2021. február 28., vasárnap - Elemér

Szabadidő. életmód

Biztonságban, távol a tömegtől: Egynapos élmény Tamásiban

20

5+1 TIPP a Dám Pont Látogatóközponttól. Mintha manók vagy a Gyűrűk Ura hobbitjai ihlették volna a tamási Parkerdőben álló épületeket. A Budapesttől – Siófokon át – alig másfél órányira lévő Tolna megyei településen különleges formájú, természetes anyagból készült épületek bújnak meg a túraútvonalak mentén.

Nincs az a gyermeki képzelőerő, amit meg ne mozgatna ezeknek a házikóknak, vagy az újonnan átadott, zsúpfedeles, girbe-görbe tetős Dám Pont Látogatóközpontnak a látványa. Bár ez utóbbi központi attrakció az átadása óta még őrizni kénytelen kiállításának titkát a látogatók előtt a járvány miatt, így is kiválóan alkalmas arra, hogy élménygazdag, meseszerű túrák kiindulópontja legyen. Így akár egy teljes napra magunk mögött tudhatjuk a home office, vagy a home school bezártságát. Kinek ajánlja a Dám Pont Látogatóközpont Tamási 5+1 turisztikai tippjét? Annak, aki már nagyon unja a bezártságot, és a természet adta különleges élményekre vágyik biztonságban, távol a tömegtől.

kalandos2

Lássuk, mit érdemes célba venni! 5+1TIPP

1. MESÉL AZ ERDŐ
A Várhegyi Túraút 13 megállójának mindegyike tartogat érdekességet, játékot, esetleg fejtörő feladatot. Nyomozhatunk a fák aljában, bokrok sűrűjében megbújó faállatok után, az érintés térképén megtapasztalhatjuk, miben különböznek a fák kérgei és talajszelvény mutatja be, mi van a lábunk alatti láthatatlan mélységben. A fenyvesben akár tobozt is gyűjthetünk, hogy az otthon melegében kézműve díszeket készíthessünk. A túra azért is különleges, mert úgy lett kialakítva, hogy kicsik és nagyok, gyalogosok és kerékpárosok egyaránt élvezni tudják.

2. KALANDOS KILÁTÓ
Akár kihasználjuk a túraösvény nyújtotta szórakozást a megállópontokon, akár nem, az biztos, hogy átmozgatja testünket és friss levegővel tölti meg tüdőnket a kirándulás, mire felérünk a Vár-hegy tetejére. A kilátó szinte belesimul a tájba, ahogy az akáctörzsek indaszerűen körbeölelik. Tetejéről belátható az Esterházyak egykori tamási birtoka, a Miklósvári Parkerdő, a vadászatairól híres vadaskert amely megannyi dám- és gímszarvas otthona.

3. HA VAS GEREBEN FÁJA MESÉLNI TUDNA…
Mindenki ismeri a Gomba mesét, amikor megannyi kis állat gyűlt a gomba kalapja alá az eső elől. A 19. század derekán így nyújthattak enyhülést terebélyes koronájukkal akár egy egész falunyi embernek a nyári nap elől azok a tölgyek, amelyeknek a hátát döntve Vas Gereben a jegyzeteit írta a messze földön híres Esterházy-vadászatokról. (Aki nem hiszi, járjon majd utána a Látogatóközpont kiállításában!) Bár már nem lábán, de ma is megcsodálható a legutolsó óriásfa, amire a tamási tó körüli sétánk során találunk.

kalandos3

A víz és az erdő találkozása romantikus hangulatot kölcsönöz a sétánknak, amelynek megkoronázása a tóparti kápolna látványa. Aki szerencsés, annak különleges élményben lehet része, hiszen a vadaskert állatait is megcsodálhatja.

4. GYEREKBIRODALOM
…AMI A SZÜLŐKET IS ÁTMOZGATJA
A túrázós és élménydús nap végén levezető mókaként érdemes megállni a városban, a Tamási Gyógyfürdő melletti Aktív Parkban, ahol korosztályonkénti játszóterek, rekortán futópálya, szabadtéri trambulin, és kondipark várja a mozgásra éhes közönségét. A kerékpár itt már lekerülhet az autó csomagtartójáról, pumpa pálya izgalmát ígéri ugyanis a városnak ez az attrakciója. Ugrani ér!

5. KERÉKPÁR ÉS GÖRKORCSOLYA SZERELMESEINEK
Télidőben is ideális terep Tamási és környéke a bátor bringásoknak és görkorisoknak. A kisgyermekes kerékpárosok biztonságosan bejárhatják a települést két keréken, a Szarkahegy és a Rácvölgy közötti 1,5 km-es szakaszon. A hosszabb távra vágyók 5,8 km-t tekerhetnek Tamási és Pári között, a volt vasúti pálya helyén. A kerékpárút szintkülönbség nélkül, teljesen egyenes területen halad, így gyermekekkel is bátran nekivághatunk.

kalandos4
Akik pedig szeretik a próbatételeket és a téli tekeréstől sem riadnak vissza, azok folytathatják az utat, és dombok, völgyek váltakozásával juthatnak el Regölyig (17 km) – érintve a Pacsmagi madárrezervátumot.

+1. VELODROM CSAK TAPASZTALT BRINGÁSOKNAK
Az ország egyetlen működő velodrom pályája Tamásiban található! Igazi extrém kaland még a tapasztalt kerékpárosoknak is; de nekik kár lenne kihagyni, ha már az izmaikat úgyis bemelegítették az erdei túrán. A kanyarokban bedöntött körpályát előzetes bejelentkezéssel lehet igénybe venni, részletek – használati feltételek, árak, elérhetőségek – a www.tamasikerekparsport.blogspot.com/p/tamasi- velodrom.html oldalon.

Bővebb információ: Kudari Hedvig, DámPont Látogatóközpont – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

(Esemény Menedzser)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Február 2021 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Leipziger Buchmesse 2022

Leipziger Buchmesse 2022

More details
Robot segíti a térdprotézis beépítését

Robot segíti a térdprotézis beépítését

More details
A budapesti Green Court Office-ban nyitja meg legújabb bemutatótermét az olasz Vagheggi

A budapesti Green Court Office-ban nyitja meg legújabb bemutatótermét az olasz Vagheggi

More details
Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

Prága, Budapest és Varsó a szállodaüzemeltetők érdeklődésének középpontjában

More details

"Egyedül nem megy!" – beszélgetés Seifert Ibolyával, az Interpress Kiállítások Kft. ügyvezetőjével

More details
Karanténkultúra Meetup, 2021. február 23. Zoom Meeting

Karanténkultúra Meetup, 2021. február 23. Zoom Meeting

More details
Új, kibővített virtuális sétákat kínál a Műcsarnok

Új, kibővített virtuális sétákat kínál a Műcsarnok

More details
Ingyenes online játékot hirdet a Nemzeti Múzeum

Ingyenes online játékot hirdet a Nemzeti Múzeum

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője