2024. május 6., hétfő - Ivett

Hírek

Egyszerre 800 elektromos autót lehet feltölteni Magyarország legnagyobb töltőállomásán

2024-04-04 119

Átadták a legnagyobb kapacitású hazai elektromos töltőállomást, amelyet a budapesti Metrodom River lakópark mélygarázsában alakítottak ki. A lakópark fejlesztésének végén összesen egyszerre 800 villanyautót lehet majd feltölteni, világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel. Az első két ütem lakói mától vehetik át a lakásaikat, és akik elektromos autóval érkeznek, már saját parkolójukban tölthetik is azokat.

Autótöltés a jövő városában

A beruházás első szakaszában 336 autó számára épít korszerű, egyedi töltőpontot a Budapest XI.kerületi River lakóparkban a Metrodom Kft. A vállalat fejlesztési igazgatója azt mondta, hogy minden lakástulajdonosnak saját e-töltőállomása lesz.

„ A jövő városát fejlesztjük Budapest XI. kerületében ahol alapfelszerelés az elektromobilitást kiszolgáló infrastruktúra. Az itteni okoslakásaink, és az ezekhez telepített töltőrendszer 10 év múlva is tökéletesen megfelel majd a lakók igényeinek. A mélygarázsban elhelyezett töltőpontok 316 amper teljesítményűek. Ez azt jelenti, hogy kényelmesen fel lehet tölteni egy mai elektromos autó akkumulátorát. Büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a hazai ingatlanfejlesztők közül elsőként tudjuk jövöállóvá tenni a prémium lakóprojektjeinket” – mondta Pongrácz Tamás.

A fejlesztési igazgató szerint a lakók már a beköltözés pillanatától használhatják a saját töltőállomásukat. Ezeket egy különleges szoftverfejlesztés nyomán egy elektronikus címkével, ún.
RFID-kártyával lehet majd indítani. Ez a megoldás az integrált mérőórával együtt lehetővé teszi a havi áramfogyasztás pontos mérését is, illetve megakadályozza, hogy mások illegálisan használják az adott lakáshoz tartozó töltőpontot.

A Metrodom Kft. lakóparkjaiban 2016 óta lehet kérni az elektromos autótöltő felszerelését a garázshelyeken. A Budapesten most épülő, exkluzív beruházásoknál automatikusan jár ez a
szolgáltatás a tulajdonosok számára. Kéz a kézben a fenntarthatóság és a kényelem A töltési infrastruktúra fejlesztője emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2050-re karbonsemlegessé
válik, ezt pedig csakis a zöldátállás minél szélesebb bevezetésével lehet elérni. A Smart Digital Kft. ügyvezetője a bemutatón úgy fogalmazott, hogy a tudatos energiafelhasználás a fenntarthatóság záloga, de a kényelmi szempontok nem feltétlen mondanak ellent a zöld szemléletnek.

„A zöld filozófiát sikerült ötvözni azzal az igénnyel, hogy a legmagasabb minőségi elvárások jegyében hozzuk létre ezt az integrált társasházi rendszert, amely energiával látja el a kialakítandó 800 töltőpontot. A világviszonylatban is egyedülálló rendszernek üzemeltetési és vezérlőfunkciója is van. A tulajdonosok számára pedig ez megkönnyíti majd a napi életüket, hiszen nem kell idősávokat foglalniuk a töltésre a közös töltőpontokon, hanem a munkaidő végén beparkolnak a saját garázshelyükre, ráhelyezik a töltőt az autójukra, és másnap reggel gond nélkül indulhatnak a munkahelyükre, vagy a gyerekekkel az óvodába, iskolába” – mondta Hoffman Zsolt.

A szakember szerint egy hatalmas teljesítményű ipari számítógép vezérli a töltésmenedzsment rendszert. Ez az innovatív töltésrendszer lehetővé teszi, hogy a jelenleginél jóval több elektromos autót is el lehessen látni energiával a mai elektromos hálózaton.

A céges e-autókhoz is megoldás az otthoni töltés Az átadáson a jelenlegi országos töltési infrastruktúra hiányosságairól is beszéltek a szakemberek. Nagy Norbert, a Kia Hungary elnök-ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az EV-járművek közel 95 százalékét cégek használják, és a most átadott töltő-üzemeltető szolgáltatás (EMSP) megoldást jelenthet a cégautók töltésének problémájára.

„A könnyű és egyszerű elszámolhatóság kulcskérdés. Az ilyen rendszerek azért lehetnek katalizátorok a zöldátállásban, mert ezek segítségével a cégautók is tölthetők otthon, hiszen pontosan követhető a magán- illetve a céges áramfogyasztás.”

Beköltöztek az első lakók

Az első két ütem tulajdonosai megkezdték a lakásaik és az elektromos töltőállomással felszerelt autóbeállóik átvételét. A beruházás zöld szemléletéhez és az autózással kapcsolatos filozófiájához az is hozzátartozik, hogy a 3 hektáros telken épülő lakóparkban parkosított kert foglalja el a teljes felszínt. A belső kert így kizárólag a gyalogosoké és a növényeké, még ideiglenesen sem lehet ide behajtani autóval. Az egyes épületekhez tartozó teremgarázsokhoz egy földalatti, 2x1 sávos úthálózaton keresztül lehet eljutni – még a kukásautónak is. Ugyanis a szellőztetett kukatárolók is a felszín alá kerültek, hogy az ürítésük ne zavarja a lakók nyugalmát.

A zöld közlekedési megoldások része az is, hogy a lakóparkban elektromos autómegosztó állomás üzemel majd, külön töltőpontokkal. A vendégparkolóban pedig szintén kialakítanak
töltőállomásokat.

A Metrodom Csoportról

A Metrodom Csoportot 2012-ben alapították, és a vállalat mára a hazai lakóingatlan-fejlesztő piac egyik vezető szereplőjévé, és a magas hozzáadott értékű, innovatív ingatlanok specialistájává vált. A vállalathoz tartozó cégek magyar menedzsment irányítása alatt állnak, székhelyük és központjuk Magyarországon van. A csoport jelenleg futó projektjei a
Metrodom River és a Metrodom Green. A cég már több, mint 4,500 családi otthont adott át sikeresen az elmúlt 10 évben.

I Forrás: Üzleti Hírszerzés/ Metrodom

Hírfigyelő

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Május 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tartalom galéria

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

More details
Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

More details
Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

Az akadálymentesség elengedhetetlen szempont az épületek tervezése során

More details
Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

BIEF - Ipari ingatlanpiaci jelentés Q1 2024

More details
Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

More details
Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

More details
Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

Újabb nemzetközi bérlő érkezik a WING által fejlesztett Libertybe

More details
Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

Innováció a légi szállítmányozásban: egy új átvilágítási szolgáltatásnak köszönhetően könnyebb lehet a gyógyszerexport a légi szállítmányozásban

More details
Open Gates Hungary Kft. - O|G|H - a hír szerzője