Nyomtatás

35%-kal növekedett az Airbnb szállásokon eltöltött vendégéjszakák száma

airbnb2Az Airbnb aktivitás 2017-ben jelentősen, 35%-kal növekedett a vendégéjszakák számát tekintve 2016-hoz képest, így 2017 végére megközelítette a 1,5 milliót. A Colliers International és a Hotelschool The Hague friss, Budapestre vonatkozó Airbnb elemzése alapján az V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69%-a, így a foglalások erős területi koncentrációt mutatnak.

airbnbA kiadványban szereplő információk forrása az AirDNA által szolgáltatott, hiteles Airbnb adatbázis.

Az Airbnb piaci részesedése az eltöltött vendégéjszakák tekintetében jelentős növekedést mutatott, a 2016-ban mért 10,2%-os értékről 2017-re már elérte a 14,3%-ot. Ennek eredményeképpen az Airbnb piaci részesedése Budapesten már az európai jelentősebb városokkal összevetve is az élmezőnybe tartozik. Míg ez az érték Párizsban 15,2%, vagy Barcelonában 13,2%, addig Amsterdamban 11,7%, Madridban 10,1%, de Londonban már csak 6,9%, míg Berlinben mindössze 6,5%.

Jelenleg az Airbnb foglalások erős területi koncentrációt mutatnak, mivel a V., VI., VII. kerületben történik a budapesti foglalások 69%-a. Ezeken a területeken a bérbeadók a szobaárak tekintetében is magasabb árszintet tudnak elérni, mint a kevésbé népszerű kerületekben. Az Airbnb kereslet továbbra sem számottevő a város többi kerületében.

A kutatásból kiderül, hogy a budapesti Airbnb piacot inkább a professzionális bérbeadók mozgatják, mivel a bérbeadók többsége (65%) kettőnél több lakást ad bérbe. Ez a szám jelentősen meghaladja a legtöbb európai nagyvárosban jellemző, 40-50%-os átlagot.

Az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is az egyszobás, teljes lakás volt a legnépszerűbb választás, mivel a foglalások közel 55% ilyen típusú szálláshelyen történt.

„Az eddigi trendek alapján arra számítunk, hogy az Airbnb piac a következő években is növekedni fog, összhangban a Budapestre látogató turisták számának emelkedésével. A hazai szállodapiacon történő folyamatos és jelentős fejlesztések átadása a következő 2 évben várható, így a kínálat bővülésének köszönhetően az Airbnb piaci részesedésének gyors növekedése csökkenhet a közeljövőben. – mondta Steinfeld Tamás, a Colliers International piackutatási igazgatója.

(Forrás: Colliers International, Hotelschool The Hague)


A Colliers International és a Hotelschool The Hague együttműködése:

Pár évvel ezelőtt a Colliers International és a Hotelschool The Hague egy olyan együttműködést kötöttek, amely során a jelentősebb európai nagyvárosok Airbnb piacát mutatják be. Ez az első európai szintű kutatócsoport, amely ilyen széles körben vizsgálja, hogy ténylegesen milyen számszerűsíthető hatása van az Airbnb fejlődésének az európai nagyvárosokban. Ez eddig megjelent kiadványok már bepillantást engedtek számos nagyváros, úgymint Amsterdam, Berlin, London, Barcelona és Madrid Airbnb piacába is. A kutatás során együtt dolgoztunk az AirDNA adat szolgáltatóval, aki közvetlenül az Airbnb adatbázisából nyeri az adatait, így kijelenthető, hogy megbízható adatforrás áll rendelkezésre a kutatáshoz.