A közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanbefektetési volumen 4%-kal nőtt

Colliers Logo RGB Rule GradientElsősorban az erős lengyel aktivitásnak köszönhető a régió első féléves jó eredménye. Szlovákiában a befektetések méretében növekedés volt látható, ezzel szemben Magyarországon és Csehországban a volumen tekintetében sokkal lassabb lendület volt tapasztalható a tavalyi évi eredményhez képest...

 ...derül ki a Colliers International nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég legfrissebb regionális, 2018 mid-year CEE Investment Scene című befektetési elemzéséből.

2018 év első félévében a befektetési volumen 4%-os emelkedése volt látható az előző év azonos időszakához képest, amely csekély mértékben ugyan, de meghaladta a rekordnak számító 2017-es évet a KKE-6 régió országaira (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária) vonatkozó felmérés szerint. Ezzel a régió történelme során a legerősebb első féléves teljesítményt ért el.

colliers anyag2

Az egyesített befektetési volumen 26%-a 2018 év első félévében a régión belüli hazai forrásokból, vagy a régión belüli másik országból származott. A közép-kelet-európai kereskedelmi ingatlanok piacán a befektetési alapok az Egyesült Államokból, Egyesült Királyságból és Nyugat-Európából első sorban az értékesítésre koncentráltak csökkentve ezzel a régión belüli kitettségüket, amely megegyezik a 2016-ban és 2017-ben tapasztalt trendekkel.

Az első félévben Lengyelország (a KKE-6 régió 58%-a) volt a regionális befektetési piac legaktívabb desztinációja, köszönhetően a stabilan erős lengyel gazdasági eredményeknek. Szlovákiában a befektetések volumenében is jelentős növekedés volt látható, ezzel szemben Magyarországon és Csehországban a volumen tekintetében sokkal lassabb lendület volt tapasztalható a tavalyi évi eredményhez képest, köszönhetően annak a meghatározó tényezőnek, hogy relatív alacsony a kínálat ezeken a piacokon.

Az irodapiac befektetési volumene (51%-os növekedéssel) meg tudta közelíteni az évek óta stabil eredményeket mutató kiskereskedelmi piac szintjét, az egyre több átadásra került fejlesztésnek köszönhetően.

“2018 első féléve – különösen a második negyedév - meglehetősen lassúnak tűnt az egy évvel korábbi szinthez képest a befektetési ingatlanpiacon. Mind a tranzakciók száma, mind ezek összesített - 360 eurót kitevő - volumene jócskán elmaradt a 2017-es adatokhoz képest. Az ügyletek száma az idei első félévben megfeleződött, míg összesített értékük markánsnak tűnő, 60%-os csökkenést mutatott. Ennek a drasztikus csökkenésnek az elsődleges oka, hogy nagyobb méretű tranzakciók zárása tolódott át 2018 harmadik negyedévére, melyek másfél hónapon belül jelentősen, 250 millió euróval növelik az idei év eddigi teljesítményét. Másodlagos oka a befektetési volumen és darabszám szűkülésének a kínálat alacsony szintje, így nem beszélhetünk strukturális vagy lokális problémákról. A kiemelt minőségű kereskedelmi ingatlanok felárazódása a hozamok csökkenésén és a bérleti díjak egyértelmű emelkedésén keresztül jelentős megtérülést biztosít mind a fejlesztőknek, mind a piacon jelen lévő befektetőknek. Megfigyelhető a prágai és varsói piac tekintetében a budapesti árelőnyének a szűkülése.”

– mondta Vécsey Bence, a Colliers International magyarországi irodájának befektetési igazgatója.

“A 2016-17-ben megfigyelt hozamcsökkenés érzékelhető lassulása volt megfigyelhető 2018 első félévében, így a prágai és varsói prémium irodapiaci hozamok csökkenése volt az említésre méltó elmozdulás a régióban. A budapesti és bukaresti iroda- illetve ipari ingatlan piacon a következő 12 hónapban további csökkenésre számítunk a hozamok tekintetében. 12 főváros közül 6 városban várunk növekedést az üresedési ráta tekintetében az ipari ingatlan- és irodapiacon, azt követően, hogy számos negyedéven keresztül folyamatos csökkenés volt tapasztalható az egész régióban. Ennek a trendfordulónak elsődlegesen a növekvő kínálat a kiváltó oka. A bérleti díjak növekedése a KKE régióban az ipari ingatlanok piacán - ezen belül is Budapesten - volt a legerősebb.”

– tette hozzá Mark Robinson, a Colliers International CEE regionális piackutatási igazgatója

Forrás: Colliers International