Francia Intézettel együttműködve, a „legzöldebb” Olimpiai Játékokhoz kapcsolódva, 2024. május 15-én kerekasztal beszélgetést szervezett.

A fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a sport szerepének fontossága is meghatározó, közös kapcsolódási pont az ünnepi játékokhoz az üzleti iskola értékrendje szerint. A kerekasztal beszélgetés központi témája is ehhez köthető, amelynek során az esemény nívós panelistái fejtették ki álláspontjukat arról, hogy milyen szerepe van a sportnak a vezetői készségek kialakulásában. Az ESSCA külföldi és hazai menedzsmentje mellett többek között az Accace Hungary, valamint a Morgan Stanley Hungary elsőszámú vezetői is megosztották tapasztalataikat a nemzetközi szintű konferencián.

A hasonló mentalitás összeköt

Egy 2020-as felmérés szerint 102 megkérdezett vezetőből 102 sportolt. A fiatalon versenyzők szerint a mozgás örökös fejlődésre, céltudatosságra, hitre, alázatra, kitartásra és csapatmunkára tanít. Ezek a képességek pedig gyakran juttatják őket későbbi szakmai pályafutásuk során vezetői székbe.

A Dr. David Ranc, Dr. Vaszkun Balázs, Nemecz István, és Dr. Fogarasi Norbert

csapattársakból lett kollégák jellemzően hasonlóan gondolkodnak. A rendszeres testedzés pedig kiváló gyógymódja a szakmai elakadások és a stressz kezelésének.

„Számomra a sport segít csökkenteni a feszültséget és energiát ad az új kihívásokhoz. A cégen belüli sporttevékenységet pedig felhasználjuk csapatépítésre, a munka felgyorsítására.” – hangsúlyozta Nemecz István, az Accace Hungary ügyvezető igazgatója.

Zöld olimpia – Fenntartható egyetem

A 115 éve alapított, stabil értékrenddel bíró ESSCA School of Management stratégiájának kiemelkedő eleme a minőségi oktatás mellett a vezetői készségek kialakítása. Az egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy értékeit, a kulturális sokszínűséget, a vibráló diákéletet, a szakmaiságot, a fenntarthatóság iránti elköteleződését, valamint a sporteseményeket ötvözze a mindennapjaiban. A sportmindset, vagyis a vezetői attitűd mozgással, a közös játék örömével való kialakítását számos programjával támogatja. Az évente megrendezett sportnapon a környezettudatos alternatívák megismertetése is fókuszba kerül.

„Az ESSCA-nál vizsgáljuk, hogy miként lehet a sport katalizátora azon elkötelezett és felelősségteljes vezetők képzésének, akik tisztában vannak a saját társadalmi hatásukkal. A társadalmi felelősségvállalás kérdését úgy integráljuk a sport által is vezérelt menedzsmentbe, hogy azzal változást inspirálhassunk a társadalomban.” – jelezte Dr. Jean Charroin, az ESSCA School of Management főigazgatója.

„Az ESSCA School of Management mindig mérték- és irányadó volt az oktatási piacon, hiszen kiemelt figyelmet fordít arra, hogy aktuális szakmai kérdéseket és összefüggéseket vizsgáljon, azokra ráirányítsa a figyelmet, és az elemzések eredményeit megossza más intézményekkel is. Az innovatív szemléletű ESSCA budapesti Kampusza idén útnak indított egy konferenciasorozatot, melynek keretében a Mesterséges Intelligencia hatását és lehetőségeit vizsgálják a világ számos pontján. Ebben a hónapban pedig a párizsi olimpiai játékok tiszteletére - a Budapesti Francia Intézettel együttműködve - izgalmas és inspiráló kerekasztal beszélgetést szervez arról, hogy a sport miként befolyásolja a vezetői készségeinket és szemléletünket.” – emelte ki Dr. Deli-Gray Zsuzsa, az ESSCA Budapest igazgatója.

„A Budapesti Francia Intézet, az ESSCA-val együttműködve örömmel szervezi meg a "Hogyan befolyásolja a sport a vezetői készségeket" című kerekasztal beszélgetést. Az ESSCA több mint 30 éve az intézet egyik stratégiai partnere a francia-magyar kapcsolatok erősítésében és a francia eredmények népszerűsítésében a régióban. Mivel idén Franciaországban rendezik meg az olimpiai játékokat, szerettük volna francia-magyar szemszögből kiemelni a sport szerepét a vezetői készségek fejlesztésében.” – hangsúlyozta, Gianmarco Gallott, a Francia Intézet Tudományos és egyetemközi együttműködési attaché-ja.

