Lukács József: "Az élet védelméért tabuk nélkül szeretnénk beszélgetni" - Séta az Életért, 2018. június 4-én

  • 2018. május 31., csütörtök 10:38
  • Esemény

Lukács József elnök, Várva Várt AlapítványMár nyolcadik éve menetelnek a magzati életért és egyben az emberi élet szeretetéért, védelméért, tiszteletben tartásáért Budapesten a „Séta az Életért” rendezvény keretében. A Magyarok Európában Egyesület mellett idén a Várva Várt Alapítvány is társzervezőként vesz részt a június 4-i eseményen. Lukács Józseffel, az alapítvány elnökével beszélgetett az Esemény Menedzser.

Mi az a központi üzenet amit  a szervezők feltétlenül szeretnének átadni június 4-én a magyar társadalomnak?

– Maga a mozgalom illetve az esemény nyolcadik éve kerül megrendezésre, a valasszukazeletet.hu oldal szerkesztői szervezésében. A vezetőhöz, Albertné Görgey Zsuzsához, a Magyarok Európában Egyesület elnökéhez az évek során számos szervezet csatlakozott. Az idei évben társszervezőként a Várva Várt Alapítvány is csatasorba állt. Ennek a sétának a mozgatórugója egyértelműen az emberi élet értékének kihangsúlyozása. Éppen azért esett a június 4-i dátumra a választás, mivel annak idején erre a napra – egészen pontosan 1956. június 4-re datálható a magyarországi abortusz törvény kihirdetése, amit akkor a Szovjetunióban megszabott irányelvekhez kellett harmonizálni. Így az '56-os év határozottan rossz változást indított el Magyarországon a babavédelem és a gyerekvállalás területén egyaránt.

seta szoro a5

Nagy öröm, hogy az évek során egyre többen kapcsolódtak be a sétába, ami általában a Városliget és a Tabán között zajlik. Ez hozzávetőleg 5-6 km-es távot jelent. Az idei évben – mivel a Városliget átépítés alatt áll – a Hősök terén lesz a találkozó 16 órakor, majd néhány megnyitó beszéd után, innen indulunk el az Andrássy út egyik oldalán a Jókai térig (a Jókai szobornál lesz az első megálló). Ezután tovább megyünk az Erzsébet majd a Március 15-e térre, és hagyományosan a Tabánban lesz a végállomás.

- Mi az, amit társszervezőként a Várva Várt Alapítvány szeretne megosztani a megjelentekkel és azokkal is, akik esetleg még távolról figyelik az eseményt?

- Ezen a rendezvényen keresztül is szeretnénk elmondani, hogy a magzati élet védelme nagyobb figyelmet érdemel. Fontos, hogy minden ember kapja meg a lehetőséget arra, hogy felnőhessen. Idén van a Családok Éve Magyarországon, és nagy szükség van a gyermekekre. A meg nem született babák nagyon is hiányoznak a családokból, a kisebb közösségekből, a falvakból, a városokból és az egész nemzetből is. Emellett természetesen elismerjük, hogy minden embernek személyes joga, hogy a családjában hány gyereket szeretne, a családtervezés egy önálló döntés és nem lehet ezt központilag ráerőltetni emberekre. De szeretnék bemutatni olyan embereket, akik „abortusz túlélők”, azaz nem sokon múlt, hogy ők megszülettek, most viszont, nagyon sikeres és boldog emberek.

– Ő közülük is föl fognak szólalni a rendezvényen? 

– Igen, felkértük dr. Sándor Róbertet, aki egyre inkább ismert szereplője ennek a területnek, Ő 18 éves koráig egy gyermekotthonban élt, születése után rögtön beadta őt az édesanyja, történetét sokan látták már a Facebook-on illetve a Youtube-on. (A Várva Várt Alapítvány Facebook oldalán is megtekinthető az élettörténete, amelyet eddig közel 50 ezer embert látott.)

– A sétálók csak 5-6 km-es utat tesznek meg június 4-én, de vélhetően ennél „hosszabb távú” céljaik vannak a szervezőknek…

– Az élet védelmét nem ideológiai doktrínák miatt tartjuk fontosnak kihangsúlyozni. Nagyon szeretnénk, hogy ennek a témának a mentén lehessen tabuk nélkül beszélgetni, véleményeket ütköztetni pro és kontra. Mert azt látjuk, hogy a terhesség megszakítást soha nem jókedvből választja valaki, hanem, mert rákényszerül, vagy azért mert azt gondolja, hogy rákényszerül. E mellett nincs felvilágosítva arról, hogy abban a helyzetben, ami számára lehet, hogy krízishelyzet, nagyon sok kisegítő lehetőség is van, nem csak a terhesség megszakítása, ami manapság még szakaemberek körében is leginkább javasolt és legkézenfekvőbbnek mondott megoldás.

Ezzel szemben mi azt látjuk az elmúlt évek tapasztalatából, hogy nagyon sok ember örömmel választ más utat, hogyha értesül róla, hogy a babájának a bevállalása életre váló felnevelése nem biztos, hogy lehetetlen küldetés számára. Hiszen kaphat támogatást anyagilag, lelkileg, szellemileg.  Szerencsére vannak már olyan erős és aktív civil szervezetek és egyre több kormányzati támogatás is ezek felé a családok felé, amely  pontosan azért van, hogy „nagyon fontos emberek” megszülethessenek és ne kelljen az életüket kioltani.

E mellet egyre inkább közismert, hogy örökbe is lehet adni  ezeket a babákat, és egyre többen választják, hogy nem oltják ki a gyermekük életét, hanem ha nem tudják megtartani őt, rábízzák egy olyan családra, akit ők választanak a gyermekük számára (vagy rábízzák a segítő szervezetre, hogy válasszanak ki egy alkalmas családot). Szembenéznek azzal, hogy ha ők nem tudják esetleg vállalni a gyermeket,  de a lehetőséget megtudják adni, hogy megszülessen és boldoguljon…

Nagyon sok kórházban történik a terhesség megszakítás néhány tíz méterre a szülészeti osztálytól. Így az egyik az kezünkkel építünk, a másikkal rombolunk, miközben megtehetnék azt a szakellátásban dolgozók is, hogy inkább az életpártoló megoldások felé terelik a családokat.

Nem kis számban fordul elő, hogy a különböző terhességi szűréseknél olyan információkat kapnak az anyukák, ami megrettenti, megijeszti őket, hogy valamiféle fogyatékossággal, elváltozással rendelkezik a gyermekük, és nagyon sok esetben a vizsgálatok ellenére a szülők mégis megtartják a gyermeket. A tapasztalat pedig az, hogy számos alkalommal vagy teljesen egészséges gyermek születik meg, vagy olyan korrigálható állapottal jön világra, ami bevállalható, hogyha előre tudja ezt a család, és fölkészülnek arra a terhesség alatt, hogy képes lesz majd a kisbaba regenerálódni természetes folyamatok – vagy azt se zárjuk ki, hogy Isteni beavatkozás – által.  Mert ez utóbbira is számos, orvosilag is dokumentált példa van.

Az esemény időpontja: 2018. június 4., 16.00 – 18.30
Találkozó: 16.00 órakor a Hősök terén
Információ:  https://www.facebook.com/varvavart/

"Ha van egy dal, vers, tánc a szívedben előadhatod, hálából az életedért".