További bérleti díj növekedés várható az irodapiacon

ecodomeA folyamatban lévő új fejlesztések miatt az elkövetkező két évben jelentős növekedés várható az új irodaterület kínálatban, ennek ellenére a bérleti díjak továbbra is növekedni fognak az év hátralevő részében. Fokozatos bérleti díj növekedés várható az „A’ kategóriás irodaházaknál minden alpiacon, kivéve a perifériát. A „B” kategóriás épületeknek a bérleti díj növekedése nem lesz olyan jelentős, azonban ezt a piacot pozitívan befolyásolja a kisebb magyar vállalatok aktivizálódása ebben a szegmensben.

Ehhez hozzájárul továbbá a kereslet várható növekedése azon költségérzékeny nemzetközi cégek részéről, akik a jelentősen megdrágult „A” kategóriás épületeket már nem akarják megfizetni, így a kedvezőbb bérleti díjú megoldásokat keresik, derül ki a Colliers International legfrissebb, évközi irodapiaci jelentéséből.

A piac 2012 óta növekedési pályán van, ami 2014 óta felgyorsult. A legjobb bizonyíték erre a folyamatosan csökkenő üresedési ráta, ami a 2012-es 21%-os csúcsról 2017 végére 7,5 %-ra csökkent, és 2018 június 30-án stabilan 7,6%-on állt.

Office mid year graph HUN

Már 2017-ben is kihívás volt találni az elsődleges lokációkban 1.000 m2-nél nagyobb területű „A” kategóriás irodaterületet, és ez a trend az új átadások ellenére 2019-ben is folytatódni látszik. Ehhez hozzájárul az is, hogy az átadásra váró új fejlesztések már jelentős, 60%-ot meghaladó előbérbeadottsággal rendelkeznek.

Az átlagos headline bérleti díjak az elsődleges lokációkban tovább növekedtek 2018 első félévében, megközelítőleg 5%-kal voltak magasabbak a 2017 év végi szinthez képest. A piac várhatóan továbbra is bérbeadó-orientált marad 2020-ig, amennyiben a magyar gazdaság teljesítményében jelentős változás nem következik be.

„A bérleti díjak továbbra is növekedni fognak 2018 során, azonban az új fejlesztéseknek köszönhetően hét év után ez volt az első alkalom, hogy az üresedési ráta csökkenése megtorpant. A kevés elérhető irodaterületnek köszönhetően azokat a régebbi ‚B’ kategóriás irodaházakat is sikerült stabil vagy kissé megnövekedett bérleti díjon újra bérbeadni, amelyekben a bérlői mozgások hatására nagy területek üresedtek meg a bérlői konszolidációs folyamatok hatására. Előrejelzésünk szerint a megnövekedett építési költségek és a tartósan alacsony üresedési ráta hatására további bérleti díj növekedés várható, amennyiben a kereslet továbbra is erős marad. Ennek hatására azoknál az új fejlesztéseknél, amelyek kedvező azonban nem CBD lokációval rendelkeznek – mint például a Váci úti irodafolyosó az Árpád hídig, illetve a központi pesti alpiac -, a bérleti díj elérheti az átlagosan 15-16 EUR/hó/m2- t is.” – mondta Michael Smithing, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának bérbeadó képviseleti vezetője.

(Forrás: Colliers International)