2019. január 20., vasárnap - Sebestyén

Ünnepek Depostore-módra: kellemes vásárlás, kellemes áron

dnagylaszloA háztartási gépek és elektronikai cikkek szezonja javában zajlik. A karácsonyi forgatagot szemlélve felmerül a gondolat, vajon milyen szempontokat érdemes szem előtt tartanunk, ha mosógép, hűtő, tévé vagy más műszaki cikk vásárlására adnánk a fejünket az ünnepek előtt. Cikkünkben D. Nagy László mérnök-közgazdászt, a Depostore műszaki áruház tulajdonosát kérdeztük, hogyan vásároljunk jó ár-érték arányú műszaki termékeket.

– A raktárcsarnokukban tett látogatásaink alkalmával a kétkezi munkából szólítottuk el – ennyire fontos Ön számára az áru illetve az értékesítés? Nem fárasztó  egy cégvezetőnek, hogy minden területen kiveszi a részét a munkából?

– A saját cég mindig sokkal nagyobb felelősséggel jár, egy kicsit a „gyermeke” is az embernek – ez nyilván a hozzáálláson is meglátszik. Egyébként meg szeretem végigjárni az üzleti folyamatokat és első kézből tapasztalatot szerezni, így az üzlethelyiségben vagy a webshop-értékesítésben is gyakran részt veszek.

– Mielőtt elszaladunk háztartási gépet vásárolni, mire figyeljünk, és hogyan tudjuk eldönteni, valóban jó vétellel találkoztunk-e?

– Karácsony környékén szinte minden üzletben vannak akciók, de úgy látom, hogy a vásárlók vagy az ár, vagy a reklámok részinformációi alapján próbálnak döntést hozni. Személyes tapasztalatom az, hogy egyik sem szokott sikerhez vezetni. Érdemes e helyett jól körüljárni, illetve átgondolni: mik az igényeink, milyen technikai paraméterekkel és ár-érték aránnyal rendelkezzen az adott termék! Ehhez elengedhetetlen a szakmai segítség, egy jó eladó ebben tud támogatást nyújtani, a gyors vásárlásra való rábeszélés helyett.– Mi a helyzet a vásárlókkal, melyik szempontok alapján döntenek inkább?

– Ez egy bonyolult kérdés. Vannak, akik számára nem elsődleges szempont az ár, valamire költeni akarnak. Ellenben vannak azok a vásárlók, akik szeretnének jó készüléket kapni, de mindenképpen 25-30%-al olcsóbban. Végül vannak, akik konkrétan egy terméket keresnek, amelyről részinformációkkal rendelkeznek hallomásból, vagy reklám alapján – de nem biztos, hogy tényleg erre van szükségük! A legtöbb esetben a vásárló nem egy konkrét terméket szeretne, inkább néhány paraméter vagy tulajdonság fogalmazódik meg benne, amihez viszont nekünk kell a legjobb választást kínálni. Például egy kéttagú „családnak” nagyon tetszik, hogy 9kg ruhatöltet fér el egy mosógépben. Eladhatjuk nekik természetesen, de számukra nem ez lesz az ideális választás. Épp ezért figyelünk a megelégedettségre, és kellő információval látjuk el a vevőt ahhoz, hogy reálisan átlássa, két fő részére kihasználatlan lesz a készülék, és gazdaságtalan döntést hozhatnak, ha megvásárolják. Ellenben ajánlunk gazdaságosabb és a felmért igényeknek megfelelőbb konstrukciókat.

– Érdemes e személyesen boltban vásárolni, vagy a trendeknek megfelelően webáruházban?

– A webshopok általában kedvezőbb áron kínálják a termékeket, hiszen nem kell üzletet fenntartaniuk. Az üzletben viszont megtekinthető, könnyebben szemrevételezhető az áru, ami szintén fontos szempont, tartós árucikkek vásárlása esetén különösen. A Depostore ezt úgy hidalja át – sok más céggel ellentétben –, hogy az üzlet és a webshop árai javarészt megegyeznek. Ezen kívül nálunk a vásárlóval való közvetlen kapcsolaton van a hangsúly. Azok számára, akik interneten vásárolnának inkább, nagy felbontású képeket küldünk a kiválasztott termékről, amely nem illusztráció, hanem valóban az az áru, ami az otthonukba érkezik majd meg. Ezzel, illetve a telefon vagy chat kapcsolaton keresztüli tájékoztatással, és az internetes vásárláshoz adott segítséggel igyekszünk minden felmerülő kérdésre válaszolni, hogy a vásárlás élményét minél személyesebbé tegyük.

– Vásárlás előtt mennyire jellemző, hogy szakmai tanácsot kérnek Önöktől?

– Sajnos nem jellemző, és ez is egy buktatója lehet műszaki áru vásárlásakor az ideális döntésnek. A reklámok ugyanis sokszor irreális igényeket támasztanak. Például egy A++ és A+++ energiaosztályú 8kg ruhatöltetes szárítógép között megközelítőleg 50 ezer forint az árkülönbség. Az élettartam megfelelő karbantartás mellett körülbelül 5-7 év, az évi energiamegtakarítás 100kw/év körül realizálódik, átlagos használat mellett. Ez azt jelenti, hogy 3 750 Ft-ot spórolhatunk a takarékosabb készülék vásárlásával évente. Tehát nem térül meg a drágább termék árkülönbözete. Erre a legtöbb helyen nem hívják fel a vásárló figyelmét, mi viszont szeretünk a vevők fejével gondolkozni, és olyan információkat is átadni, amelyek érthetőbbé és racionálisabbá teszi a választást.

– A karácsonyi árversenyben mi a reális kedvezmény, hol van a korrekt kínálati ár „alja”?

– Erre inkább azt a választ adnám, hogy mi alapvetően kedvező árakban és csomagajánlatban gondolkodunk, így sokkal nagyobb árengedmény realizálható. Több konyhai kisgép együttes vásárlása esetén például még kedvezőbb csomagárat biztosítunk a vevőinknek. Így a választás szabadsága mellett a háztartási robotgéptől a kenyérsütőgépen át a kávéfőzőig minden terméket még alacsonyabb áron kapnak meg.


D. Nagy LászlóNévjegy: 

D. Nagy László
Kvalifikációk: gépészmérnök, közgazdász, ügyvezető-cégtulajdonos 
Üzletág: műszaki elektronika, háztartási kis- és nagygépek
Webáruház címe: www.depostore.hu


 Kapcsolódó tippek: