2021. december 5., vasárnap - Vilma

Hírek

A Colliers ESG-jelentés: egyértelmű szabványokra van szükség a fenntarthatóság előmozdításához

2021-11-09 61

Az EMEA-jelentés becslése szerint mintegy 7 billió euróra lehet szükség ahhoz, hogy az európai épületeket úgy alakítsák át, hogy megfeleljenek a jövőbeli ESG-követelményeknek - értesült az OGH Hírügynökség.

A fenntarthatóság előmozdítására irányuló globális törekvés jelentős bizonytalanságot okoz az ingatlanbefektetési piacon - derül ki a Colliers EMEA új jelentéséből. Az "ESG: Fordulópont" című jelentés rámutat arra, hogy a politikai döntéshozóknak sürgősen meg kell állapodniuk olyan pragmatikus, megvalósítható célokban, amelyek támogatják az egyértelmű, következetes technikai szabványok és referenciaértékek létrehozását, amelyek lehetővé teszik mind a tőke, mind a készségek átcsoportosítását, miközben a befektetők sietnek, hogy az új ESG-realitásokat figyelembe vegyék a döntéshozatalban.

A jelentés kiemeli azt a tényt, hogy egyetlen jelentéstételi keretrendszer sem vált világszerte elfogadott mércévé az ESG-teljesítmény tekintetében, ami nagy kihívás elé állítja az ingatlanbefektetőket a jövőbeli követelmények és kötelezettségek előrejelzésében. “Jelenleg az a kihívás, hogy megértsük, pontosan mit is kell tenni ahhoz, hogy az ingatlanportfóliókat különösen a dekarbonizációval kapcsolatos, kilátásban lévő követelményekkel összhangba hozzuk"

- mondta Luke Dawson, a Colliers EMEA régió határon átnyúló tőkepiacokért felelős ügyvezető igazgatója.

Különös aggodalomra ad okot a meglévő épületek ESG-követelményeknek való megfelelés érdekében történő utólagos átalakításának hatalmas potenciális költsége. A jelentés becslése szerint ez Európában 7 billió euróra tehető.

Ezt az utólagos átalakítással kapcsolatos költségkihívást a következő 25 évre kell elosztani, ha el akarjuk érni a nettó nulla kibocsátást, de hogy ezt kontextusba helyezzük, ez az összeg az európai beruházási tevékenység tipikus éves volumenének felel meg – ami körülbelül 300 milliárd euró. Még nem tudni, hogy ki fogja állni vagy ki fog részt vállalni ezekből a hatalmas utólagos átalakítási költségekből - a befektetők, a tulajdonosok, a kormányok vagy a társadalom egésze"

- jegyezte meg Damian Harrington, a Colliers EMEA piackutatási igazgatója és vezetője, valamint a globális tőkepiaci piackutatás vezetője. "Az azonban már most is világos, hogy az átállás kötelezettségek széles körét és új befektetési lehetőségeket teremt az ingatlanok korszerűsítésének tényleges kötelezővé tételével világszerte."

Míg az EU fenntartható pénzügyi közzétételi rendelete (SFDR) idén lépett hatályba, és közvetlen hatással van a befektetési világra, a jelentés megjegyzi, hogy az olyan újonnan megjelenő szabályozások, mint az EU vállalati fenntarthatósági jelentéstételi irányelve (CSRD), nagyobb egyértelműséget és új kihívásokat is jelentenek. A CSRD várhatóan 2023-ban lép hatályba, és kezdetben a vállalat méretéhez igazodik, de szinte minden kereskedelmi ingatlanvállalkozásnak meg kell majd felelnie.

Ezek a szabványok azt jelentik, hogy a bérbeadóknak meg kell érteniük, mit csinálnak a bérlőik a bérelt helyiségekben - ami a jelentés szerint különösen nagy kihívást jelenthet a bizalmas ipari folyamatokat vagy adattárakat befogadó nagyméretű egységek esetében.

A felsővezetés felvilágosítása a kialakuló szabályozásból eredő új felelősségekről az átmenet létfontosságú része lesz"

- mondta Andy Hay, a Colliers EMEA régió ingatlanügyekért felelős ügyvezető igazgatója. "Az ESG-szakértelemre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd, és egyre több vállalat fog szakembereket alkalmazni, vagy olyan partnerségeket keresni, amelyek növelik képességeiket ezen a területen."

A jelentés szerint a következő néhány évben a közzétételi mérőszámok és a jelentéstételi keretrendszerek formalizálása során számos kiigazításra lesz szükség, ami a tranzakciós aktivitás esetleges lassulásához vezethet, mivel a befektetők még barátkoznak az új normákkal. Ebben az időszakban a "G" lesz az ESG legfontosabb eleme, mivel a vállalatirányítás alkalmazkodik a kultúra, a politika, a rendszerek, a kockázat és az ellenőrzés tekintetében.

Bár még nem lehet tudni, hogy az új szabványok milyen hatással lesznek a konkrét ingatlanvagyonra, a szükséges változtatások mértéke miatt a szigorú "kivárás és várakozás" megközelítés nem lesz megvalósítható"

- tette hozzá Andy.

Fontos, hogy a befektetők már most elkezdjenek reagálni, azáltal, hogy jobban megértik az ESG potenciális szerepét a portfólióikban, és biztosítják a szükséges hozzáértést és partnerségeket."

A jelentés szerint a befektetők számára a következő területeket kell kiemelten kezelniük:

  • Az igazgatótanács szintjén elkötelezettséget vállalni az ESG mellett, és állandó helyet biztosítani ennek a napirenden, amit az összes alkalmazott képzése támogat.
  • Annak értékelése, hogy a szervezet képes-e kezelni az új szabályozási kihívásokat az értéklánc egészében.
  • Annak felmérése, hogy a rendszerek képesek-e a kialakulóban lévő szabványok által valószínűleg megkövetelt részletesebb ESG-adatok rögzítésére és feldolgozására.
  • Az ESG-vel kapcsolatos kockázatok értékelésére vonatkozó kapacitás kiépítése és az auditálási ellenőrzések megerősítése

| Forrás: Colliers International

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« December 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Gombnyomásra jönnek a hozzávalók egy új szolgáltatással

Gombnyomásra jönnek a hozzávalók egy új szolgáltatással

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Jövő tavasszal nagyszabású kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

Jövő tavasszal nagyszabású kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete

More details
Hogyan készülhetünk fel a vadbalesetekre?

Hogyan készülhetünk fel a vadbalesetekre?

More details
Újabb feketelista a vállalkozásokról

Újabb feketelista a vállalkozásokról

More details
Megvan az év legfinomabb diós bejglije

Megvan az év legfinomabb diós bejglije

More details
Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

Brutális növekedés lesz az építőanyagárakban?

More details
Drága lehet, ha sokáig halogatjuk a karácsonyi ajándék megrendelését

Drága lehet, ha sokáig halogatjuk a karácsonyi ajándék megrendelését

More details
Nagyágyúk a fiatalokért

Nagyágyúk a fiatalokért

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője