Nyomtatás

Masszív fejlesztések a magyar ingatlanpiacon: irány a felújítás és átpozícionálás

2020-02-05 107

Továbbra is masszív fejlesztések jöhetnek a magyar ingatlanpiacon, de új irány lesz a felújítás és az átpozícionálás. Főleg irodaházak és bevásárlóközpontok élhetik túl így a nehezebb időket – hangzott el több szakértőtől is a Cushman&Wakefield nemzetközi tanácsadó cég szakmai rendezvényén.

A rövid és középtávú kilátásokat latolgatták a Cushman&Wakefield európai és magyarországi vezetői a Hungary Outlook 2020 című rendezvényen. Az ingatlanpiacra közvetve vagy közvetetten erős hatást gyakorló események és trendek közül kiemelték a Brexitet, a kereskedelmi háborúkat, a populizmus előretörését, a klímaváltozást, a demográfiai és mind szorongatóbb munkaerő piaci folyamatokat. Nagyon meghatározónak nevezték a bérlői attitűdök változását és a befektetők igazodó szempontjait. Ezen kívül kitértek a korábban háttérbe szorult, ám mostanában mind hangsúlyosabbá váló alternatív szektorokra és az azokban rejlő lehetőségekre is.

Andrew Phipps, a cég regionális kutatási vezetője úgy látja, hogy a hagyományosan vonzó irodai és logisztikai szektor továbbra is állja a sarat, de a kiskereskedelem gyengélkedése folytatódik a következő pár évben. A bevásárlóközpontoknál kissé csökkenő bevételekre és befektetési kedvre, növekvő hozamokra lehet számítani. Kiemelte:

Megint van jövője a vegyes funkciójú fejlesztéseknek. De nem úgy, hogy egymás mellé tesszük az irodát, a plazát és a hotelt. Multifunkciós terek együttese lesz az úgynevezett "mixed use" kategória, csak ez lehet a jövő. Ráadásul teljesen másra fogjuk használni ezeket a tereket nappal és éjszaka.

Az európai irodapiacon nagyon felfutóban vannak az alternatív irodahasználatban (szolgáltatott irodák, co-working) elfoglalt területek aránya. Szerinte 2030-ra ez már 20 százalék lesz, szemben a mostani 4-5 százalékkal.

Hegedűs Orsolya, a tanácsadó cég magyarországi kutatási részlegének vezetője ezt azzal toldotta meg, hogy az irodapiacon igen jelentős lehet a felújítások szerepe, hiszen a budapesti A kategóriás irodaházak átlagéletkora már 12 év, a B kategóriásoké pedig 18 év. Beszámolója szerint immár 30 százalék az előbérletek aránya a tranzakciókon belül, emlékeztetett, hogy 10 éve csupán 3 százalékon állt ez a mutató.

A tanácsadó cég tapasztalatai azt mutatják, hogy a bevásárlóközpontok többsége szintén az elöregedéssel küzd. Van ugyan 5-6, hosszú ideje jól működő központ Budapesten, de a többségre - főleg vidéken - bőven ráfér a felújítás vagy az átpozicionálás. Ez a folyamat már elkezdődött, és vélhetően folytatódni fog a közeljövőben

- mondták a szakértők.

Több előadó is igen szembetűnőnek látja a hazai befektetők térnyerését a befektetési piacon. Ez az egész közép-európai térségre igaz. Nálunk például már 60 százalékot is meghaladja. A tanácsadó szakértői ugyanakkor úgy vélték, hogy bizonyos magyarországi törvényi változások miatt az itteni intézményi befektetők aránya csökkenni fog rövid távon, helyükre pedig belépnek a külföldiek, egyebek mellett a nagyon aktív dél-koreaiak és a visszatérő németek.

(Forrás: portfolio.hu)

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Hírek, események