Éljen a sport, ami kialakítja a vezetői attitűdöket!

Az olimpiai ötkarikás játékok történetében először maratoni tömegfutást is rendeznek. Az eseményen elszánt amatőrök is megmérettethetik magukat.

„Véleményem szerint sok párhuzamosság található a sport és a vállalati kultúra között. A professzionális sportra összpontosítva azonban nem veszik figyelembe a sport, mint tömegek szabadidős tevékenységének sajátosságait.” – figyelmeztetett Dr. David Ranc, az ESSCA professzora.

Kockázatot vélt felfedezni Dr. Julien Jouny-Rivier, az ESSCA docense, abban, hogy a csapatsportok köré felépített marketingkampány során az egyént kiemelik a többiek közül. Ez veszélyeztetheti a kampány által közvetített értékek megértését, valamint az érintettekre gyakorolt hatást is a szakmai jövőjük szempontjából.

A sport felkészít a karrierre

Egy kutatásban megkérdezett felsővezetői pozíciót betöltő férfiak 86%-a sportolt fiatal korában. Ez felgyorsította karrierjük ívelését, amit azzal hálálnak meg, hogy a kiválasztási folyamatban pozitívumként értékelik a jelölt sportolói múltját. A sport víziót, álmokat, bátorságot, vakmerőséget és stratégiai gondolkodásmódot ad.

„A játékelmélet azt sugallja, hogy a harcművészetek jelentősen javítják a társadalmi interakciókat. A harcossá válás arról szól, hogy megtanulunk szembenézni a kudarccal. A harcoktató élete a tér ellenőrzéséről és a (többnyire) pozitív hatásra való törekvésről szól.” – fejtette ki Dr. Vaszkun Balázs, a Galloman Fordító és Tolmácsiroda ügyvezető igazgatója, az ESSCA volt diákja.

„2024 nemcsak olimpiai év. Budapest ad otthont a FIDE sakkolimpiának is, amely egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy átgondoljuk, milyen módon alakíthatja a sport és azon belül a sakk az üzleti sikereket. A sakk fejleszti a stratégiai gondolkodást, a mintafelismerést, az alkalmazkodóképességet és a nyomás alatti döntéshozatalt. A Morgan Stanley számos amatőr- és versenysakkozója elismeri a sakk erejét az ellenállóképesség, a kreativitás és az innováció kialakításában. Ez segít abban, hogy kitűnjünk a mai összetett üzleti környezetben.” – hangsúlyozta Dr. Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Hungary ügyvezető igazgatója, továbbá a FIDE Candidate Master sakkozója.

A vezetők és a munkatársak szakmai jólléte hozzájárul egy szervezet sikeres működéséhez, ebben pedig kulcsszerepe van a sportnak. A testedzés a karrier kezdetétől a végéig kitartást, célra fókuszáltságot fejleszt a művelőjében.

I Forrás: ESSCA School of Management / Üzleti Hírszerzés

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Olvasta?

Időrendben

« Június 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tartalom galéria

Donald Trump Jr. telt ház előtt tartott nagysikerű előadást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdasági konferenciáján

Donald Trump Jr. telt ház előtt tartott nagysikerű előadást a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdasági konferenciáján

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Rekordot dönt a külföldi magyar gyerekek táboroztatása itthon

Rekordot dönt a külföldi magyar gyerekek táboroztatása itthon

More details
Szerkezetkész az Univery, Józsefváros egyik legújabb társasház fejlesztése

Szerkezetkész az Univery, Józsefváros egyik legújabb társasház fejlesztése

More details
Ez a legerősebb márkával rendelkező szakmai szervezet Magyarországon

Ez a legerősebb márkával rendelkező szakmai szervezet Magyarországon

More details
Lehetnek zöldebbek a hűtési megoldások, de hogyan?!

Lehetnek zöldebbek a hűtési megoldások, de hogyan?!

More details
Okospad, okoszebra, okosjátszótér az Atomvárosban

Okospad, okoszebra, okosjátszótér az Atomvárosban

More details
Visszafogott bővülés májusban

Visszafogott bővülés májusban

More details
Közel 2 millió forint összdíjazású pályázatot hirdet a MOME-val közösen a Wienerberger

Közel 2 millió forint összdíjazású pályázatot hirdet a MOME-val közösen a Wienerberger

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője