Kiderült, mennyibe kerül a cégednek az irodai helyed fenntartása

irodaköltsegekA BRF jelentését követően a Cushman & Wakefield is rendszerint elkészíti az adott negyedévre vonatkozó irodapiaci összegzését, amely már a jellemző bérleti díjakat is tartalmazza. Az alacsony üresedési ráta ellenére a prémium bérleti díjak stabilak maradtak, a központi üzleti negyedben (CBD) ez 24 eurót, míg a Váci úti irodafolyosón 15,25 eurót jelent négyzetméterenként havonta.

A bérleti díjak mellett az ábra tartalmazza a teljes budapesti irodaállományt, ami jelenleg 3,6 millió négyzetméter, az üresedési rátát, ami rekordalacsony 6,4 százalék, valamint - többek között - a piacra került új állományt is, ami a harmadik negyedévben elérte a 110 ezer négyzetmétert.

Kiderült, mennyibe kerül a cégednek az irodai helyed fenntartása

Forrás: Cushman & Wakefield


A bérleti díjakban a Váci út 15,25 eurója valamivel magasabb, mint a korábbi években mért érték, de vannak szakértők, akik a jövőben további emelkedést várnak. A CBD-ben mért 24 euró pedig azt jelenti, hogy ott nagyjából másfélszer annyiba kerül egy iroda, mint a Váci úti folyosón. Ha egy munkavállalóra 10 négyzetméternyi területet számolunk, akkor - üzemeltetési költségek nélkül - a Váci úton 50 ezer, míg a belvárosban 78 ezer forintba kerül havonta egy munkaállomás fenntartása, jóllehet a Váci úton feltehetően nem éri el a 10 négyzetmétert az egy munkavállalóra jutó irodaterület nagysága, így a költség is valamivel alacsonyabb lehet.

(Forrás: www.portfolio.hu)